avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Activitate radu_nicu

Activitate radu_nicu

Buna ziua,
As dori sa adaug o plasa de umbrire sau foi de plexiglass pe gardul comun deja existent pentru obtinerea intimitatii.
Mentionez ca gardul deja existent are o fundatie solida de beton de aprox 50 cm inaltime si aprox 60 adancime, iar deasupra este o plasa de sarma zincata de inca 1.35 m inaltime.
Vecinul nu este de acord cu nici una din aceste solutii, fiind impotriva nevoii mele de intimitate.
Intrebari:
1- este nevoie de autorizatie de constructie pentru plasa de umbrire sau pentru foliile de plexiglass? iar daca da, este nevoie de acordul vecinului pentru emiterea acestei autorizati?
2- cum as putea sa obtin autorizatie in conditiile in care vecinul nu este de acord cu aceste solutii? e obligatoriu sa ma adresez instantei?
Va multumesc!
Electrovalva se monteaza inainte de robinet. Senzorul se monteaza de obicei mai jos de aragaz, undeva unde este acccesibil, pentru ca da, declanseaza si fals din cand in cand, la diverse mirosuri puternice sau cand sunt pene de curent (sau fluctuatii mari de tensiune).

Pentru restul, celelalte probleme, aveti dreptate, ar trebui montate electrovalvele in afara apartamentului, pe conducta de alimentare individuala. Atunci acopera orice scurgere din apartament si nici nu risti ca electrovalva sa iti arunce casa in aer...

SI mai este o varianta tehnica, se poate pune electrovalva pe coloana si cate un senzor in serie in fiecare din apartamentele de pe coloana respectiva, dar se poate doar pentru maximum 4 etaje. Si atunci sunt si in afara apartamentului, si e si ceva mai ieftin decat montarea individuala.
Nu exista o definitie a condittilor de siguranta in exploatare data de d-voastra sau de mine. Noi vorbim de respectarea legii si de interpretarea ei. Si da, montarea inclusiv pentru consumatorii casnici (in afara centralelor termice de apartament) are caracter obligatoriu conform normelor in vigoare.

In normele tehnice mentionate in postarea de mai sus, din ordinul ANRE nr 5/2009, publicat in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 16 aprilie 2009, se spune ca este obligatorie montarea "in situatia in care condittile tehnice nu mai corespund cu documentatia tehnica avizata in baza carora au fost realizate operatiunile de receptie tehnica si punere in functiune a instalatiei de utilizare a gazelor naturale." Altfel spus, daca instalatia de utilizare corespunde cu conditiile tehnice incidente la momentul punerii in functiune, respectiv tamplaria ferestrelor, suprafetele vitrate, delimitarea incaperilor si grilelor de ventilare au aceleasi caracteristici, nu se impune montarea.

Dar asta nu mai este valabil cam pe nicaieri. Ai inlocuit tipul de usa, geamurile, nu mai ai decupajul ala in coltul geamului (care era obligatoriu), ai capac cu cadere gravitationala la hota, ai infundat aerisirea bucatariei, oricare e motiv usor de invocat ca schimbare a documentatiei avizate in 1970 cand s-a construit si dat in folosinta imobilul. Iar daca blocul a fost renovat termic, nici nu se mai discuta ordinul, ca a pus primaria peste tot tamplarie tip termopan.

Eu am cautat raspunsuri formale date de ANRE in privinta interpretaii ordinelor si sunt cum am scris mai sus. Am cautat si precedente in justitie, nu am gasit nici un exemplu bun de invocat (as fi vrut sa ne dea voie Distrigaz sa consumam gaze pe durata lucrarilor).

Punctul cel mai discutabil in toate normele, daca ma itnrebi pe mine (si cu asta ma opresc din compuneri), este posibilitatea instalarii acestor senzori si electrovalve in bucatarie. pentru ca majoritatea vor cumpara cele mai ieftine pachete. Poate facute pe vapor. Daca se intampla vreun accident, si se acumuleaza cu adevarat metan in bucatarie, senzorul simte, si declanseaza ELECTRIC electrovalva. Daca una din ele nu este izolata cum trebuie, practic scanteia electrica de la electrovalva arunca in aer incaperea. Din cauza asta ar trebui sa fie moontata electrovalva doar in exteriorul aartamentului, dar solutia asta nu este posibila in blocurile comuniste, pentru ca nu sunt coloanele pe hol, ci direct in bucatarie. Si solutiile bransamentelor noi pe holul blocului au preturi practic prohibitive pentru asociatiile de locatari din blocurile vechi, unde sunt si multi pensionari. Discutam in privat daca vreti detalii.
La mine in bloc cu 96 de apartamente tocmai am trecut prin mizeria asta de procedeu.

Imagineaza-ti ce minunat e sa explici vecinilor de ce e legal acest aparent abuz (oprirea gazelor in intreg blocul pentru o avarie minora la un singur consumator). Batrani care nu nici cum sa isi faca un ceai, parinti care nu pot incalzi laptele pentru copii, nu va imaginati cate plite electrice s-au cumparat in bloc in primele 2 zile.

Apoi, eventual cu aceeasi ocazie, sa decizi modul de actiune: la mine in bloc am propus sa plateasca asociatia toate echipamentele, cu tot cu racorduri si robineti noi unde a fost cazul. Si sa adaugam sumele astea la urmatoarele 4 intretineri, ca sa poata plati toata lumea in rate.

Si apoi astepti sa vina firma cu destule echipe ca sa tina ritmul in care sunt cetatenii acasa. Asta daca vin toti in intervalele orare anuntate. Dar mai sunt unii din provincie, unii care au doar chiriasi, unele cu situatie incerta samd. Basca cei care nu sunt convinsi ca ai obtinut cel mai bun pret din 20 de oferte sau care nu sunt convinsi ca e legal.

In final, daca ai un gigi contra in bloc, astepti cu gazele oprite pana se hotaraste sa isi instaleze echipamentele, ca cei de la reparatii/montaj nu fac referat la Distrigaz, ca nu isi risca autorizatia ANRE. Iar cei de la Distrigaz nu ammama, nu au tata cand sunt perfecti acoperiti legal, nici nu discuta de exceptii.

Si bomboana de pe coliva e ca dudile de la relatii clienti Distrigaz nu stiu ordinele ANRE si mint cu seninatate daca suna vreun vecin sa intrebe, ceea ce iti creaza belele suplimentare cu cei oricum un pic paranoici cand le zici ca au de facut cheltuieli obligatorii, conform legilor x si y.

Nu va doresc experienta, dar nici nu scapati daca locuiti intr-un bloc reabilitat termic, ca sunt puse termopane peste tot.

Mai bine cititi si incercati sa faceti magement de proiect ca sa evitati greselile mele si sa scrutati la maxim perioada fara gaze. :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cyan, Ordinul ANRE nr 179/2015, emis in decembrie 2015, spune clar ca daca apare o defectiune sau se constata o defectiune in timpul verificarii sau reviziei instalatiei, "clientul are obligatia indeplinirii conditiilor tehnice de functionare". Care sunt normate la punctul 8.2 din normele tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE cu nr. 5/2009 cu completari si modificari ulterioare. Suplimentar, la punctul 8.3, spune in clar ca "este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil a conductei de alimentare (...)", in toate cazurile in care geamurile au grosime mai mare de 4 mm sau sunt de tip termopan. Nu prea e nimic de dezbatut.
Exemplu: Se raporteaza o avarie la un singur consumator pe o scara de 12 etaje, cu 100 de apartamente. Vine Distrigaz, opreste automat gazele in intregul bloc (sau doar pe coloana afectata daca exista robineti de coloana buni la inelul de distributie, daca sunt canele de la 1900 toamna, atunci in intregul bloc).
Apoi vine firma autorizata ANRE, repara avaria, dar e obligatorie verificarea TUTUROR consumatorilor de pe scara (conform 179/2015). Ceea ce e un pic ciudat, ca platesc toti proprietarii cate o verificare la fiecare avarie din bloc dar asta e ordinul.
Se instaleaza senzori si electrovalve unde este cazul, apoi firma face cererea catre Distrigaz unde spune ca se respecta toate normale enuntate mai sus. Asta dureaza la un bloc mare pana la 10 zile, timp in care unii isi vor face ciorba la termoplonjon.
Vine Dsitrigaz, verifica, totul e bine, da drumul la gaze. Nu e in regula, firma a mintit in documentatie si pierde autorizarea ANRE si da faliment instantaneu. Vin altii si termina montajul.
Deci nu gasesti firma sa dea drumul la gaze pe asuns, si nici firma care sa minta in privinta montajelor, ca vine oricum Distrigaz si verifica inainte sa dea drumul la gaze. Iar preturile au crescut putin de cand e obligatoriu montajul, dar nu mult.
Buna ziua,
Se poate ca un preot sa aiba functia de director sau de director adjunct in in invatamantul de stat?
Ma gandesc ca asta ar insemna sa munceasca 20 de ore pe zi daca are si jumatate de norma ca profesor de religie.
Cumul de norme: norma zilnica de 8 ore ca preot, norma de 8 ore ca director plus minim jumatate de norma ca profesor care preda religia.
Multumesc pentru raspunsuri!
Buna seara. Sambata dimineata, acum vreo 10 zile, sotie s-a ratacit putin in Bucuresti. Cautand drumul corect, a ajuns intr-o intersectie si a oprit la semafor. Era incadrata pe banda a doua si a doua masina la coada la semafor. In stanga ei, linie continua care desparte cele doua benzi de linia de tramvai. Reuseste sa se orienteze si decide in mod ciudat sa intoarca peste liniile de tramvai. Semnalizeaza stanga, se asigura, apoi incepe manevra de intoarcere. Fiind in coloana la semafor si concentrandu-se sa evite masina din fata, nu observa ca din spate, pe linia de tramvai vine un profesionist cu o duba. Ne loveste cu partea lui dreapta spate in aripa noastra stanga fata, avariind aripa stanga, bara de protectie fata, spargand farul stanga, scutul fata, protectiile de la roata. Vreo 2400 ron paguba. Profitand de experienta lui si de stresul sotiei, care stia ca e si ea vinovata si care avea si copii de 2 si 5 ani plangand continuu, a completat el amiabila. Sotia a semnat si a plecat fericita ca poate linisti copii. Ulterior am constatat noi acasa ca de fapt meseriasul a desenat cum ca sotia a vrut sa treaca de pe banda 1 pe 2 si ca atunci l-a lovit sotia pe el care vezi doamne stationa. :)
Acum, eu banuiesc ca daca ajungem la politie sotiei i se ridica permisul pentru ca vroia sa intoarca pe linie continua si pentru ca nu s-a asigurat. Plus o amenda sanatoasa. Si eventual inca una ca au trecut mai mult de 24 de ore de la accident si nu a fost declarat in timp util.
Dar de fapt accidentul putea fi evitat foarte usor de profesionistul mincinos. Si cred ca ar trebui incheiata amiabila cu o culpa comuna.
Intrebarile: daca ajungem la politie profesionistului i se ridica de asemenea permisul pentru ca era pe linia de tramvai, dincolo de linia continua? Pot folosi asta ca argument pentru a obtine o culpa comuna pe o noua amiabila sau ca sa il conving pe individ sa contribuie la paguba generata si de el?
Mentionez ca el a avut doar o zgarietura usoara, superficiala pe dreapta spate.
Scuze de compunere si multumesc pentru raspunsuri!
Radu
Repet, vecina de la mine din bloc a fost internata dupa ce am facut plangere pentru ca a amenintat vecinii cu o arma alba. Nu pentru tulburarea linistii.

Cand au ajuns echipajele de politie, vecina deja intrase in garsoniera si a refuzat sa deschida. Asta nu inseamna ca nu au scris in PV ce am spus noi, vecinii.

Daca este violenta, nu mai este decizia Politiei daca o ridica sau nu, trebuie sa vina echipajul de pe salvare sa o duca la spital pentru evaluare spihiatrica. Si nu o sa ii dea drumul daca e evident ca este agresiva in timpul episoadelor psihotice...

Sunati la 112 si o sa vina si cei de la capitala sau judeteana sa supervizeze interventia celor de la sectie data viitoare cand sare calul vecina si ameninta pe oricine din bloc. Pot fi copiii cei vizati data viitoare, sau batrani cu mobilitate redusa, care nu pot se pot feri sau nu pot fugi.
Acum 2 saptamani o problema aproape idenica cu a dumneavostra. O vecina de aprox 65 ani, alcoolica, cu schizofrenie, fara rude cunoscute. Scandal toata noaptea, cersit in jurul blocului, isi facea nevoile pe scara blocului si in jurul lui.

Dupa o lunga noapte alba cu alcool si in episod psihotic, i-a venit idea mai putin inspirata sa ameninte o vecina (cu un cutit).

112, am chemat politia, am spus ca a amenintat vecinii si ca are un episod psihotic. Au venit mai multe echipaje, de la sectie, de la capitala (apel 112), apoi ei au chemat Salvarea, apoi si SMURD-ul pentru ca s-a baricadat in garsoniera si au trebuit sa sparga usa.

Politia a identificat si rudele femeii, ca nu aveau voie sa intre in garsoniera decat in prezenta rudelor. Sau cu aprobarea scrisa a presedintelui asociatiei de locatari, dar nu a fost cazul aici. Acum vecina a fost internata intr-un azil, cu acordul rudelor.

Cred ca cel mai bine pentru toata lumea e sa chemati politia data viitoare cand agreseaza in orice forma un alt locatar si sa declarati ce a facut. Vor identifica rudele si probabil se va gasi o solutie ori pentru o medicatie corecta si constanta, ori pentru internare.
Imi puteti va rog trimite pe email numele firmei respective? Prea ati vorbit frumos despre ei. :)

Va multumesc!