avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Activitate ariadna177

Activitate ariadna177

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie la locul de munca:
Maine, in 14 noiembrie, ar fi trebuit sa fie prima zi de munca a unui nou angajat in cadrul companiei - un strain, care ne-a trimis contractul semnat, scanat.
Astazi, din pacate, ne-a anuntat ca, din motive personale, el nu mai vine. Contractul a fost deja inregistrat in Revisal.

Intrebarea este: cum se procedeaza in aceasta situatie?
Am incercat sa anulez contractul, insa nu ma lasa pana nu devine activ.
Plus, nici nu sunt sigura ce fel de criterii trebuie intrunite pentru a putea lua o astfel de masura (anularea.
De cealalata parte, daca astept pana maine, sa las ca ziua de maine sa fie si prima si ultima, si sa consider contractul incheiat prin notificare unilaterala...nu stiu cum se va considera ulterior. Adica, va trebui platit pentru 1 zi?

S-a mai confruntat cineva cu asa ceva?
Si daca da, imi poate spune ce masuri a adoptat?

Multumesc frumos,


Buna ziua,

Am o intrebare privitoare la contractul de munca facut unui angajat de nationalitate poloneza..
La aceasta parte a contractului (vezi mai jos), actul de identitate pe baza caruia se trec datele angajatului poate fi cartea de identitate poloneza? Este valabila?

A. Părţile contractului

Salariatul ............................., domiciliat în................................, posesor a buletinului / cartii de identitate / paşaportului seria ........, nr. ..............., eliberat / eliberata de ............., la data de .............., CNP ......................

Multumesc mult!
Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista vreo prevedere legala care sa stipuleze faptul ca daca locuiesti in alt oras decat cel in care lucrezi, beneficiezi de subventie pentru naveta (din partea angajatorului)?

Va multumesc frumos.
Buna ziua,

Am un coleg nou, in functia de Manager proiect informational care face multe drumuri lunare la clienti; in concluzie, are o masina de firma luata in leasing si, in plus, i se deonteaza carburantul.
Sunt putin confuza intrucat nu stiu unde si cum ar trebui mentionat acest lucru?
In contract?
Intr-un act aditional?
In fisa de post? (ideea este ca mai am in firma MPI care nu fac deplasari la clienti. Fisele de post nu ar trebui sa fie la fel pentru toti? Sau se permit variatii?)

Si, in plus, cum ar trebui mentionat acest lucru? Ce ar trebui scris mai exact?

Orice ajutor este binevenit.

Multumesc mult,
Răspuns la discuția contract munca
Multumesc pentru raspunsuri.

O intrebare aditionala la acest topic, daca imi permiteti (mi-a venit acest dubiu, ulterior):
Oare este vreo problema faptul ca data de incepere a activitatii la firma client figureaza ca fiind astazi (1 mai 2017) in conditiile in care azi e sarbatoare legala si nu se lucreaza?
Sa cer sa se faca corectie si sa se puna atat in contract cat si in revisal data de 2 mai 2017?

Multumesc inca o data!
Discuție contract munca
Buna ziua,

Situatia mea se poate rezuma cam asa: angajata cu contract de munca la o firma de consultanta, lucrez on-site la una dintre companiile client ale acesteia.
Compania client doreste sa ma angajeze, vorbeste cu firma de consultanta despre asta si imi face contract de munca cu incepere de la data de 1 mai 2017.
Compania de consultanta, insa, este instiintata tarziu (mai precis astazi, 29 aprilie) despre data exacta de incetare - care se dorea a fi 01.05.2017 - si ca atare, imi transmite ca, in aceste conditii, nu imi poate inceta contractul mai devreme de prima zi lucratoare, respectiv 2 mai 2017.

Astfel, practic, la data de 1 mai 2017, eu voi figura, pe de-o parte, cu ultima zi lucratoare la compania de consultanta si, pe de alta parte, cu prima zi de lucru la compania client.
Ceea ce as dori sa stiu este daca aceasta situatie comporta vreo problema din punct de vedere legal?
Si daca da, cum se poate face corectia acestei probleme?

Multumesc mult.


Buna ziua,

As dori sa stiu cum trebuie procedat in cazul anagajatilor care, prin natura muncii prestate, sunt nevoiti sa lucreze in zile de sarbatoare legala.
Legea spune asa: ''salariatilor care lucreaza in conditiile de mai sus li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.''
Ceea ce as dori eu sa inteleg este:
1. Angajatii isi pot manifesta inca de la momentul in care se stie ca vor lucra in zi libera, optiunea pentru bani sau zi libera compensata SAU trebuie neaparat asteptat sa treaca cele 30 de zile si abia la finalul acestora, daca nu s-a reusit luarea unei zi libere compensate, sa se puna problema de bani?
2. La ce se refera acel motive justificate din textul juridic? Imi puteti da un exemplu?
3. Daca cineva a lucrat pe data de 24.01.2017, cat trebuie sa primeasca in plus la salar pentru ziua respectiva? Spor de 100%?

Multumesc mult!

Răspuns la discuția perioada preaviz
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

As dori sa stiu daca
1. Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 mai este un document valabil la acest moment

2. In caz afirmativ, inseamna ca articolul de mai jos, alin 3, este inca valabil, correct?
Art. 74
(1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Multumesc.


Răspuns la discuția fisa postului
1. Despre o schimbare temporara nu cred ca poate fi vorba, intrucat angajatul a fost pus de la inceput si la indeplinirea acestor atributii ...
In plus, nu ar fi trebuit facut un act aditional sau orice fel de document scris in cazul unei delegari temporare?

2. Aceeasi intrebare si pentru cumulul de functii...angajatorul poate solicita angajatul la indeplinirea acestora fara niciun fel de document scris?