avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Activitate rodicaguse

Activitate rodicaguse

Conform Codului Fiscal, alin. 1
"(1) Sunt scutite de taxă:
a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Comunităţii de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
b) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Comunităţii de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său"


In cazul dumneavoastra este vorba de export, deci nu se declara in declaratia 390.
Răspuns la discuția Intergistare in conta garantie
Daca este vorba de un contract pe termen scurt, garantia ar putea sa fie inregistrata in contul 461, respectiv 461=5311.
Răspuns la discuția Platitor de tva?
Conform normelor de aplicare la art. 141 din Codul Fiscal, aceste servicii nu sunt scutite de TVA:
"(2) Scutirea prevăzută la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu se aplică pentru:
a) serviciile care nu au ca scop principal îngrijirea medicală, respectiv protejarea, menţinerea sau refacerea sănătăţii, cum sunt:
...
2. serviciile care au ca scop furnizarea unor informaţii necesare pentru luarea unei decizii cu consecinţe juridice, cum sunt: eliberarea de certificate cu privire la starea de sănătate a unei persoane, destinate utilizării în scopul acordării dreptului la o pensie, elaborarea unor rapoarte de expertiză medicală privind stabilirea răspunderii în cazurile de vătămare corporală, precum şi examinările medicale efectuate în acest scop, elaborarea unor rapoarte de expertiză medicală privind respectarea normelor de medicina muncii, în vederea soluţionării unor litigii, precum şi efectuarea de examinări medicale în acest scop, pregătirea unor rapoarte medicale bazate pe fişe medicale, fără efectuarea de examinări medicale;"


Din punctul meu de vedere, societatea va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA doar in momentul in care depaseste cifra de afaceri de 65.000 EUR, respectiv 220.000 RON din activitatea de examinari medicale pentru siguranta circulatiei.

Răspuns la discuția Vanzare teren dezmembrat
Dupa cum am spus, daca vanzarea parcelelor se face in aceeasi zi, operatiunile sunt scutite de TVA.
Răspuns la discuția Vanzare teren dezmembrat
Buna ziua,

In primul rand trebuie sa stabiliti care este tipul terenului: construibil sau neconstruibil.

Daca terenul este neconstruibil, atunci vanzarea acestora este scutita de TVA.

"Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;"
.

Daca terenul este construibil, atunci trebuie sa tinem cont de mai multe elemente:
(presupun ca nu ati mai efectuat alte tranzactii in cursul acestui an sau in anul anterior)

- daca valoarea totala a parcelelor nu depaseste suma de 220.000 lei, atunci vanzarea se face fara TVA deoarece nu ati atins pragul maxim si beneficiati de regimul special de scutire;
- daca valoarea totala a parcelelor depaseste suma de 220.000 lei, dar dumneavoastra vindeti in aceeasi zi toate parcelele, vanzarea se face fara TVA, dar urmatoarele tranzactii impozabile din timpul acestui an, vor fi taxabile.
- daca valoarea depaseste pragul de 220.000 lei si le vindeti in luni diferite pana la sfarsitul anului, atunci parcelele pe care le vindeti in lunile urmatoare atingerii pragului, vor fi vandute cu TVA.

3/ Este ok ca desfasurarea activitatii (si implicit acordarea diurnei) sa se desfasoare pe o perioada lunga: 12 luni sau mai mult?


Conform codului muncii "Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului". Deci nu se poate acorda diurna pe o perioada neintrerupta de 12 luni sau mai mult. Exista chiar riscul ca aceste venituri sa fie considerate venituri de natura salariala si impozitate ca atare.

Pe de alta parte, din punct de vedere al impozitului, va trebui sa ne referim la conventia de evitare a dublei impuneri cu Luxemburg. Daca dumneavoastra intentionati sa desfasurati activitatea in Luxemburg, prin intermediul firmei dumneavoastra, pe o perioada neintrerupta "de 12 luni sau mai mult", se considera ca firma desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Luxemburg, caz in care se va plati impozitul in Luxemburg pentru veniturile obtinute acolo.

"Beneficiile unei întreprinderi a unui stat contractant nu sunt impozabile decât în acest stat, în afară de cazul în care întreprinderea îşi exercită activitatea sa în celălalt stat contractant prin intermediul unui sediu permanent situat acolo. Dacă întreprinderea îşi exercită activitatea sa într-un asemenea mod, beneficiile întreprinderii sunt impozabile în celălalt stat, dar numai în măsura în care sunt atribuibile acestui sediu permanent."
Răspuns la discuția TVA pentru vanzare apartamente
Din punctul meu de vedere, ati putea avea sanse.
Răspuns la discuția Vanzare cladire
Nu are nici o legatura reevaluarea unei cladiri cu vanzarea cu sau fara TVA a acesteia.
Daca nu o sa depasiti plafonul de 220.000 lei in cursul acestui an, nu trebuie sa platiti TVA.

Conform articolului 152 alin. 1 din Codul Fiscal "Persoana impozabilă stabilită în România (...) a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 le, ipoate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire"
Răspuns la discuția Vanzare cladire
Fiind vorba de o cladire veche, vanzarea acesteia este scutita de TVA conform articolului 141 din Codul Fiscal. Totusi, trebuie sa verificati daca modernizarile facute depasesc 20% din total valoare cladire si daca acestea au fost facute dupa data aderarii.

Trebuie sa tineti cont de perioada de ajustare a TVA pentru bunurile de capital care este:

- pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat - conform articolului 149 alin 2.

- sau 5 ani daca acestea au avut loc inainte de data aderarii la UE - conform articolului 161 din Codul Fiscal.


Referitor la impozitul pe venitul microintreprinderilor:
Art. 112^7 (1)Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a)veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b)veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c)veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d)veniturile din subvenţii;
e)veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f)veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g)veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
h)veniturile din diferenţe de curs valutar;
i)veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j)valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1)Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a)valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b)în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.