avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1459 soluții astăzi
Forum Activitate VladLazar

Activitate VladLazar

Buna ziua!

In aceasta vara mi-am schimbat locul de munca. Am fost angajat de o agentie de recrutare cu un contract de munca pentru marinari inregistrat in Marea Britanie si lucrez pentru o firma olandeza pe un vapor inregistrat in Olanda. Activitatea mea se desfasoara in Marea Nordului si in jumatate de an am totalizat aproape 3 luni plecat din tara.

In contract este stipulat la partea de taxe: "taxele si contributiile sociale sunt in responsabilitatea angajatului in tara de resedinta si/sau tara in care este angajat".

Am cautat pe internet sa ma lamuresc daca/si ce am de platit ca taxe.

Pe de o parte regasesc opinii bazate pe art.55 (4) lit.m din Codul Fiscal: "Veniturile din activităţi dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România și nu se declară. Adică dacă prestați activitatea efectiv în altă țară nu trebuie să declarați veniturile în România.

Pe de alta parte am resedinta fiscala in Romania si realizez venituri din acest contract. Am domiciliul in Romania si am petrecut mai mult de 183 de zile din acest an aici, dar firma si activitatea sunt in afara granitelor.

Imi puteti raspunde si detalia care este situatia? Ce ar trebui sa fac, sau ar trebui sa fac ceva?

Va multumesc!
Buna ziua!

Vreau sa va rog daca ma puteti ajuta cu o informatie. Socrul meu a cumparat o masina din Germania in februarie. Masina a avut numere rosii de Germania. Nu a vazut o limita de viteza la o intersectie pe autostrada si a fost prins de o camera radar. A primit scrisoare prin posta acasa prin care i s-a comunicat amenda. A platit amenda dar a primit o scrisoare noua recent. Fiind in germana a fost greu sa le descifram pe toate.

Din ce am inteles, pe langa amenda i s-a si suspendat permisul pentru o luna, iar ei spuneau sa il trimita la ei prin posta. Termenul era inceputul lui Octombrie, dar din cauza faptului ca scrisorile erau in germana, pana am venit noi in vizita si am tradus cu Google Translate, deja trecusem de termen. Din ce am inteles pe internet, daca ai permis strain si vii cu el la politie in Germania, iti pun un abtipild pe el prin care nu ai voie sa conduci in Germania.

Nu intelegem clar care e situatia si nici care sunt procedurile. In cat timp primeste permisul inapoi din Germania? Doar ii pun abtipildul si il trimit inapoi? In timpul acesta cu ce act poate conduce in Romania? Ar trebui trimis sau singura problema e daca va mai conduce vreodata acolo? Se suspenda si in Romania?

Multumesc anticipat!
Buna ziua!

Locuiesc intr-un bloc care are parcare de resedinta inchiriata de la ADP. Am probleme cu patronii de la barul din colt care mereu parcheaza pe drumul de acces spre locul meu si al altor cativa vecini. De fiecare data cand vreau sa intru sau sa ies trebuie sa discut ca sa isi mute masina, lucru care se petrece cu multi nervi de ambele parti. Au facut din parcarea in acea pozitie un obicei, chiar daca mai sunt si alte pozitii in care si-ar putea lasa masina in preajma, una din masinile lor in permanenta imi blocheaza accesul

Am chemat politia locala de 2 ori. Prima data nu puteam sa intru. Cum locul meu de parcare la momentul respectiv nu era marcat din cauza unor lucrari, politia locala nu a putut face nimic. A doua oara nu puteam iesi din cauza a doua masini parcate. Am fost dezamagit de reactia politiei locale care a spus ca din moment ce stiu cine sunt si au si nr. de telefon in geam ar fi trebuit sa vorbesc cu ei si nu sa chem politia. Am mai vazut masini de la Politia Locala trecand pe la bar, ma gandesc ca poate le tin partea.

Daca mai chem politia si nu li se da avertisment si mai primesc un raspuns similar ce ma sfatuiti sa fac? Cum ar trebui sa decurga rezolvarea de catre politia locala in urma unei asemenea sesizari? Constatare, poze si prima data avertisment?

Va multumesc,
Vlad
Răspuns la discuția Succesiune teren Bucuresti
Buna ziua,

Adaug si mai multe informatii: La incheierea actului de partaj din 1995 cei doi unchi fara urmasi au dorit sa renunte. Actul a fost redactat gresit, conform lui ei nerenuntand decat la partea dinspre mama (terenul era din partea tatalui), dar nimeni nu a sesizat greseala pana anul trecut cand am vrut sa facem cadastru si intabularea terenului. Pentru acest teren s-a facut o schita de impartire la momentul anilor 90, noi primind latura sudica, iar ceilalti doi partea dinspre nord.

In momentul in care a fost respins dosarul de cadastru am cautat sa discutam cu rudele, dar avand in vedere si dorinta unuia dintre mostenitori de a revizui suprafetele, nu i-am putut mobiliza, toti nedorind sa se implice.

Situatia, din cauza incurcaturii cu actele, este un pic confuza. Avem o schita de amplasament cu suprafata impratita in 3, platim impozit pentru suprafata impratita in 3, dar nu putem face cadastru pe ea. In motivarea respingerii dosarului s-a pus problema de ce nu au venit la succesiune si cei ce au renuntat la partea mamei, dar nu a tatalui. Cred ca domnul care a respins actul e de fapt primul care l-a citit cu adevarat in 20 de ani!

In conditiile actuale va cer sa ma sfatuiti cum este mai bine sa facem, sa asteptam ca in cativa ani situatia sa se simplifice prin disparitia unei generatii pe care nu vrem sa o punem sa se judece in tribunale, sau exista un alt mod in care sa putem face cadastru, intabulare si toate lucrurile ce tin de a avea in proprietate un teren avand in vedere actele vechi? Noi am primit o treime, partea noastra, si chiar daca intre ceilalti doi unchi se va modifica suprafata, aceasta se va face intre ei. Puteti estima orientativ costurile?

De asemenea, cum vedeti situatia celor doi unchi? Ei cum pot rezolva neintelegerea? Intreb deoarece conteaza pentru noi.

Va multumesc!
Buna ziua,

Va scriu pentru a va cere sfatul intr-o problema mai complicate privind o mostenire. Strabunicul meu a avut un teren in Bucuresti care a fost confiscat de regimul communist. Strabunicul a decedat in 1972 iar strabunica in 1990. In 1994 terenul a fost retrocedat. Strabunicii au 5 mostenitori, frati. Dintre cei 5 frati, doar 3 au copii. Ceilalti 2 au vrut sa renunte. Impartirea, de comun acord, nu s-a facut in mod egal: noi am primit partea noastra, in schimb unchiul care a umblat cu actele a primit cateva sute de metrii patrati in defavoarea celuilalt mostenitor.

Anul trecut am vrut sa facem cadastru si intabularea terenului. Dosarul a fost respins deoarece actele facute in 1994-1995 au fost redactate gresit (ca amanunt, impozitul a fost platit aproape 20 de ani in baza lor). Din actul de partaj reiese ca cei doi mostenitori, fratii bunicului fara copii, au renuntat doar la partea ce le revenea dinspre mama, si nu si a tatalui. Situatia este complicata si de neintelegerea dintre ceilalti mostenitori care nu au suprafete egale. Din motive personale, nu exista dorinta de cooperare decat din partea mostenitorului cu mai putin teren, restul nedorind sa se schimbe nimic si refuzand orice colaborare sau trecere la notar pentru reconfirmarea actului de partaj din 1994-1995.

Vreau sa va intreb cum vedeti rezolvarea situatiei. La ce se poate ajunge dupa decesul unuia dintre mostenitori sau a tuturor celor 5? Exista un mod in care sa putem sa stapanim de drept treimea noastra de teren asa cum s-a stabilit de comun acord in anii 90 sau cum vedeti impratirea dupa moartea celor doi mostenitori fara urmasi? Tin sa precizez ca terenul are o valuare ridicata, iar costurile onorariilor notariale sau a altor cheltuieli care tin seama de valoarea terenului sunt mult prea ridicate ca sa le putem considera viabile.


Astept sfaturile dvs.

Va multumesc!
Buna ziua,

Doresc sa primesc sfaturi privind un teren din Bucuresti, mostenire de familie, ramas de pe urma strabunicilor. Mostenitorii sunt in numar de cinci (frati), dintre care doi doresc sa renunte.
Terenul a fost nationalizat si am fost reimproprietariti in 1994. Doi dintre frati au dorit sa renunte in favoarea celorlalti mostenitori, si astfel nu au ramas decat trei. Ulterior titlului s-a redactat in 1995 un certificat de mostenitor si pe baza lui un partaj voluntar in urma caruia ne-am crezut problema rezolvata.
Anul acesta am vrut sa facem cadastru terenului si au reiesit o serie de probleme. Certificatul de mostenitor este redactat gresit, cei doi frati renuntand doar la partea ce le revine de la mama (5/20 din suprafata), eroare neluata in seama la realizarea partajului, care le atribuie fiecaruia astfel o cota de 3/20 din teren. De asemenea, partajul nu a fost realizat in mod egal, din cei trei mostenitori noi primind o treime, in timp ce diferenta dintre ceilalti doi este notabila. Partajul a fost semnat in 1995 de cei trei mostenitori interesati, iar la redactarea lui notarul nu a bagat de seama faptul ca si cei doi frati trebuiau mentionati conform certificatului de mostenitor,.
In momentul de fata diferenta de teren cat si cheltuielile aferente actiunilor juridice au dus la o problema de comunicare intre unchi si matusa. Fata matusii doreste ca terenul sa fie impartit in mod egal si este dispusa sa inceapa o actiune in judecata pentru aceasta, dar suntem cu totii constienti ca o rezolvare de comun acord, mai putin anevoioasa ar fi de preferat.
Un alt aspect de luat in seama este valuarea terenului. Este vorba de un teren in suprafata de 15 300 metri patrati. Conform grilei notarilor 2014 terenul liber in acea zona pleaca de la valoarea de 135 euro/mp fara corectiile ce tin seama de faptul ca esteun teren viran necultivat, fara utilitati si acces la un drum modernizat. De asemenea, bunicii sunt au toti o varsta inaintata.
In momentul de fata unchiul sustine ca actele vechi sunt bine realizate. E un pic mai greu de discutat, parte si pentru ca nu are cum sa-i convina schimbarea de suprafete si nici nu a achitat impozitul pentru teren de foarte multa vreme.

Din cate am inteles exista doua pozibilitati de rezolvare a problemei, dar nu suntem in deplina cunostiinta asupra tuturor aspectelor pentru lamurirea acestei probleme.
Prima, am inteles ca se poate face o reconfirmare a partajului de catre cei cinci mostenitori, varianta care ne-ar costa circa 600 de lei. Avem urmatoarele probleme: se mai poate modifica suprafata aferenta fiecarui mostenitor dupa confirmarea partajului (agentul de la cadastru ne-a spus ca se poate modifica ulterior)? In cazul in care se reconfirma un partaj cu impratirea inegala a suprafetei si ulterior acestui fapt unchiul nu mai doreste reimpartirea terenului, ce ii ramane de facut matusii?
A doua, matusa doreste sa porneasca o actiune la judecatorie. A ramas sa ne interesam cine, cum si pe cine va da in judecata pentru rezolvarea problemei avand in vedere situatia actuala. Vreau sa va cer opinia cu privire la aceasta problema, in definitiv tot ceea ce vreau este sa vad situatia rezolvata, sa pastram aceasi suprafata care de alfel este si treimea ce ne revine, si in numele bunicului meu sa pot face cadastru terenului si sa stiu terenul ca fiind cu toate problemele la zi.
De asemenea, as dori sa mai cer lamurire cu privire la pretul ce ar trebui platit la notar in eventualitatea in care am reface actele aferente terenului. Din cate am inteles, ar trebui sa platim notarului onorariu doar pentru suprafata ce ne revine ca urmare a cedarii celor doi mostenitori, 2040 mp. la fiecare mostenitor.
Din ceea ce am citit in grila notarilor, terenul este intravilan conform descrierilor de la pct. II1. La pct. II2, din ce am citit in descriere cel mai bine se incadreaza descrierii pasune. Este vorba de un teren care cel putin de cand a fost restituit nu a fost prelucrat, intre 2004 si 2010 am vazut pe Google Earth ca a baltit apa pe o suprafata considerabila, iar in 2010 cineva a aruncat camioane bune de moloz pe zona in care baltea apa in momentul de fata, terenul nefiind pretabil pentru lucru agricol.
De asemenea, am vazut ca exista corectii de care se tine cont in functi de utilitati si care scad pretul terenului. In cazul in care terenul intravilan situat in Soseaua Salaj intre strada Pucheni si Botorca, zona 66 –B2, pretul pe teren liber e de 135 euro/mp. Daca se tine cont de corectii, pasune, fara apa curenta si canalizare, electricitate si gaze si drum modernizat care e onorariul la care ne putem astepta?

Va multumesc,
Vlad Lazar