avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Activitate mayte_22

Activitate mayte_22

Vecinii au ridicat ilegal un zid de sprijin de 3m inaltime fara autorizatie si fara acordul meu notarial la limita comuna de proprietate.
Am sesizat aspectul la Consiuliul Judetean Cluj si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), care a dispus amendarea lor, dar fara a cere demolarea constructiei ilegale.
Pentru intrarea in legalitate ulterioara, in mod normal ar trebui demolarea zidului, insa autoritatile spun ca e suficient acordul proprietarului care a depus sesizarea.
Eu refuz acest acord categoric!
Din punct de vedere legal, fara acest acord al meu si fara demolarea zidului, mai este vreo sansa a vecinilor de intrare in legalitate ulterioara ?
Oare care este termenul de intrare in legalitate a lor (ex. 6 luni / 1 an) ?
Vecinii ma ameninta ca daca nu le dau acest acord notarial, o sa-mi produca pagube casei. In acest sens, pot face plangere penala?
Ce dovezi trebuie aduse?
Buna ziua !
As dori sa ma consult cu persoane din aceasta comunitate care au intampinat probleme similare cu urmatoarea chestiune sau cunosc vreo solutie:
Doua case vecine ambele aflate in constructie situate pe teren deluros, cu tendinta de alunecare, vecinul dinsus urca cota naturala a terenului cu circa 3m de pamant de umplutura care practic "ingroapa" casa dinjos si implicit, afecteaza serios vecinatatile.
Acel munte de pamant de umplutura poate oricand sa se surpe peste gard si casa dinjos, provocand pagube imense.
Solutia ar fi :
1) construirea unui zid de sprijin de circa 2m inaltime, care sa sustina acel pamant de umplutura, dar atunci cum se imparte raspunderea legala a achitarii costurilor aferente acelei centuri continue de beton ?
2) Exista vreo prevedere legala care impune pana la ce inaltime te poti "inalta" cu pamant de umplutura fata de casa vecina?
Dar la taluzare?
Nu putem avea un taluz de 2m inaltime pe o lungime de sub 3m, pur si simplu nu avem garantii ca acel taluz nu va aluneca la prima ploaie mai serioasa.

Cum poate fi obligat proprietarul sa taluzeze corect terenul si in caz de surpare, cum trebuie procedat?

Ii multumesc fiecaruia pentru timpul pe care il va aloca oferindu-mi un raspuns.
Răspuns la discuția Darea in plata
Indiferent de preturile cerute, totusi ar fi important sa avem acele liste cu ce s-a notificat pana acum!
Raspunsul la aceasta intrebare l-as dori, iar preturile le vom vedea la momentul potrivit.
Oricum, daca nu se vinde la prima strigare, la pretul cerut - al pietei, se va scadea cu 25% la a doua tentativa de vanzare.
Discuție Darea in plata
Pe marginea atator discutii referitoare la legea darii in plata, exista multe persoane care am fi interesate de achizitionarea unor astfel de imobile, dar totul pare cufundat in mister: nimeni nu ne spune nimic concret - personal am intrebat la 7 banci despre existenta unor liste de notificari depuse pana in prezent, dar varianta tuturor este ca bancile nu detin astfel de informatii, ci numai executorii, avocatii, notarii sau firmele de recuperare.

Aici ne lovim iarasi de acelasi mister: nimeni nu a publicat nimic si nu stie nimic!
De unde obtinem aceste informatii - sa stim concret cate si ce fel de notificări au fost facute în total şi cate din ele au fost acceptate?
Stim deja ca marea majoritate a bancilor au propus solutii de refinantare sau contestat direct aceste notificari si au dat in judecata, procesele fiind in derulare, dar este vital sa stim daca asteptam pentru acele imobile sau ne reorientam spre altceva.

Toata lumea pretinde ca nu s-a primit nici macar o singura notificare la banca lor, totusi statistica arata clar ca in jur de 4.000 notificari au fost deja depuse pana la data de 20 iulie 2016.

Care sunt pasii ce trebuie urmati? Unde ar trebui sa ma interesez mai departe?

Marea mea temere este ca publicul NU va fi informat despre acele licitatii, presupunand ca se va ajunge la astfel de vanzari, dupa solutionarea proceselor pe rol si vor fi acaparate doar de executori......





Ne-ar interesa sa achizitionam un apartament la un pret deosebit de convenabil, intr-o zona excelenta in vederea investitiei si inchirierii.
Problema este ca acest imobil figureaza in CF ca si garaj si NU ca apartament. Este situat la demisolul unui bloc de 4 etaje si are si o mica parcela de teren in proprietate.
Detine toate utilitatile.
Pe scurt, as dori sa stiu ce demersuri legale ar trebui facute pentru schimbarea destinatiei din acte ("garaj") in apartament (situatia lui actuala).
Avem nevoie de aprobari si din partea asociatiei de proprietari?
La ce costuri aproximative s-ar putea ajunge si cam cat ar dura aceste proceduri?
Va multumesc!
Buna ziua,
Revin frecvent pe acest site pentru a ma documenta si a fi la curent cu noutatile, dar si pentru a afla sau oferi raspunsuri la numeroase aspecte din viata noastra carora nu stim cum sa le facem fata.
As dori sa stiu care este cadrul legal vis-a-vis de tulburarea constanta a linistii publice de catre caini care detin un stapan.
Pentru asta am venit cu cateva situatii concrete care sper ca ilustreaza clar nevoia de a lua masuri:
1. Exista vreo prevedere legala pt un numar maxim admis de caini detinuti pe o proprietate personala, dar situata intre case (cu vecini) ?
- pe strada mea sunt 3 proprietari de case care detin vreo 6-7 caini fiecare.
- alta categorie este cea a persoanelor care detin canisa
2. Exista vreo prevedere legata de o distanta minima fata de gardul vecinului unde poate fi facut tarcul cainelui?
- multi vecini isi leaga cainele/ cainii chiar dinaintea ferestrelor vecinilor, dar in afara latratului, mai exista aici si problema mirosurilor, mustelor sau chiar a sobolanilor
3. Ce se poate face impotriva stapanilor de caini carora le latra cainii noapte de noapte, uneori ore in sir pe timpul noptii?
Latratul unui singur caine are in jur de 80-90 chiar 100 decibeli... si se aude la nivel deranjant pana la 50 m.... Nici cele mai performante termopane nu fac fata la asa ceva...
4. De ce sunt amendati doar oamenii ce stau pe strada si vorbesc noaptea/asculta muzica/arunca petarde/fac gratare etc... cand in realitate latratul unui caine acopera TOATE aceste zgomote iar stapanii lor nu iau masuri, de multe ori in mod intentionat?
5. In strainatate ex. UK, SUA exista prevederi pt :
- nevoia de dresaj a cainilor problema care latra excesiv
- zgarzi anti latrat
- construirea unor tarcuri opace si antifonate in care cainii sunt inchisi pe durata orelor de liniste sau inchiderea lor in casa, etc

La noi exista si se aplica macar una din aceste solutii sau fiecare este liber sa faca absolut tot ce doreste pe curtea lui?
6.Ce sanse reale sunt in Romania pt intentarea unui proces civil impotriva unor astfel de persoane care te impiedica sa traiesti linistit in casa ta?
Mentionez ca exista cazuri in SUA de mii de dolari daune morale, pentru ca privarea de odihna este considerata o forma de tortura psihologica.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri pertinente si la obiect!








Va multumesc tuturor celor care mi-ati oferit un sfat pertinent.
Intr-adevar, vad ca temerile mele sunt fundamentate si justificate, ca urmare am hotarat sa declar suma integrala in contract pt a ma pune la adapost de riscuri si complicatii inutile.
Observ ca s-a schimbat codul fiscal, in 2016 noile cote de impozit sunt:
"Pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani, impozitul este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusive şi de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv, dacă au valoarea peste 200.000 lei."

Nu-mi este clar acest "o dată mai mare de 3 ani" . Presupunand ca un cvc a fost incheiat la data de 21 octombrie 2013, la revanzarea imobilului la data de 22 octombrie 2016, se intra pe categoria "o dată mai mare de 3 ani"?
Sau este ceva gen 3 ani PLUS inca o perioada anume? (care totusi nu e specificata in codul fiscal)?


Buna ziua,
Revin la dvs cu o situatie clasica (contract de vanzare cumparare a unei case) dar avand niste conditii mai atipice impuse de cumparator.
Sunt in postura de vanzator al unei case particulare negociata la pretul de 110.000 euro (intre persoane fizice, fara intermediari).
Cumparatorul mi-a prezentat cateva din variantele lui si anume:
1. Propune sa nu declaram suma reala de vanzare a imobilului, pt a reduce din plata impozitelor . Adica 90.000 euro in loc de 110.000 euro.
Mai mult decat atat, doreste ca diferenta/ castigul meu ca vanzator sa il impartim in mod egal intre noi, fiindca justifica el, plateste acea diferenta "la negru".
Ce probleme pot intampina la acest capitol? Exista riscul sa pierd acei 20.000 euro diferenta intre pretul real si cel din acte?
In ce circumstante/ context s-ar putea intampla asta?
2. Propune sa "sarim" peste partea de ante- contract si sa facem direct contractul de vanzare cumparare : Sa imi achite 80% din pret, iar diferenta de 20% sa se plateasca la momentul eliberarii. A mentionat si de o ipoteca pe casa care m- ar asigura pe mine vanzator.
Ce probleme se pot ivi aici?
Ma ingrijoreaza faptul ca o data incheiat acel contract, proprietatea ii revine lui, dpdv legal, putand oricand invoca motivul ca nu mai are acea diferenta de 20% ...
Nu este mai simplu cu ante-contract, insotit de plata unei sume , sa zicem 10.000 euro, iar la incheierea contractului propriu-zis sa se achite suma integrala?

Va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pertinente si la obiect!
Nu am studiat foarte in detaliu aceste proceduri si nu doresc sa intru in complicatii inutile care pot degenera in probleme ulterioare.
Imi vine greu sa cred ca proprietarii ar risca asa ceva, mai ales ca nu aveti un contract cu ei, deci nu este inregistrat si nu platesc impozit...Cu alte cuvinte, ei stiu ca ii aveti la mana cu aceasta informatie, oricand ii puteti reclama pt. asta.
Mai mult decat atat, isi taie singuri craca de sub picioare (presupunand ca intr-adevar ei sunt faptasii) din motivele: dvs va mutati, va pierd de clienti, puteti oferi un feedback negativ si altor persoane interesate sa inchirieze acel loc si mai mult...ii puteti influenta negativ si pe actualii lor chiriasi...Sunt cam multe de pierdut dupa parerea mea...

Eu inclin sa cred ca 90% este partenerul dvs de viata sau chiar unul dintre copii.
Ganditi-va asa:
1. A fost butucul usii fortat suficient de vizibil incat sa provoace intrarea prin efractie ? Sau pare o actiune regizata pt inducerea pe o pista falsa?
2. Ati gasit usa vreodata deschisa sau a fost mereu inchisa? Cand intra un hot prin efractie, este de la sine inteles ca nu are cu ce incuia usa.
3. Daca dumneata ai intra in casa cuiva, ai sti imediat unde tine respectivul banii? Nu! Inainte ati rascoli locul, ati provoca deranj...Ati constatat asa ceva?
4. Nu cumva este deja montata o camera in casa fara stirea dvs (de catre presupusul "hot") care vede astfel locurile unde ascundeti banii?

Varianta camerelor va cadea automat daca punct 4 se dovedeste a fi adevarat....asa ca inainte de a monta vreo camera, asigurati-va ca nu cumva ea sa existe deja!
Nu stiu ce prevede legea vis-a-vis de cainii care au stapan, dar care in mod deliberat sunt tinuti pe strada, nesupravegheati de stapani, fara lesa.
Exista mereu riscul ca acestia sa atace vreun copil sau vreun batran, care nu se pot apara. Mai mult, acesti caini intra deseori pe proprietatile vecinilor, omoara pisici, calca rasadurile din gradini si strica garduri.
Toti ceilalti caini din curti intra in alerta si se creeaza "stare de razboi" pe strada, acest lucru afectand odihna noastra pe timpul noptii.
Nimeni nu pare sa aiba solutii la aceste probleme care sunt foarte deranjante si care persista zi de zi.

Stapanii cainilor au fost avertizati in repetate randuri sa-si tina cainii pe proprietatea lor, dar nu vor sa fie cooperanti.
M-am gandit la ideea inregistrarii lor (nu detin aparatura CCTV cameras), doar cu telefonul mobil sau tableta, precum si la strangerea depozitiilor de la alti vecini ce sunt deranjati de aceste probleme si impreuna sa incercam sa rezolvam.

Oare ce se poate face in acest sens?

Va multumesc anticipat pt raspuns!