avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Activitate omv22

Activitate omv22

Buna ziua,
Problema este ca am solicitat radierea asociatiei, nu radierea sediului si nu m-as risca in apel. Cred ca o sa fac o alta actiune intemeiata pe art. mentionate de dvs..
Multumesc!
Buna ziua,

Solutia: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a petentului - a fost invocata din oficiu.
Inteleg ca nici art 25 nu il mai putem invoca.
Multumesc!
Buna ziua,

Am si eu aceeasi speta. Am cumparat un apartament la care figura inscrisa o asociatie. Fostul proprietar mi-a pus la dispozie un act aditional de incetare a contractului de inchiriere a spatiului, incheiat inainte cu 2 ani de vanzarea apartamentului. M-am adresat cu o cerere la instanta de radiere a asociatiei, dar instanta a respins cererea pentru lipsa calitatii procesuale.
Va rog daca puteti sa ne comunicati cum ati argumentat calitatea de persoana interesata de modicare a actelor constitutive.
Ce anume ati solicitat in cererea de chemare in judecata? Pur si simplu radierea mentiunii sediului, sau / si modificarea actului constitutiv.
Referitor la art 25. din regulament pe portalul de legislatie este notata urmatoarea mentiune:
Notă
Prin SENTINȚA CIVILĂ nr. 225 din 17 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1145 din 19 decembrie 2023, Curtea de Apel Constanța - Secția de contencios administrativ și fiscal a admis acțiunea în contencios administrativ și pe cale de consecință a anulat dispozițiile art. 25 din Regulamentul din 26.04.2000 privind organizarea Registrului asociațiilor și fundațiilor, Registrului federațiilor și Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, aprobat prin Ordinul nr. 954/B/C/2000 emis de Ministerul Justiției.
Multumesc!
Răspuns la discuția societate mutuala
Buna ziua,

In ce sens sunteti interesat de subiect/ colaborare?
In concluzie este sau nu necesar acordul de vecinatate, atata timp cat nu ne incadram la art. 27 din Lege?
Buna ziua,

1. Vorbim de un imobil deja construit la limita de proprietate in anul 1989, pe dispozitiile vechiului cod civil. Inteleg ca opinia dvs. este ca acum ar trebui sa obtinem acordul vecinului desi nu modificam amplasamentul (decat solutia de inchidere a laturei), insa:
- art 27 din legea nr. 50/ 1991 nu impune acest acord (deci se prevede altfel prin lege/ derogare). Art. 27 impune acord de vecinatate doar pentru edificarea de constructii noi sau schimbare de destinatie (ceeace nu este cazul);
- daca vecinul nu-si da acordul, ce facem demolam constructia aprobata initial si ne retragem cu 0,6 m?
2. In speta, pentru distanta de o,6 m este aplical vechiul sau noul cod civil?
Buna ziua,
In legatura cu art. 612 din NCC, am urmatoarea speta. In anul 1989 a fost aprobata de Primarie construirea unei sere (pe o magazie) pe limita de proprietate cu vecinul. Pe acea latura constructia / etaj, avea structura din tevi metalice, panouri din cornier, inschise cu sticla (mata conform proiect).
Acum, dupa ce eu am cumparat acest imobil, am solicitat la Primarie renovarea/ repararea acestei sere, pe latura de vecinatate structura fiind din lemn cu inchidere de zidarie (fara ferestre).
Am solicitat autorizatie de construire, dar primaria imi solicita in baza art. 612 din NCC acordul de vecinatate, cu toate ca nu se modifica amplasamentul. In plus nu este vorba de o noua constructie, sau de schimbarea destinatiei, drept pentru care apreciez ca nu sunt incidente prevederile art. 27 din Legea nr. 50/1991 (autorizarea constructiilor).
Avand in vedere ca la data obtinerii autorizatiei initiala in 1989 era aplicabil vechiul cod civil, este legal ca acum primaria sa-mi solicite acordul de vecinatate, invocand art. 612 (distanta mai mica de 0,60 m fata de vecinatate)?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Granituire
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca speta prezentata nu poate avea ca obiect 'granituirea", insa cum ar trebui sa actionez pentru a rezolva problema?
Discuție Granituire
Buna ziua,

Referitor la notiunea de granituire. Am un vecin care are gard cu mine dar nu are gard pe latura opusa (alt vecin). Problema este ca nefiind delimitat pe latura opusa, vecinul meu il lasa pe celalalt vecin sa foloseasca terenul de langa mine ca parcare de camioane, fapt care ne deranjeaza.

Acest lucru nu ar fi posibil daca ar ingradi tot terenul pe toate laturile.

Avand in vedere acest caz, va rog sa-mi comunicati daca se poate initia o actiune in civil avand ca obiect granituirea, respectiv obligatia vecinului de a-si ingradi terenul si pe latura opusa noua.
Suntem o societate comerciala, in care actionarii au adoptat Hotarare AGA de majorare a capitalului social potrivit actului constitutiv, prin constituirea de alte rezerve si incorporarea acestora, asa cum sunt reglementate de Art. 412 (3) si Art. 419 (5) din Reglementari Contabile / 2014.
Profitul net si capitalurile proprii ale societati pot sustine crearea de alte rezerve, potrivit situatie contabila la 30.09.2015.

Intrebare: Se pot constitui alte rezerve in vederea majorarii capitalului social oricand in perioada exercitiului financiar, sau numai dupa inchiderea exercitiului financiar la 31.12.2015.