avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Activitate omv22

Activitate omv22

Răspuns la discuția societate mutuala
Buna ziua,

In ce sens sunteti interesat de subiect/ colaborare?
In concluzie este sau nu necesar acordul de vecinatate, atata timp cat nu ne incadram la art. 27 din Lege?
Buna ziua,

1. Vorbim de un imobil deja construit la limita de proprietate in anul 1989, pe dispozitiile vechiului cod civil. Inteleg ca opinia dvs. este ca acum ar trebui sa obtinem acordul vecinului desi nu modificam amplasamentul (decat solutia de inchidere a laturei), insa:
- art 27 din legea nr. 50/ 1991 nu impune acest acord (deci se prevede altfel prin lege/ derogare). Art. 27 impune acord de vecinatate doar pentru edificarea de constructii noi sau schimbare de destinatie (ceeace nu este cazul);
- daca vecinul nu-si da acordul, ce facem demolam constructia aprobata initial si ne retragem cu 0,6 m?
2. In speta, pentru distanta de o,6 m este aplical vechiul sau noul cod civil?
Buna ziua,
In legatura cu art. 612 din NCC, am urmatoarea speta. In anul 1989 a fost aprobata de Primarie construirea unei sere (pe o magazie) pe limita de proprietate cu vecinul. Pe acea latura constructia / etaj, avea structura din tevi metalice, panouri din cornier, inschise cu sticla (mata conform proiect).
Acum, dupa ce eu am cumparat acest imobil, am solicitat la Primarie renovarea/ repararea acestei sere, pe latura de vecinatate structura fiind din lemn cu inchidere de zidarie (fara ferestre).
Am solicitat autorizatie de construire, dar primaria imi solicita in baza art. 612 din NCC acordul de vecinatate, cu toate ca nu se modifica amplasamentul. In plus nu este vorba de o noua constructie, sau de schimbarea destinatiei, drept pentru care apreciez ca nu sunt incidente prevederile art. 27 din Legea nr. 50/1991 (autorizarea constructiilor).
Avand in vedere ca la data obtinerii autorizatiei initiala in 1989 era aplicabil vechiul cod civil, este legal ca acum primaria sa-mi solicite acordul de vecinatate, invocand art. 612 (distanta mai mica de 0,60 m fata de vecinatate)?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Granituire
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca speta prezentata nu poate avea ca obiect 'granituirea", insa cum ar trebui sa actionez pentru a rezolva problema?
Discuție Granituire
Buna ziua,

Referitor la notiunea de granituire. Am un vecin care are gard cu mine dar nu are gard pe latura opusa (alt vecin). Problema este ca nefiind delimitat pe latura opusa, vecinul meu il lasa pe celalalt vecin sa foloseasca terenul de langa mine ca parcare de camioane, fapt care ne deranjeaza.

Acest lucru nu ar fi posibil daca ar ingradi tot terenul pe toate laturile.

Avand in vedere acest caz, va rog sa-mi comunicati daca se poate initia o actiune in civil avand ca obiect granituirea, respectiv obligatia vecinului de a-si ingradi terenul si pe latura opusa noua.
Suntem o societate comerciala, in care actionarii au adoptat Hotarare AGA de majorare a capitalului social potrivit actului constitutiv, prin constituirea de alte rezerve si incorporarea acestora, asa cum sunt reglementate de Art. 412 (3) si Art. 419 (5) din Reglementari Contabile / 2014.
Profitul net si capitalurile proprii ale societati pot sustine crearea de alte rezerve, potrivit situatie contabila la 30.09.2015.

Intrebare: Se pot constitui alte rezerve in vederea majorarii capitalului social oricand in perioada exercitiului financiar, sau numai dupa inchiderea exercitiului financiar la 31.12.2015.
OK.

Care este atunci valoarea contractului (cum se calculeaza pentru o chirie): 10000 Euro x 60 luni=600.000 euro ?

La aceasta valoare considerati ca trebuie achitata taxa de timbru?

Sau se considera valoarea contractului, reprezentand c/val chirie de la data inceperii contractului. pana la data introducerii cererii?

Daca valoarea contractului ar fi de 600000 Euro, taxa de timbru ar fi colosala si deci disproportionata cu cauza mea ca persoana interesata. Cum comentati acest aspect si cale de deragare legala exista.

Multumesc,
Buna ziua,

Am un caz in care un vecin a contruit o hala industriala si nu a obtinut acord de vecinatate. Autorizatia de construire a fost anulata. Acum a inchiriat hala unei alte societati comerciale (tot industrie). Sunt nevoit sa solicit in instanta anulare contract inchiriere, respectiv constatarea nulitatii absolute. Contractul de inchiriere este incheiat pentru 5 ani si valoare unei rate/ luna este de 10000 Euro. Contractul a intrat in vigoare din 01.12.2014.

Unde se depune actiunea - ce instanta este competenta?

In acest caz care este taxa de timbru care trebuie achitata? Nu avem nici o pretentie valorica personala, prin cerere solicitam doar desfiintarea actului..
In calitate de director executiv la o firma de brokeraj asigurari, am fost sanctionat in nov. 2007 cu retragerea autorizatiei de catre CSA, intrucat societatea nu a desfasurat activitate de asigurare in termen de 6 luni de la autorizare.

Acum ma aflu in situatia de a ma aviza din nou ca director executiv la alt societate de brokeraj, dar potrivit Ordin CSA se prevede ca " Art. 3. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor evaluează, pentru fiecare persoană nominalizată în calitate de conducător executiv sau administrator, atunci când acesta are atribuţii similare conducerii executive, dacă sunt îndeplinite cerinţele prevăzute la art. 2, luând în considerare informaţiile legate de activitatea, experienţa şi reputaţia persoanei în cauză, precum şi orice alte circumstanţe relevante.
(2) În sensul prevederilor alin. (1), vor fi avute în vedere, pentru ultimii 10 ani, în măsura în care prezintă relevanţă, situaţii cum ar fi:
(..) e) entităţile la care persoana respectivă exercită sau a exercitat responsabilităţi de administrare şi/sau de conducere ori la care este sau a fost acţionar semnificativ ori asociat s-au aflat în conflict cu vreo autoritate din România ori din străinătate, însărcinată cu supravegherea în domeniul asigurărilor sau financiar-bancar, au fost supuse vreunei sancţiuni dispuse de o asemenea autoritate sau aceasta le-a refuzat ori le-a retras o autorizaţie;".
In documentatia de autorizare trebuie sa completez o declaratie care prevede urmatorul text:
e) entităţile la care am exercitat sau exercit responsabilităţi de administrare şi/sau de conducere ori la care sunt sau am fost acţionar semnificativ ori asociat nu s-au aflat în conflict cu vreo autoritate din România ori din străinătate, însărcinată cu supravegherea în domeniul asigurărilor sau financiar-bancar, şi nu au fost supuse vreunei sancţiuni dispuse de o asemenea autoritate sau aceasta le-a refuzat ori le-a retras o autorizaţie;

Intrucat consider ca santionarea respectiva (retragerea autorizatiei pentru neinceperea activitatii) nu mi se pare relevanta, va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez in acest caz pentru desfasurarea in continuare a unei profesii liberale, care teoretic nu-mi este interzisa, dar poate fi fi cenzurata de acesta prevedere a CSA -ului.

Pot sa solicit un punct de vedere/o derogare din partea CSA-ului sau pot actiona in instanta, intrucat mi se ingradeste dreptul de a profesa ?

Exista un termen de prescriere a faptelor sanctionate deja?