avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate IULIA-IULIA

Activitate IULIA-IULIA

Liliana Gradinaru a scris:

Imi e dificil de inteles cum primeati banii in banca, ii scoteati cash si veneati sa ii depuneti la alt om in cont... Dar daca asa stau lucrurile, faceti tranzactia, nu trebuie nici donatie, nici nimic, se poate achita direct din contul tatalui avansul. Daca era o problema, se sesiza banca pana acum.

Mulțumesc, pentru răspuns!
Bună ziua, am o întrebare legată de impozitarea cu 70% a banilor proveniți din surse neidentificate ( dacă situația mea este stabilită ca fiind sursa neidentificată).

Tatăl meu are cont bancar, eu lucram în străinătate în 2018-2022 perioadă în care când veneam în țară am depus personal cash la dansul în cont în mai multe etape suma totală de 25.000 euro ( eu sunt trecută împuternicit). Tatăl meu are o pensie mică este clar ca nu are de unde să aibă așa bani, și acum vrea să mi doneze mie pentru a da avansul la un imobil sau să mi transfere mie în contul personal. Practic sunt banii mei depuși de mine făcuți din munca la alb în străinătate, ca dovadă pot să dovedesc cu act cu venitul net impozabil de la autoritățile din țară de unde am lucrat ( extrase de cont nu mai am din acea perioadă dar cred ca as putea obține contra cost de la banca din străinătate) . Întrebarea este: 100% ANAF-ul va lua legătura cu tatăl meu ca să dovedească de unde a avut suma aceea de banii în cont dacă acum mi transfera mie și sunt suficiente dovezile care le am eu ca am lucrat legal în străinătate și am făcut acei banii? Sau este mai bine să mi transfere în 3 etape câte 8.000 euro? Sau risc să mă pună să plătesc 70%

Mulțumesc pentru răspuns
Drept imobiliar

Bună ziua. În 2019 am încheiat o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare cu un dezvoltator! Termenul de predare era decembrie 2020,am făcut recepția în anul 2022 și în urmă cu o lună ni s-a cerut încă o sumă de banii care trebuie achitată în termen de 6 luni. Acești banii se cer pe fondul scumpirii materialelor de construcții, epidemiei de covid, războiului din Ucraina! Menționez ca intabularea nu este făcută, noi am mobilat apartamentul și ne-am mutat în el . Intabularea nu o pot face ( am aflat de curând doar ) pentru ca terenul nu este achitat în totalitate, au construit aproape 300 apartamente pe acel teren, toti promitenti cumpărători au achitat integral suma și acum li se cer banii extra. Noi le-am spus ca vom achita suma ceruta de ei dar in momentul intabulării nu in termen de 6 luni! Ideea este ca am verificat online și ei au depus cerere de faliment … întrebarea este dacă li se admite cererea noi trebuie să eliberăm apartamentul urgent sau care este procedura, se va pune lacăt pe intrare? ( nu toată lumea locuiește acolo pentru ca mulți știau de situație dar toți tăceau și au deschis procese contra lor la fel ca și furnizorii cărora nu le-au achitat materiale etc. ) . Dacă intră în faliment noi trebuie să ne înscriem la masa credala dar ce șanse avem să recuperăm banii având în vedere ca vorbim de 300 proprietari și persoana cu care, am încheiat antecontractul nu știu ce are pe numele lui sa ii fie executat! Ce se va întâmpla cu clădirile de 300 ap în posesia cui vor intra?

Vă mulțumesc

AntoanelaC a scris:

Bună ziua, ați înscris promisiunea în cartea funciară a terenului? Care era termenul de semnare contract de vânzare cumpărare? V-a fost predat apartamentul cu proces verbal de predare - primire, semnat de persoana autorizată de dezvoltator? Sunt multe aspecte de luat în calcul pentru a putea vedea ce puteți obține.

Mulțumesc pentru răspuns, termenul era decembrie 2020 pentru semnarea contractului , recepția am făcut-o în 2023 cu proces verbal semnat de persoana autorizată ! Nu am înscris promisiunea în cartea funciară . ( noi personal trebuia să mergem să o înscriem ? ) Știți dacă ne pot evacua din apartament în aceste condiții ? În contract scriau ca pt fiecare lună de întârziere din partea dezvoltatorului vom primi 250 euro dar nu am cerut niciodată pentru ca au pus întotdeauna problema pe baza covidului, războiului din Ucraina , scumpirea materialelor de construcții!

Dan Cozma a scris:

Daca s-a deschis procedura insolventei trebuie ca toate persoanele care au achitat avansuri, in baza promisiunii, sa se inscrie la masa credala. Se poate ajunge la vanzarea imobilului si despagubirea creditorilor. Ori s-ar putea ca lichidatorul sa incaseze de la locatari diferentele de plata ramase, sa-i despagubeasca pe alti creditori(Finante, banci, etc) si sa incheie contractele in forma autentica, la notar, urmand a trece apartamentele in proprietatea actualilor locatari. Depinde de intelegerile pe care le va face lichidatorul cu creditorii. Ori poate dezvoltatorul vine cu un plan de reorganizare, pe care instanta il accepta, urmand a se redresa si a finaliza procedura de intabulare a apartamentelor.

Vă mulțumesc pentru răspuns, am uitat să specific ca, terenuk pe care sunt construite clădirile de ap, nu este achitat în totalitate : i se cere dezvoltatorului aproape 2 milioane de euro
Drept imobiliar Buna ziua, în 2019 am încheiat o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare la un ap care nu este intabulat nici până astăzi din cauza dezvoltatorului ( dezvoltator mare și în aceeași situație sunt încă aprox 300-400 persoane unele dintre ele au deschis deja proces împotriva lui și unii furnizori)! Acum verificând pe un site am văzut ca a depus cererea de la faliment ! Menționez ca noi avem recepția ap făcută de 1 an ( intabularea trebuia făcută la sf lui 2020 conform promisiunii ) l-am și mobilat total și locuim în el. Vom deschide proces și noi în curând contra lor! Întrebarea este: dacă li se accepta falimentul ( vor avea o nouă înfățișare peste 2 sapt) noi trebuie să părăsim locuința, se va închide ușa blocului de jos, ne vor scoate afară, ne vom pierde orice drept asupra locuinței ? Menționez ca noi l-am plătit în timpul scris în promisiune deci este achitat integral! Putem vorbi de “excroci imobiliari” având în vedere ca ei nu acceptau credite pentru locuințe și acum ne-au invitat la renegocierea contractului și cer mai mulți bani ? ( nu știm câți nu se stipulează în invitație dar este vorba de mii de euro din ce am auzit de la alții proprietari 10.000 - 20.000 în funcție de dimensiunea proprietății) ! Vă mulțumesc
Buna ziua am o întrebare legată de CCC . Am un copil de 1 an și 2 luni și iau indemnizatie pe baza lunilor lucrate in anul 2022 într-un stat UE plus a 4 luni lucrate in Ro. Când mi-au dat autoritățile fiscale de acolo dovada cu venitul net impozabil mi-au calculat niște deduceri care mi-au scăzut venitul net impozabil. Acum am fost înștiințată de ei ca nu pot beneficia de acele de duceri pentru ca nu am lucrate minimul de 1.225 ore pe an ( lucram ca persoana fizica independenta acolo ) și vor sa ma pună sa plătesc mai multe taxe la stat, prin urmare îmi va creste venitul meu net impozabil care lam depus la dosarul creștere copil in România . Întrebarea este : eu după ce am luat deja 14 luni indemnizatie in ro plus ca eu bănuiesc ca va mai dura 3-4 luni pana îmi vor fi gata actele din statul UE mai pot depune alt venit la dosarul de indemnizatie ( adică sa modific suma sa fie una mai mare ) ? Dacă da se face simplu aducând hârtia de acolo tradusă și legalizata și depunâno la AJPIS pentru recalculare sau este prea târziu pentru mine sa fac acest lucru ? Va mulțumesc pentru răspuns
Buna ziua, parintii mei vor sa îmi doneze o suma de banii o parte mama intr-o valuta și o parte tata in alta valuta și suma de la fiecare depășește 10.000 euro transformați din valuta respectiva in euro ( eu as vrea sa ii investesc într-un imobil dar nu îmi ajung, banii vor reprezenta un procent de 50% din valoarea imobilului ) . Eu sunt căsătorită iar restul de 50% o sa ii plătesc eu cu soțul ( fără rate) într-un parcurs de un an jumate - 2 proprietatea fiind cumpărată de la un dezvoltator care acum o construiește . Parintii mei dacă îmi fac act de donație pe acei banii ( fără ca soțul sa știe ) și eu achit prima parte din ap de 50% procente cu ei, soțul va avea drept la ei in caz ca ma despart de el și va trebui sa împărțim ap ? Sau eu voi avea 50% + 25 % iar el doar 25% ? Eu pot merge cu părinți mei la notar sa îmi facă donatia de banii dar exista riscul ca el sa afle ( din punct de vedere legal) ca banii au fost donații dacă noi nu spunem nimic și spunem ca banii sunt ai mei ? Câte zile durează procedura de donație ? Scopul este ca el sa nu afle ca ii am de la parintii …Mentionez ca avem și 2 copii minori. Care ar fi costurile dacă donatia se face din 2 conturi , se măresc sau e mai bine sa se facă din același cont pentru a avea taxe notariale mai scăzute ? Impozit parca nu se plătește fiind donație între parintii - fiica

Va mulțumesc

gi-jane2 a scris:

Suma strânsă sau o primiți de undeva- de la părinți de ex?

Suma va trece o parte mai mică prin contul mamei, o parte mai mare prin al tatălui și mai am eu de scos dintr-un cont al copilului de savings din străinătate ( am locuit acolo o perioada) o suma .deci din contul meu nimic
Buna ziua,

In curând voi dispune de o suma e banii ( o suma cu care as putea aproape sa cumpăr o garsoniera … mai veche) . As vrea sa fac investiție într-un imobil pentru ca banii din chirii și ii pot salva lunar pana copii noștri au 18 ani in conturilor lor ca sa ii poată folosi la studii . ( copii au 1 an respectiv 9) . Sunt căsătorită dar niciodată când am vrut sa deschid conturi pentru copii soțul nu ma susținut din nici un punct de vedere ( adică ce avem trebuie cheltuit și mie nu îmi place deloc acesta idee având in vedere ca nu suntem bogați plus ca educație financiară nu prea exista și copii trebuie educați ) .Cum as putea eu sa iau aceasta garsoniera ca soțul sa nu aibă acces la ea , adică in caz de un divorț sa nu trebuiască sa o împart cu el, sa am o siguranța ca pot salva pentru copii ? Nu avem regim de separație de bunuri nici nu ii pot propune acest lucru sa nu îl jignesc , vreau doar sa știu acel imobil in siguranta pentru ca dacă ar afla de el este posibil sa ma pună sa îl și vând și sa rămân și fără banii . Pe parintii mei nu prea vreau sa ii implic , mai am un frate căsătorit

Va mulțumesc