avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Activitate IULIA-IULIA

Activitate IULIA-IULIA

Da, înțeleg ce ați scris dumneavoastră. Într-adevăr 9.500 euro ni s-au cerut și i-am dat nu am putut negocia nu a vrut avocatul dezvoltatorului spunând ca este sumă mică oricum.

Acum în luna ianuarie pe factura pentru administrarea blocului ne-au trecut și impozit pe imobil de 356 Ron, i-am instintat ca nu vom plăti acel impozit pentru ca impozitul se plătește la primărie când vom primi CF-ul și au spus ca ne deconectează de la utilități dacă nu plătim. Ceea ce cer ei este legal, acest impozit? Ei zic ca da, noi zicem ca nu …

Vă mulțumesc pentru timpul și explicațiile acordate
Am fost pentru aceea problemă la avocat nu s-a propus să deschidem proces dar nu am acceptat. Dezvoltatorul a spus ca ne poate înapoia banii dar la valoarea și cursul euro din 2020+10% ceea ce nu este convenabil pentru ca prețul lui a crescut cu 60 procente de atunci. Preferam să mai așteptăm și să îl dăm în chirie momentan pentru ca e gol dar nu știm exact este legal să îl dam. Vrem neapărat să plătim taxe la ANAF

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Aveti intarziere de 3,5 ani si nu ati discutat cu un avocat? Ati mai dat bani, ati mai dat termen???
mergeti urgent la un avocat cu actele.

Mulțumesc pentru răspuns, noi l-am plătit în anul 2020 tot trebuia să ni-l predea în 2021 decembrie intabulat dar dezvoltatorul are probleme acum am mai plătit extra câteva mii de euro (dezvoltatorul a cerut acei banii invocând motive ca: războiul din Ucraina și covid) . Acum termenul după ce am plătit acea sumă și am semnat un nou act adițional pentru suma cerută a fost dus la iulie 2025 dar mă îndoiesc ca îl vor intabula atunci. Sunt aproape 200 “persoane” care sunt în această situație, dar sunt care l-au și dat în judecată să își recupereze banii în acest fel renunțând fizic la apartament.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Daca a achizitionat, da, insa nu vad sa il fi achizitionat. Achitarea nu e relevanta, trebuie vazut actul incheiat cu dezvoltatorul.

Bună ziua,

Dacă o persoană a achiziționat de la un dezvoltator un imobil (achitat integral), a făcut recepția apartamentului,se poate locui în el, plătește utilități dar apartamentul nu este intabulat din cauza dezvoltatorului, “proprietarul” are voie să îl dea în chirie și să îl înregistreze la stat să plătească taxele și impozitul aferent închirierii? Are acest drept legal? (Dezvoltatorul dă voie)
Bună ziua,

Întrebare : câte taxe și impozite plătesc angajatul și angajatorul în total lunar în domeniul construcțiilor pentru salariul minim pe economie (pentru ca era vorba ca se vor scoate din 2025 deducerile fiscale din domeniul construcțiilor)!
Dacă accesez calculatorul pentru taxe online și completez venitul minim brut în construcții: 4.582 Ron (din articole găsesc acesta ca fiind salarul minim brut dar poate greșesc) total taxe plătite de angajat și angajator : 1.946 Ron/luna
Este corect acest calcul? Dacă nu, care este salarul minim în construcții pentru anul 2025?

Vă mulțumesc pentru răspunsuri
Bună ziua,

Am o întrebare legată de contribuția la pensia de stat (care din acest an este puțin peste 1.000 Ron/lună minim)!
Dacă plătesc aceasta contribuție de ex. pentru 2 ani de acum înainte (2025-2026) pentru ca nu sunt angajată, acești ani se adaugă la pensia de invaliditate (dacă va fi cazul vreodată)? Sau vor fi luați în considerare doar pentru pensia anticipată sau pentru pensia limita de vârstă? Menționez ca am doar 38 ani

Liliana Gradinaru a scris:

Imi e dificil de inteles cum primeati banii in banca, ii scoteati cash si veneati sa ii depuneti la alt om in cont... Dar daca asa stau lucrurile, faceti tranzactia, nu trebuie nici donatie, nici nimic, se poate achita direct din contul tatalui avansul. Daca era o problema, se sesiza banca pana acum.

Mulțumesc, pentru răspuns!
Bună ziua, am o întrebare legată de impozitarea cu 70% a banilor proveniți din surse neidentificate ( dacă situația mea este stabilită ca fiind sursa neidentificată).

Tatăl meu are cont bancar, eu lucram în străinătate în 2018-2022 perioadă în care când veneam în țară am depus personal cash la dansul în cont în mai multe etape suma totală de 25.000 euro ( eu sunt trecută împuternicit). Tatăl meu are o pensie mică este clar ca nu are de unde să aibă așa bani, și acum vrea să mi doneze mie pentru a da avansul la un imobil sau să mi transfere mie în contul personal. Practic sunt banii mei depuși de mine făcuți din munca la alb în străinătate, ca dovadă pot să dovedesc cu act cu venitul net impozabil de la autoritățile din țară de unde am lucrat ( extrase de cont nu mai am din acea perioadă dar cred ca as putea obține contra cost de la banca din străinătate) . Întrebarea este: 100% ANAF-ul va lua legătura cu tatăl meu ca să dovedească de unde a avut suma aceea de banii în cont dacă acum mi transfera mie și sunt suficiente dovezile care le am eu ca am lucrat legal în străinătate și am făcut acei banii? Sau este mai bine să mi transfere în 3 etape câte 8.000 euro? Sau risc să mă pună să plătesc 70%

Mulțumesc pentru răspuns
Drept imobiliar

Bună ziua. În 2019 am încheiat o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare cu un dezvoltator! Termenul de predare era decembrie 2020,am făcut recepția în anul 2022 și în urmă cu o lună ni s-a cerut încă o sumă de banii care trebuie achitată în termen de 6 luni. Acești banii se cer pe fondul scumpirii materialelor de construcții, epidemiei de covid, războiului din Ucraina! Menționez ca intabularea nu este făcută, noi am mobilat apartamentul și ne-am mutat în el . Intabularea nu o pot face ( am aflat de curând doar ) pentru ca terenul nu este achitat în totalitate, au construit aproape 300 apartamente pe acel teren, toti promitenti cumpărători au achitat integral suma și acum li se cer banii extra. Noi le-am spus ca vom achita suma ceruta de ei dar in momentul intabulării nu in termen de 6 luni! Ideea este ca am verificat online și ei au depus cerere de faliment … întrebarea este dacă li se admite cererea noi trebuie să eliberăm apartamentul urgent sau care este procedura, se va pune lacăt pe intrare? ( nu toată lumea locuiește acolo pentru ca mulți știau de situație dar toți tăceau și au deschis procese contra lor la fel ca și furnizorii cărora nu le-au achitat materiale etc. ) . Dacă intră în faliment noi trebuie să ne înscriem la masa credala dar ce șanse avem să recuperăm banii având în vedere ca vorbim de 300 proprietari și persoana cu care, am încheiat antecontractul nu știu ce are pe numele lui sa ii fie executat! Ce se va întâmpla cu clădirile de 300 ap în posesia cui vor intra?

Vă mulțumesc

AntoanelaC a scris:

Bună ziua, ați înscris promisiunea în cartea funciară a terenului? Care era termenul de semnare contract de vânzare cumpărare? V-a fost predat apartamentul cu proces verbal de predare - primire, semnat de persoana autorizată de dezvoltator? Sunt multe aspecte de luat în calcul pentru a putea vedea ce puteți obține.

Mulțumesc pentru răspuns, termenul era decembrie 2020 pentru semnarea contractului , recepția am făcut-o în 2023 cu proces verbal semnat de persoana autorizată ! Nu am înscris promisiunea în cartea funciară . ( noi personal trebuia să mergem să o înscriem ? ) Știți dacă ne pot evacua din apartament în aceste condiții ? În contract scriau ca pt fiecare lună de întârziere din partea dezvoltatorului vom primi 250 euro dar nu am cerut niciodată pentru ca au pus întotdeauna problema pe baza covidului, războiului din Ucraina , scumpirea materialelor de construcții!