avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Activitate shoni17

Activitate shoni17

Multumesc!
Multumesc pentru raspuns! Scuze pentru intarziere.
Nu avem asociatie de propietari pe nici unul dintre blocuri si interesul este mic. Motivele sunt nenumarate si sansele noastre, ale celor ce dorim acest lucru, sunt mici spre infime. In ceea ce priveste utilitatile, suntem "independenti" pe energie electrica, gaze, tv si internet. La apa, parte din bocuri au apometru de bloc (dar neutilizat la citire si repartizare consum), alta parte din blocuri nu au apometru de bloc.
Buna ziua!
Locuiesc intr-un ansamblu rezidential cu peste 80 de blocuri. Toti propietarii de apartamente am fost taxati doua luni la rand pentru "pierderi apa" in conditiile in care in cursul anului 2024 au existat avarii la reteaua de alimentare cu apa aflata in propietatea dezvoltatorului. Conform furnizorului de apa din oras, care a intervenit de fiecare data pentru remedierea avariilor, cauza acestora este folosirea unor materiale de calitate inferioara si a modului in care aceasta retea a fost construita.
Mare parte din blocuri nu au apometru general. Nu am fost informati despre faptul ca blocul nostru nu are apometru general, raspunsul fiind evitat de mai multe ori.
Facturarea consumului de apa se face pe baza transmiterii indexului si/sau a fotografiei cu indexul curent in perioada stabilita pentru transmitere.
La introducerea la plata a asa ziselor "pierderi de apa" s-a procedat, dupa cum sustine adminstratia ansamblului, la luarea in calcul a indexului general pentru toate blocurile si a indexurilor individuale montate de dezvoltator din constructie. Dezvoltatorul ( acelasi cu administratorul ) sustine ca apometrele individuale nu au valoare comerciala. Mai adaug ca distanta retelei de apa de la apometrul general, ce separa reteaua publica de cea aflata pe terenul dezvoltatorului si in propietatea lui, pana la utilizatorul propietar de apartament difera in functie de amplasarea cladirilor ( blocuri cu 5 pana la 9 etaje ) de la 50 metri pana la cca 800 metri. In cazul meu sunt 300 metri. Facturarea s-a facut prin inscrierea unei sume pentru fiecare apartament in functie de numarul de persoane din acel apartament.
Va intreb, este legala o astfel de facturare? Care este legea care stipuleaza modul in care se procedeaza in acest caz? Unde as putea sa sesizez aceasta situatie, in afara de ANPC?
Multumesc!
Buna ziua!
Copilul mostenitor al partilor dintr-un proces civil are dreptul de a obtine in copie legalizata Sentinta data?
Este Certificatul de mostenitor documentul care sa arate interesul legitim al acestuia pentru acea Sentinta? Este necesar un alt document in afara certificatului?
Multumesc!
Buna ziua!
Va aduc in atentie situatia de mai jos, cu rugamintea de a ma ajuta, ca la randul meu sa ajut o alta persoana. Despre ce e vorba?
O familie este formata din sot, sotie si doi copii, acum adulti. Unul dintre soti a decedat. Succesiunea s-a deschis cu greutate, depasind un an de zile de la deschidere, dar pana la urma s-a facut.
In dezbaterea succesorala sunt trei mostenitori: sotul supravietuitor si cei doi copii. Unul dintre copii locuieste impreuna cu parintele supravietuitor in casa avand propietar cu titlu de propietate cei doi soti.
Masa succesorala este compusa din casa amintita mai sus si o suprafata de teren pe care este construita acea locuinta. Pentru ambele bunuri imobile exista titlu de propietate: casa dobandita in urma unui act de vanzare-cumparare, iar terenul (600 mp) prin constituirea dreptului de propietate in baza Legii Fondului Funciar nr. 18/1991 cu titlu din anul 2000. Bunurile imobile nu sunt intabulate, neinscrise in cartea funciara.
Problema este ca terenul a fost subiectul unui proces si, normal, a unei hotarari de instanta pentru ca a facut parte dintr-o suprafata mai mare de teren revendicata de mostenitorii fostilor propietari.
Dintr-o regretabila scapare a notarului si a mostenitorilor care locuiesc in casa (sot supravietuitor plus unul dintre frati), nu s-a cerut / nu s-a prezentat acea hotarare judecatoreasca care a ramas definitiva in prima instanta si care face referire la aceeasi suprafata de teren trecuta si in titlul de propietate (de exemplu 600 mp), dar indiviza dintr-o suprafata mai mare (1100 mp).
Dupa emiterea Certificatelor de Mostenitor, conform documentelor prezentate ( doar Titlul de propietate), intr-un tarziu s-a trecut si la initierea demersurilor de inscriere in CF. Numai ca si de data asta nu s-a prezentat acea hotarare de instanta pentru ca persoana autorizata care a facut documentatia cadastrala necesara la intabulare sa vada problema. Ca urmare, s-a produs respingerea receptionarii documentatiei cadastrale cu observatiile:
- “neconcordanta intre documentatia cadastrala si titlul de proprietate in privinta regimului juridic al terenului ( suprafata de 600 mp este indiviza din 1100 mp);
- neconcordanta intre titlul de proprietate si Certificatul de Mostenitor in privinta regimului juridic al terenului ( suprafata de 600 mp nu este exclusiva).”
Celor doi frati le-a fost explicat faptul ca trebuie sa revina la notarul care a intocmit Cerificatele de Mostenitor, dar cu Hotararea Instantei privind acea suprafata de teren in copie legalizata. In baza acelei Hotarari se va face o încheiere de rectificare a certificatelor (daca a inteles bine). Iar cu certificatele completate se va relua procedura de intabulare.
Dupa aceasta etapa, fratele care locuieste in casa supusa mostenirii s-a “razgandit”, “nu are nevoie de cadastru” si nu colaboreaza. Ba mai mult, sustine ca nu mai are hotararea instantei sau o copie a acesteia. Avem numarul ei, posibil cel bun, numai ca este din 2014. In portal, pentru verificare, acel numar sau numele parintilor sai nu apare ( poate e prea vechi dosarul).
Toate acestea se intampla la oarecare distanta fizica fata de domicilul celui ce vreau sa-l ajut. E mai greu sa ajunga acolo. Am vazut ca solicitarea de copie legalizata se poate face on-line (foarte fain!) la judecatoria unde s-a dezbatut speta, dar el nu e parte din dosarul amintit.
Am facut toata aceasta insiruire pentru a veni cu intrebarile finale:
1. Poate obtine aceasta persoana – fiul partilor din acea hotarare, in baza documentului Certificat de mostenitor, sau a altui document care sa arate interesul sau legitim pentru acea hotarare, o copie legalizata de la judecatoria unde s-a dat sentinta? Care ar fi acel document in afara certificatului, daca e cazul?
2. Modificarea / corectarea / rectificarea Certificatului de Mostenitor se poate face fara a mai avea acordul celorlalti doi mostenitori, in cazul in care acestia refuza prezenta pentru a tergiversa intabularea?
Cu respect, va multumesc!
Răspuns la discuția Taxa administrare condomeniu
Buna ziua!
Intradevar, "Necunoasterea duce la exagerare". Consider ca nu e cazul in situatia expusa, mai ales ca nu e vorba numai de persoana mea. Nu am pus la indoiala modul destabilire a cotei.
Consider mesajul dumneavoastra inutil, care a deviat de la subiectul propus, un pic de "punere la colț" si nu tocmai binevoitor la adresa cititorilor numiti de dumneavoastra "toti ceilalti dintr-un simplu bloc oarecare".
Mesajul meu nu se refera la taxa de administrare in sine, la valoarea ei. Cred ca in parcurgerea textului nu veti intalni acest lucru. Daca este altfel, va rog sa mentionati care este propozitia/fraza care spune acest lucru.
Pentru ca acesta postare în forum sa fi utila si altor utilizatori, revin cu informatii suplimentare. Dupa distribuirea informarii – “notificare” am primit si factura de adminstrare. Conform informarii, care ne spunea ca va creste pretul administrarii incepand cu luna curenta - adica iunie, factura emisa pentru luna iunie trebuia sa contina noile preturi. Numai ca ea a ramas nemodificata fara o motivare a dezvoltatorului.
Respectul meu pentru toata aceasta comunitate!
Buna ziua!
Locuiesc intr-un ansamblu residential/condomeniu.
In cadrul acestuia, in afara cheltuielilor comune, se practica si achitarea unei sume lunare in functie de suprafata apartamentului. Acest “pret al administrarii” (exprimarea apartine dezvoltatorului) este stipulat, alaturi de alte clauze, in Contractul de Management imobiliar incheiat odata cu semnarea Contractului de vanzare-cumparare.
In datele de 25 si 26 iunie dezvoltatorul a distribuit in CP ale locatarilor o informare prin care notifica modificarea pretului administrarii incepand chiar cu luna iunie. Acest lucru s-a facut la modul general intr-un numar foarte mare de blocuri (9-10 niveluri), destinatarul informarii fiind “propietarii apartamentelor din blocul nr. …” si inainte de emiterea facturilor pentru serviciile de administrare, dealtfel intarziate tocmai pentru a distribui inainte modificarea pretului.
Trebuie sa mentionez ca aceasta informare – “notificare” nu are numar de inregistrare si nu este datata. Consider ca acest lucru este omis intentionat. In alte ocazii dezvoltatorul emite notificari inregistrate cu numar si datate.
Intreb si va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Este corect, este legal (mai ales), sa ni se comunice in acest mod (fara numar si data) si la sfarsitul perioadei pentru care se factureaza ca se modifica acest pret?
Practic, “consum” timp de 25 de zile un produs despre care stiu ca are pretul de pe eticheta. In ziua 26 vanzatorul imi spune neoficial ca pretul e mai mare decat cel inscris.
Daca incalca prevederile legale, va rog sa-mi mentionati normele legale incalcate pe scurt (numar, titlu).
Multumesc!
Multumesc frumos!
Aveam indoieli cu situatia orelor suplimentare.
Buna ziua!
De curand am solicitat fostului meu angajator (CFR SA) o serie de adeverinte pentru intocmirea dosarului de pensionare, printre care si situatia salariului brut pana la data de 01.04.2001. Am intrat cu greu (dupa 3 luni) in posesia Adeverintelor de incadrare in grupa de munca si a celor ce atesta sporurile acordate conform activitatii prestate si locului de munca, inclusive vechimea in munca.
Nu am primit situatia salariului brut cu motivarea verbala ca nu poate fi obtinuta, nu se cunoaste unde se afla, etc. Solicitarea mea se bazeaza pe faptul ca salariul brut include si alte drepturi, ca de exemplu prime, ore festive, ore suplimentare.
Va rog sa-mi spuneti daca este necesara depunerea la dosar a situatiei cu salariului brut pentru acea perioada. Are angajatorul obligatia legala de a elibera un document in acest sens?
Va multumesc!