avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Activitate utilizator5555

Activitate utilizator5555

Discuție Bursa scolara
Buna ziua,

As avea o intrebare legata de bursele scolare mai exact cea de studii. Am inteles ca pot beneficia de ea conform ordin 5.576 din 7 octombrie 2011:
ART. 9
(1) Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un
venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu
salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan conditiile: au
media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior
celui în care se acordă bursa.
Insa nu am inteles care venituri se iau in calcul si anume, daca unul din parinti este asociat unic la o firma se considera acest lucru a fi venit? Dar daca unul din parinti este PFA, se considera a fi venit? Cum se calculeaza avand in vedere ca inca nu s-a terminat anul si nu se stiu daca va fi sau nu profit?

Multumesc
Stimate domn, sistemul fiscal este foarte bine reglementat, ca nu il cunoaste sau intelege toata lumea este altceva.
Doamna respectiva realizeaza venituri din arenda care se impoziteaza indiferent daca veniturile sunt in bani sau in produse, daca erau produse se face un calcul (dupa niste preturi stabilite in legislatie) din care reiese echivalentul produselor in bani.
Si da, daca doamna are venituri poate pierde anumite facilitati pe care probabil le are acuma.
In primul rand daca la casa de sanatate este coasigurata a fiului ei, adica daca pana acum nu platea nimic, din momentul in care realizeaza venituri va trebui sa isi plateasca singura contributia la sanatate, adica din banii ei.
Si mai este impozitul pe venit. Dar aveti grija ca plata impozitului trebuie sa o faceti dvs si nu doamna adica dvs ii platiti mai putin doamnei cu c/v impozitului si impozitul il virati dvs la finante si probabil si cu contributia la sanatate tot la fel.
Dar pana la urma este problema doamnei daca isi pierde facilitatile si nu a dvs, dvs vedeti cum este cu plata impozitului. Daca aveti in continuare nelamuriri, mergeti la Finante la serviciul asistenta contribuabili si acolo puteti primi mai multe detalii.

Cititi si
www.avocatnet.ro/content/art...


Cineva spunea mai sus ca, coasiguratul nu poate avea venituri dar ar fi mai corect spus ca nu poate fi coasigurat daca are venituri fiindca nu este interzis sa ai venituri.
Răspuns la discuția Fapta penala?
PFA mai exista si acuma dar atat PFA cat si intreprinderea individuala genereaza niste costuri care nu sunt deloc de neglijat adica plata contributiei la sanatate, eventual la casa de pensii, contabil, etc.Ori din niste maruntis de unde sa plateasca bietul baiat? Poate mai simplu ar fi sa i se incheie un contract de munca sau mai exista varianta cu zilierii (in anumite conditii).
Aici pot fi mai multe probleme, printre care:
-daca acei oameni lucrau la negru si daca da din vina cui?
-se pare ca prietenul dvs singur si-a insusit acei bani, adica cum dvs spuneti le lua din salariu banii pe cate o ora (si asta cred ca zilnic) si pe deasupra mai erau si la negru;
Situatia poate fi foarte neplacuta.
Răspuns la discuția Fapta penala?
In cazul in care se doreste si persoana fizica poate fi angajator, adica poate angaja cu contract de munca o alta persoana si trebuie platite contributiile necesare. Atat timp cat baiatul munceste pentru familia respectiva si in schimbul muncii primeste cazare, masa si niste bani este munca la negru. Daca este vorba de o singura persoana (muncitor) este doar contraventie adica amenda dar daca sunt mai multe persoane (muncitori) sau slugi cum le spuneti dvs atunci poate fi caz penal. In alta ordine de idei v-ati pus cumva intrebarea ce s-ar intampla daca acel baiat (sluga) s-ar imbolnavi, fiindca ma gandesc ca nu are asigurare medicala si nici dvs nu cred ca-i platiti. Asa cum multi dintre noi avem un loc de munca si angajatorul ne plateste asigurarea medicala (contributia la sanatate) nu credeti ca si acel tanar are dreptul macar la asigurare medicala, ca sa nu mai vorbesc despre contributia la pensii. Si mai spuneti ca tanarul respectiv este platit cu ceva maruntis dar ma gandesc ca de muncit munceste toata ziua, nu?
Si daca cumparatorul a schimbat motorul?
Polita RCA si Casco se incheie pe numele proprietarului din talon. Pai dvs fiind proprietarul nu v-ar linisti mai mult faptul sa stiti ca politele sunt incheiate pe numele dvs?
Ar trebui sa va informati ce inseamna service agreat si neagreeat de asigurator astfel incat sa vedeti in care varianta va incadrati.
Răspuns la discuția Intrebare
Multumesc pentru raspuns.
Va mai rog sa imi spuneti daca am inteles bine.
Deci, persoana in cauza primeste acum un total lunar de 350 lei cuprins din pensia de agricultor plus diferenta pana la 350 lei. Momentan nu stim cat din cei 350 lei reprezinta pensia de agricultor si cat este diferenta.
-Primul pas ar fi sa aflam daca pensia de agricultor ar fi mai mica de 140 de lei si atunci ar beneficia de indemnizatie/ajutor pentru sotul supravietuitor in cuantum 44 lei (durata casatoriei a fost mai mare de 10 ani), deci 140+ 44, rezulta un total mai mic decat 350 lei, deci tot 350 lei ar primi. Sau daca pensia este mai mare decat 140 lei, nu ar mai primi nimic, deci tot 350 lei.
-A doua varianta daca ar fi posibila si daca am inteles-o eu bine: sotul decedat avea o pensie de 516 lei (compusa din pensie de agricultor + pensie de stat, cupon roz). Daca sotia ar obta pentru pensia de urmas care am inteles ca este 50% din punctaj si nu 50% din pensie (nu am inteles care ar fi diferenta si daca diferenta este in plus sau in minus fata de 50% din pensie), atunci ar avea probabil aprox jumatate din 516 lei, adica 258(mai mic decat 364)+ 44 sau 113? (ajutor sot supravietuitor).
-daca ar fi 258 + 44 =302, deci ar primi tot 350
-daca ar fi 258 +113=371, deci ar primi probabil un plus de aprox. 21 lei?

In cazul in care s-ar obta pentru pensia de urmas si ajutor/indemnizatie sot supravietuitor, care ar fi cuantumul pentru sot supravietuitor 44 sau 113 lei? Cum ar fi considerat in continuare, pensie de agricultor sau de stat?

Multumesc
Discuție Intrebare
O ruda este pensionara de CAP dar are o pensie foarte mica, cea de 350 lei, desi a muncit toata viata la CAP. Alte persoane din sat care s-au pensionat mai tarziu, tot pensionari CAP si care au muncit mai putin au pensii mai mari. Nu intelegem de ce. E posibil ca rudei mele sa nu i se fi calculat corect sau sa nu fie cuprinsa toata perioada?
Se mai poate verifica undeva, acum? Daca ne adresam casei de pensii, se poate obtine eventual o lista cu perioada/contributia pe baza careia s-a calculat pensia? Nu cred ca persoana in cauza mai detine acum decizia de pensionare. Se mai poate cere acuma, dupa multi ani de la pensionare o reverificare/recalculare?
Si o a doua intrebare tot referitoare la persoana de mai sus. De curand sotul acesteia a decedat si acesta avea la randul lui o pensie de CAP impreuna cu pensie de stat, pe acelasi cupon, de aprox. 550 lei. Am inteles ca sotul supravietuitor poate beneficia de pensia de urmas dar in cazul de fata nu cred ca ar avantaja sotul supravietuitor si de aceea va rog sa imi spuneti daca am inteles corect.

Va multumesc