Pe fond nu se discuta despre indemnizația de concediu ci de indemnizația de doctorat, care reprezinta 50% din salariul minim brut garantat, conform art 14 din Legea 153/2017.
Indemnizatia menționată nu intra în cadrul sporurilor....
In baza Art 14 alin (1) din Legea nr. 153/2017, se precizeaza ca
Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul.
Mentionez ca persoana in cauza primeste indemnizatia pentru titlul de doctor, insa angajatorul spune ca indemnizatia se acorda doar pentru timpul efectiv lucrat. Adica, daca persoana in cauza este in Concediu de odihna o luna de zile, pentru perioada concediului de odihna nu acorda indemnizatia mentionata.
Legea precizeaza foarte clar ca este vorba despre o suma fixa si nu variabila.
Cine are dreptate?
Instanța mi-a dat câștig de cauză la punctul nr. 1, admițând că articolul asociației este lovit de nulitate, în condițiile în care nu respectă un articol din Constituția României, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, o decizie a CEDO și un articol din OUG 26/2000.
Punctul nr. 2 instanța l-a respins în baza excepției că nu a fost contestat în 15 zile. Problema este că instanța a numărat cele 15 zile de când a fost emisă decizia și nu de când am luat eu la cunoștință de ea.
A mai rămas recursul...
Un cetățan x a câștigat la judecătorie un proces de calomnie, o femeie fiind obligată să-i plătească daune morale de 100 lei pentru insultă.
La institutia unde lucreaza cel care a castigat procesul s-a primit o scrisoare, semnată de o fostă angajată, în care se preciza că știe din surse sigure că cetățeanul x solicită mici atenții de la oamenii care ajung în contact cu acesta.
Am cercetat disciplinar cazul și cum niciunul dintre colegii salariatului nu au declarat nimic în scris acuzator, procesul-verbal fiind închis fără propunere de sancțiuni.
Cetățeanul cercetat disciplinar susține că scrisoarea nu este semnată de o fostă angajată ci de cea care a pierdut procesul în instanță cu el, folosind numele unei foste angajate, care se judecă cu cetățanul x pentru hărțuire, fiind acum în recurs.
Cetățeanul x mi-a cerut în calitate de președinte al comisiei de cercetare disciplinară o copie după scrisoarea care îl acuză că a primit mici atenții pentru a o folosi la procesul cu fosta salariată. Directoarea insitutului i-a aprobat cererea.
Se poate elibera o copie după document petentului?
Ce demersuri trebuie să facă cetățeanul x dacă se va dovedi că scrisoarea este semnată, așa cum susține, nu de fosta salariată ci de femeia care trebuie să-i plătească daune morale?
Un ONG are un regulament in care se precizeaza ca a fost validat de Adunarea generala a membrilor prin vot in anul 2014. Adunarea generala a membrilor nu a fost convocata niciodata si nu exista un proces-verbal din care sa rezulte ca a fost validat regulamentul.
Se poate face o plangere penala pentru fals in inscrisuri, mai ales ca in baza regulamentului au fost luate decizii care au produs efecte juridice ?
Buna ziua!
Sunt membru al unei asociatii de pictura.
Asociatia, din cauza ca nu am participat in ultimul an la activitatile sale, m-a suspendat din calitatea de membru pentru un an de zile - sanctiune prevazuta in regulamentul Asociatiei.
Problema este ca, desi Regulamentul nu imi da dreptul sa atac in instanta decizia (precizandu-se ca deciziile asociatiei sunt incontestabile), am chemat in judecata asociatia respectiva solicitand instantei:
1. Sa se constate ca articolul din regulament care precizeaza ca deciziile sunt incontestabile este nul, in contextul in care nu respecta prevederile OUG 26/2000 - contestarea se permite la judecatoria pe raza careia are asociatia sediul in termen de 15 zile.
2. Sa anuleze decizia, care nu respecta prevederile OUG 26/2000.
Instanta a admis spre judecata cererea de la punctul nr. 1 si a considerat tardiva cererea de la punctul 2 - am depus cererea de chemare in judecata dupa 25 de zile si nu dupa 15 cum prevede OUG 26/2000.
In cazul in care instanta imi va da castig de cauza la cererea de la punctul nr. 1, mai pot ataca decizia asociatiei respective? Mai poate fi valabila o decizie luata in baza unui regulament care are un articol considerat nul?
Speța este următoarea
O fată a fost exclusă dintr-o Asociație
Conform Ordonanței 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, exluderea trebuia să fie votată de Adunarea Generală a Asociaților și consemnată într-un proces-verbal, iar comitetul Director al Asociației să pună în aplicare hotărârea Adunării Generale.
În cazul fetei, excluderea nu s-a aprobat prin vot în Adunarea generală, în schimb Comitetul Director a exclus-o printr-un comunicat de presă.
Fata a acționat în instanță Asociația în baza Codului Civil, considerând că a fost exclusă abuziv și cerând ca anunțul/comunicatl Comitetului Director să fie declarat nul.
Problema este următoarea: în baza Ordonanței 26/2000, fata trebuia să conteste hotărârea Adunării Generale în 15 zile de când lua la cunoștință de ea - in cazul de față nu a existat o hotărâre a Adunării Generale - , iar decizia Comitetului Director tot în 15 zile de când i-a fost adusă la cunoștință - comunicatul de presa nu a îmbrăcat forma unui act juridic -. Fata a contestat excluderea în baza Codului Civil (termenul de contestare este de 3 ani), la 2 luni de când a fost publicată așa-zisa exludere.
Judecătorul va accepta faptul că este o excepție (este exclusă abuziv dar nu avea ce act să conteste în 15 zile și va anula excluderea) și va admite cererea sau va spune că cererea de chemare în judecată este perimată?
Regulamentele nu prevăd nepermiterea înscrierii celor care sunt pe lista roșie. Chiar se și specifică: "concursurile sunt deschise pentru toți fotografii amatori și profesioniști". Însă lista cu cei banați există, chiar dacă nu este făcută publică.
În esență, banarea ar trebui să se aplice prin nepermiterea înscrierii la un concurs din momentul în care numele unei persoane este trecut pe lista roșie și să nu se aplice și la concursurile la care s-a înscris înainte de a exista lista respectivă. Sau în cazul de față legea nu mai prevede pentru viitor ?
Buna ziua!
Speța este următoarea.
La nivel internațional se organizează saloane internaționale de fotografie, participarea fiind deschisă atât fotografilor amatori cât și profesioniști.
Cei care nu respectă regulile sunt banați pe viață - de exemplu, la fotografiile de natură nu se permite niciun fel de editare în Photoshop. Cel care face asta este introdus pe o listă roșie și va fi banat la toate saloanele internaționale de fotografie pe viață (i se introduce numele și țara de domiciliu într-o bază de date electronică și sistemul nu-i mai permite înscrierea).
Dacă un cetățean se înscrie în august 2013 la 6 saloane de fotografie care se vor juriza în septembrie și octombrie 2014, iar în septembrie este introdus pe lista roșie , înseamnă că din momentul introducerii pe lista roșie nu se mai poate înscrie la nicun salon internațional sau principiul se aplică retroactiv și la saloanele la care s-a înscris în luna august?