Multumesc pentru raspuns, va rog sa imi spuneti si daca mai trebuie sa depun/declar viitorul contract de drepturi autor de pe parcursul anului 2019, sau este de ajuns declaratia 112 a beneficiarulu?
Avem urmatoare situatie: mama beneficiaza de indemnizatie crestere copil (nu este in CCC pentru ca nu mai era salariata la data nasterii), tatal poate intra in CCC si beneficia de indemnizatie crestere copil cu mai mult de 90 zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului si apoi poate beneficia de supliment insertie daca revine la locul de munca cu mai mult de 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului? Mentionez ca tatal era salariat cu 24 luni inainte de nasterea copilului si este in continuare fara intreruperi.
Pentru un contract de drepturi autor singular (valoare aproximativ 3000 lei) incheiat in luna decembrie 2018 este obligatorie depunerea declaratiei unice? Mentiuni:
1. Impozitul pe venit s-a retinut la sursa, beneficiarul a depus declaratia 112
2. Pe parcursul anului 2018 nu s-au obtinut alte venituri (nu sunt salariat)
3. Nu doresc plata CAS si CASS
4. Pe anul 2019 estimez un venit asemanator, tot prin contract de drepturi de autor
5. In anul 2018 nu am depus declaratie unica (pentru estimare venit)
6. Obisnuit din anii anteriori, am mers la inceputul lunii ianuarie la ANAF sa depun si sa declar contractul (in mai putin de 30 zile de la data contractului), cei de acolo nu au stiut ce trebuie depus asa ca m-au sfatuit sa depun tot declaratia 020 ca si anii precedenti.
Va rog daca ma puteti lamuri daca sunt obligat sa depun declaratia unica si daca mai trebuie sa depun/declar viitorul contract de drepturi autor de pe parcursul anului 2019.
Multumesc, puteti sa imi spuneti daca in calculul valorii maximale de 3750 lei pe an calendaristic se ia in considerare si venitul din contractul de drepturi autor din februarie, incasat in cont exact in ziua nasterii?
Multumesc pentru raspuns, problema este ca nefiind angajata la data nasterii, nu este in CCC, doar incaseaza indemnizatia conform veniturilor obtinute anterior, si deci nu ar indeplini conditia "menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie."
Exista urmatoarea situatie: Mama nu mai lucreaza cu contract de munca, a nascut pe 13.03.2018 si beneficiaza de indemnizatie crestere copil (cu veniturile obtinute in ultimele 24 luni). In anul calendaristic 2018 a obtinut venituri drepturi autor cu un contract sporadic in februarie 2018 dar incasat in cont chiar pe 13.03.2018.
IntrebarI:
1. Poate obtine ventiuri suspuse impozitarii astfel incat sa nu-si piarda dreptul la indemnizatie, avand in vedere ca nu beneficiaza de concediu crestere copil?
2. Daca poate obtine venituri, care este valoarea maxima pentru anul 2018 fara a pierde dreptul la indemnizatie? Se considera si valoarea veniturilor din contractul de drepturi de autor din februarie?
Copilul nostru a implinit varsta de 2 ani in data de 26 iunie 2016, sotia beneficiaza de stimulentul de insertie deoarece s-a reintors in campul muncii cand copilul avea 10 luni, conform vechii legi nu o sa mai beneficieze.
1. Conform noii legi, ar avea dreptul de a beneficia in continuare de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani avand in vedere ca a indeplinit conditia de a se reintoarce la munca cu cel putin 60 de zile inaintea implinirii varstei de 2 ani
2. Daca da, trebuie depusa o noua cerere pentru acest stimulent?
Multumesc pentru raspuns, inteleg ca raspunsul este afirmativ (dupa 1 an si 2 luni mama isi reia activitatea si tatal poate beneficia de stimulentul de insertie urmatoarele 10 luni, pana la implinirea a 2 ani de la nastere). Cererea pentru acest stimulent cand se face? La revenirea mamei la locul de munca sau a tatalui (dupa 42 zile + 1 luna, caz in care se va suspenda acordarea acestuia pana la revenirea mamei)?
In completare la acest topic, as dori sa stiu ce se intampla in urmatorul caz: ambii parinti au realizat venituri din salarii timp de 12 luni anterioare nasterii, mama efectueaza concediul de lauzie (42 zile dupa nastere) dupa care tatal solicita 1 luna CCC iar mama solictia 1 luna concediu fara plata pentru interese personale. Dupa aceasta luna tatal revine la locul de munca iar mama efectuaza CCC pana la implinirea unui an de la nastere, dupa care solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului timp de 2 luni. Intrebarea este daca tatal poate beneficia de stimulentul de insertie pentru cele 10 luni ramase pana la implinirea a 2 ani de la nastere?