avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters328374

Activitate ContSters328374

ynocentta a scris:

Pentru calitatea reparatiilor nu sunt vinovati
1--Firmei distribuitoare de apa potabila si emitente a facturii nesimtite
2- Primariei orasului in cauza
3-Politiei municipale
4-Oficiului prefectural(protectia consumatorului)
5-Prefectului judetului respectiv.


Dl.A o intreaba pe d-na. B:
-Doamna, cat este ceasul?
-Nu stiu, nu sunt de pe aici.........#-o

N-am zis nici-o secunda ca-s vinovati, doar ca:
1-Firma distribuitoare este detinatoarea apometrului si tot "ea" l-a montat si apoi reparat. Poate ca n-ai inteles exact speta: Sa anunti telefonic vineri, ca ai avarie si nu ai apa la WC pentru ca-i sparta teava langa apometru, si "profesionistii" sa vina abia luni, "ca-i week-end si daca curge plateste dobitocu'" ..hmmm......:O

2-Primarul, cand il votezi si-ti plange pe umar precum ca ce-o sa faca el pentru urbe si pentru tine, dupa ce-l pui Primar si care se ospateaza fara jena din taxe si impozite are si niste obligatii LEGALE si morale sa-i traga de maneca pe unii cu soricu'gros de pe la societatile care sunt sub autoritatea Consiliului Local....si al PRIMARULUI....

3-Sa facturezi/pretinzi fara rusine niste servicii/materii pe care NU le-ai oferit clientului dar care reprezinta pierderile generate de incompetenta si nesimtirea unor angajati, se poate interpreta ca o tentativa de inselaciune nesimtita, care-i o infractiune (inca) in Ro., deci de competenta Politiei

4-Orificiul prefectural este special numit si organizat de Prefect tocmai pentru tipul asta de spete

5-Prefectul, numit/sustinut de partidul care ca si Primarul, la electorale se bate cu caramida'n piept are cam aceleasi "drepturi" cu primarul in a te ajuta, pe tine cetatean care contribui cu bani sa-si inlocuiasca fotoliul "directorial" cu altui, din piele naturala , ca vezi Doamne, de la al vechi a facut "platfuss" la cur....

In fine, raspunsul era :
A-Petitie la sediul central al furnizorului de apa pentru rezolvare amiabila
B- In caz de raspuns nefavorabil, petitie la ANPC..eventual "inveselita" cu o plangere penala depusa simultan la Politie si la Judecatorie/Tribunal/Procuratura ideea fiind ca initial Politia si Procuratura or sa se intrebe unu'pe altu' de tarasenie si nu vor mai avea chef de tergiversare/musamalizare urmand apoi sa mai aibe o "surpriza" de la ANPC, pana se va face conexarea si centralizarea dosarelor:P

ANPC=Agentia Nationala de Protectie a Consumatorului......
Acum ceva ani, cei de la serviciul local de furnizare apa curenta au impus consumatorilor introducerea unui anume tip de apometru, instalat de firma in curtea fiecaruia. Materialele folosite de foarte proasta calitate si modul de lucru defectuos au generat fisurarea si deteriorarea apometrului sau a elementelor de legatura , astfel incat s-au scurs in pamant cantitati mari de apa ce au "trebuit" sa fie platite de consumatorul final. SPETA :
In aceasta iarna , dl.M constata vede ca-i plin cu apa caminul in care se afla apometrul, in data de vineri ; anunta telefonic si i-se raspunde sa astepte pana luni. Luni vin 4 insi dintre care unul a golit caminul de apa si a facut luicrarile de reparatii necesare, ceilalti s-au "tinut de gard" si printre altele l-au intrebat pe dl.M daca n-are niste vin sa le dea sa bea..... In ultimii 2-3 ani asta este a 4-tra interventie, in urma careia se constata deteriorarea unei piese de legatura dintre apometru si teava proprietate particulara , dar element care face practic parte din anexele apometrului, avand un orificiu prin care trece firul cu sigiliul. (nu poate fi schimbat/inlocuit de dl.M). In conditiile in care , pe timp de iarna, dl.M a platit apa , cca.40 lei lunar, factura pe luna urmatoare este de 570 lei !!! Dl.M. este pensionar si a inceput prin a intra in panicam, evident neavand disponibila aceasta suma, ce-i depaseste valoarea consumului propriu de apa pe 1 an de zile ) Ce-i de facut? Cum ar trebui sa procedeze dl. M? Ce ar trebui sa aduca la cunostinta dl.M urmatoarelor organe oficiale :
1-Firmei distribuitoare de apa potabila si emitente a facturii nesimtite
2- Primariei orasului in cauza
3-Politiei municipale
4-Oficiului prefectural(protectia consumatorului)
5-Prefectului judetului respectiv.
Mentionez ca dl.M este o persoana respectabila, in varsta, ce nu obisnuieste (nu a )ramana dator, platindu-si cu regularitate si cu prioritate obligatiile financiare. Situatia in cauza il afecteaza deja d.p.d.v al sanatatii
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

.................................
................. insa e bine sa o rezolvati amiabil.


Daca puteam rezolva amiabil , nu eram "pe aici"!

Nu e vorba numai de "intretinere" ci si de curent, gaze, etc dar plata o fac cu cardul de salariu din contul personal prin Internet Banking si un simplu extras de cont face dovada achitarii chitantelor.
Daniel2015 a scris:

La cine pot fi raportati si cum pot fi opriti vanzatorii de produse de pe aceste site-ri care isi posteaza produselem fara nr de telefon. Cand ii contactezi...ups ca tocmai au vandut produsul si iti recomsanda un site ex: arena.890m.com , medimarket.890m.com, site24x7.com/ ....etc. Intri pe aceste site´ri fantoma, ti se cere sa faci plata in cont in max 48 ore. Intra banii in cont (din partea celor creduli / neinformati) iar siteúl dispare. Ajutati poporul sa evite vulpoii !
Multumim !


Direct reclamatie la Politie. Trebuiesc pastrate discutiile din mesageria OLX.ro si care se pot considera dovezi. Site-ul poate sa dispara, dar contul bancar NU se evapora asa usor si trebuie sa aibe un titular (in ideea ca apartine unui cetatean roman sau care se afla in Ro , daca apartine unui cetatean din Nigeria treaba devine cetoasa spre insolvabila).

OLX este doar un mediator, nu un garant al vanzatorilor. Au scris "mare cat vaporu" ceva de genu " nu dati banii inainte"; Vanzatorii sunt 99% persoane fizice sau magazine online care au si sediu fizic (showroom) de unde se poate cumpara cu banii jos, (ca la Alimentara)
Cand fac trimitere catre un alt site ; este teribil de evident ca-i o tzeapa !

PS Discutiile si expunerea pe site-urile fantomatice se pot salva foarte usor prin apasarea clapei "PrtScr" (dreapta-sus) si printscreen-ul capturat se "lipeste" (clic dreapta si "paste") intr-un fisier nou deschis in Paint sau alte programe grafice, de unde se redenumeste si se depoziteaza in MyDoc pana dupa finalizarea tranzactiei.(ar putea constitui dovezi sau date relevante in cursul unei eventuale cercetari)
Citez
CAPITOLUL III: Răspunderea patrimonială
Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
(3) Angajatorul care a plătit despăgubirea îşi va recupera suma aferentă de la salariatul vinovat de producerea pagubei, în condiţiile art. 254 şi următoarele.

Sunt intr-o situatie tragi-comica , am primit decizie de sanctionare disciplinara cu retinere din salariu in urma unui referat tendentios si facut "la misto" de un coleg de serviciu , cu care eram(credeam eu) in relatii amiabile. Cercetarea disciplinara s-a efectuat asupra /impotriva unui alt coleg care intradevar a produs o paguba in gestiune cu care n-am absolut nici-o legatura, iar din nota explicativa ce mi s-a cerut nu am putut deduce "obiectul, data, ora şi locul întrevederii." in spiritul Art. 251:
"(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a) , nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este."

In fapt , persoana imputernicita sa faca cercetarea, mi-a reprosat verbal (inducandu-ma in eroare) cu totul alte fapte ( pur tehnice) presupuse de el a fi abateri disciplinare decat cele pe care le-a invocat apoi in referatul de sanctionare ,. respectiv generic "incalcarea prevederilor Regulamentului Intern, Contractului Colectiv de Munca, etc privind cunoasterea si aplicarea legislatiei in vigoare" ( nu cred ca exista vre-un jurist de profesie care sa poata face aceasta afirmatie , eu fiind de profesie inginer)
Pe scurt tot simulacrul de asa zisa cercetare si pana la decizia de sanctionare este o « golaneala » , o « luare la misto » , o manipulare a conducatorului sectiei , care ulterior fiind atentionat de un colaborator mi-a transmis sa o contest in 15 zile si ca mi-o va aproba fara rezerve.
Decizia este o varza, care nu precizeaza nicicum ce am facut/am neglijat sa fac (descrierea faptei), data savarsirii faptei (fata de care curg termene de prescriptie) cat si instanta competenta la care o pot contesta , fiind deci caduca din start conform Cd.Muncii art,252 alin (2) lit, a) ; c) ; f), etc Mai mult desi a fost transmisa vineri pe fax, fara sa semnez de primirea ei am solicitat exemplarul original , pe a carui dovada de primire am semnat dupa 7 zile de la emitere (deci cu incalcarea si a alin (3) care stipuleaza a se comunica « in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii ») (mentionez ca desi este semnata/stampilata de conducatorul sectiei, este intocmita aproape "copy-paste" dupa Referatul de sanctionare ce este pomenit in decizie dar pe care nu l-am putut citi/lua la cunostinta)
In perioada in care am asteptat aceasta decizie , un control medical de rutina pe linie de SSM m-a depistat cu o tensiune arteriala foarte mare, si am fost inregistrat « apt conditionat » cu revenire peste 30 zile , existand posibilitatea unor tulburari pe fond nervos de tip hepatita-diabet-probleme cardiace si care intr-o ipoteza neagra mi-ar putea forta o pensionare pe caz de boala sau cel putin un concediu medical prelungit , cu 75% din salariu.
Evident cand am primit decizia , nu am reusit sa fiu prea relaxat.

Revenind la cele de mai sus , cum se poate aplica Art. 253 vizavi de un prejudiciu moral evident dar si de un prejudiciu medical care poate ( sau chiar va) genera prejudicii materiale (de fapt financiare-medicamente, consultatii, etc ?

Va multumesc anticipat pt.solicitudine!
freeelis a scris:

Instanta s-a pronuntat cu privire la incredintarea copilului minor ?


Hotararea precizeaza exercitarea autoritatii parintesti in comun, copilul va locui la domiciliul mamei, drept la relatii personale cu mine din 2 in 2 weekend-uri; o sapt in fiecare vacanta mica si 1 luna in vacanta de vara va sta cu mine , iar eu voi plati pensie de intretinere pentru minor dar mamei. Mentionez ca deocamdata , pe termen neprecizat avem acelasi domiciliu.
Am divortat recent , inca neconsumandu-se termenul de apel(dupa care hotararea ramane definitiva). Pana acum am trecut minorul ca fiind in intretinerea mea. Dupa divort vom locui impreuna in acelasi imobil si-i voi da pensie alimentara conform hotararii.

Intrebare 1 : Ramane in intretinerea mea sau va trece in intretinerea mamei ? (in ceea ce priveste declaratia pe proprie raspundere din "Fisa contribuabilului" in urma careia am inteles ca beneficiez de o "deducere" de cca 20 lei lunar.....)

Intrebare 2: Alocatia copilului a venit pana acum pe numele meu. In continuare pe numele cui va veni ? si de ce ?
freeelis a scris:nnnnn1, Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii. nn2. O discutie cu angajatorul ar putea duce la o redistribuire rationala si rezonabila a sarcinilor de serviciu.nAngajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca. nn3. Singura solutie ar fi ca inainte de intrarea in CO sa aveti terminate toate lucrarile repartizate.nnn

1-A Care este instanta judecatoreasca competenta , avand in vedere ca pe decizia de sanctionare nu se specifica ? (se specifica dreptul de contestatie in 15 zile la "Comitetul director".. si DA cunosc art.252 alin (2) Codul Muncii :
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:.)
...............................
litera f) -instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.

1-B "Comitetul Director" se poate asimila cu instanta competenta ?

1-C Daca legea zice 30 zile la instanta competenta care- rostul/semnificatia celor 15 zile pt Comitetul Director ?
Exista posibilitatea logica: in a 10-a zi depun contestatia si dupa 29 de zile imi vine respingerea ei.(printr-o alta decizie cred) A expirat termenul de contestare la instanta ? (10+29=39 zile?) Aparent cred ca nu , ar curge din nou de la data comunicarii rerspingerii, dar ...este vre-o capcana aici ?

2-"o discutie" ...nu prea inteleg ce inseamna asta in termeni juridici , am discutat deja problema (fara nimic scris,semnat,inregistrat) a promis si chiar a insistat sa-mi iau macar o saptamana de concediu iar a doua zi m-a suplimentat cu alte sarcini , toate cu termene extrem de scurte..deci pentru mine "o discutie" este un fel de gluma.....Cu privire la obligatia conducatorului locului de munca la a asigura conditiile corespunzatoare din punct de vedere SSM cat si a faptului ca, in conf. cu legislatia este principalul responsabil in cazul unui accident de munca datorat neasigurarii acestor conditii, convingerea sa nezdruncinata este ca EU ca si persoana cu atributiuni pe linie de SSM as fi responsabilizat..si atunci , inafara de a -mi provoca vreun preinfarct sau ceva de genul , ce intampinare scrisa, oficiala si legala as putea face ?
Lucrez la o subunitate a unei societati de stat din Ro. In ultimii 2 ani , prin aparitia unor legi noi sau prin transferul unor colegi , seful de subunitate m-a "atribuit" si cu compartimentele nou create sau lasate vacante de cei transferati. Asta fara nici-un spor la salariu, pe baza afirmatiei " tu stii , tu poti !" de aia "ti-le dau tie" . Culmea , acum cca 6 luni m-am ales si cu compartimentul Sanatate si Securitate in Munca ... concediul pe anul trecut am luat nici un sfert din perioada legala si cand in decembrie 2014 am facut cerere pentru restul dupa 2 zile mi-s-a facut cerere de revenire la servici . La controlul medical anual am fost gasit cu tensiune 20 cu 12 fata de un normal de 14/10-13/9 adica o valoare imensa succeptibila de am-i creea un accident vascular cerebral sau un infarct. Nu sunt sperios de gen dar , : incarcarea suplimentara cu sarcini si dupa bunul plac al sefului de subunitate fara a se face macar aluzii la sporuri salariale , interzicerea efectuarii concediului de odihna si socul pe care l-am avut cand medicul mi-a comunicat tensiunea crescuta si m-a interogat asupra unor posibile afectiuni au fost "incurajate" mai nou si de o sanctiune disciplinara , data de directorul unitatii de care apartine subunitatea mea , fata de care seful meu direct a adoptat o pozitie de "eu nu stiu de astea" . Practic am fost implicat in constatarea unei pagube de cateva zeci de mii lei (sute milioane lei vechi) impreuna cu mai multe persoane care aveau prin fisa postului atributiuni directe de a preintampina aceasta paguba , spre deosebire de mine care nu am nimic de genul asta in atributiunile de serviciu. Dintre cei teoretic cuplabili unii au primit sanctiune cu diminuarea salariului similara cu a mea iar ceilalti au primit "avertisment" (o sanctiune mult mai usoara desi fata de mine, ei chiar aveau atributii in acest sens) . Mie practic mi-s-a reprosat nerespectarea unui model tabelar in cadrul efectuarii inventarului in urma caruia s-a constata paguba , dar fara a produce NICI MACAR UN LEU prejudiciu si nici alte ingreunari de natura tehnica, financiara, etc

Momentan sunt usor uluit . Evident o sa ma prezint la medicul de familie sa vad ce si cum....
Deci , ce trebuie sa fac pentru :

1-o redistribuire rationala si rezonabila a sarcinilor de servici si catre colegii care 90% din timp se "dau" pe internet, facebook, etc

2-asigurarea posibilitatii efectuarii concediului de anul trecut fara ca sarcinile de serviciu sa se acumuleze ca restante sanctionabile la intoarcerea din concediu

(mentionez ca in 20 ani nu am avut nici o zi de concediu medical , medical, dar cu oarece jena ma cam gandesc la aceasta varianta, care insa inseamna DOAR 75% DIN SALARIU...)

3- anularea sanctiunii si redimensionarii salariului proportional cu munca depusa.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sugestii!
Aproximativ in anul 2005 am incheiat un contract de furnizare cablu TV , in derularea caruia nu am avut restante si neintelegeri. In 2010 cineva de la mine din casa a fost contactat telefonic si intrebat daca vrea sa continue contractul , va primi o reducere a taxei lunare de 50% pentru 3 (6luni) si a raspuns afirmativ, urmatoarea factura fiind intradevar redusa. La mai putin de 1 luna apare la usa noastra un reprez.al altei firme care ne face o propunere si mai tentanta, mai ieftina si mai buna calitativ si zice ca se ocupa el de rezilierea cu cealalta firma, indicandu-ne totodata Leg.prot.consumatorului din 2009 in care un articol precizeaza ca este ilegala orice clauza contractuala care ar obliga consumatorul contractului sa-l prelungeasca peste un termen fix (cred ca 2 ani max).
Ne-am mutat la noua firma de cablu si in luna respectiva m-am prezentat la ghiseul vechii firme pentru a depune notificarea renuntarii la contract si pentru a achita ultima factura, eventual in plus si reducerea aplicata. Cucoana de acolo nu prea a vrut sa incaseze banii (era o suma relativ mica sub 40 lei), precum ca tre sa vorbesc nu stiu cu cine...si ca trebuie sa achit undeva la aproape 300 lei asa numite despagubiri pt renuntarea inainte de termen la contract , etc..etc. Bineinteles ca nu am marsat la asa ceva si am lasat-o balta..

Dupa cca.2 luni am primit o serie de notificari de la firma reziliata..cu sume, penalitati, amenintari mai mult sau mai putin mascate, pe care le-am dat direct la gunoi, urmand cca. 1 an liniste, dupa care alta : Iarasi o notificare de la nu-s ce firma de avocatii si fii specializati in recuperari creante care cereau numai cca. 240 lei (au mai "taiat" ceva de la 300 initiali)..la gunoi si cu astia inca un an liniste dupa care alta de la alta nu-s ce SC..SRL care a cumparat creanta si ma soma cu niste hartii facute pe imprimanta, fara semnatura si stampila oficiala-ca si primele de altfel) cu aceeasi poveste dar numai vreo 98 de lei (aproape ca am fost tentat sa platesc ca sa scap de ei-sunt genul care atunci cand ia salariul intati platesc toate facturile si pe urma vad cat mi-a mai ramas de mancare si altele)..iarasi peste 1 an pauza iar acum ghiciti: a patra firma cu un nume cu rezonanta de banca- "Departament Colectare Amiabila" (!!!!) imi zice ca a cesionat datoria si tre sa le dau 195 lei , (astia au dublat-o pe ultima varianta) ..titlu : "SOMATIE REPETATA DE PLATA"..bla bla bla .. format de facturi curente ca la gaze, curent, etc apoi cu rosu "ACHITATI INTEGRAL IN TERMENUL MENTIONAT PENTRU A EVITA PENALITATILE!", pe verso "DICTIONAR DE TERMEN" (cu litere mari rosii) : etic (cat pe ce sa scriu "etilic") ; procedura legala ; factura;lege, datorie,datornic, acuzat,neachitat, executa, procedura de executare, comanda de executare, lichidare, colectare, si la baza un mandat postal gata completat doar sa-l duc la Posta si sa depun banii si deasupra titlu mare :"PLATITI ACUM!"

1. Toata treaba asta e o procedura legala, etica si corecta sau o borfaserie "cu staif" ?

2. Ce ar trebui sa fac in continuare :
A- sa o arunc direct la gunoi sunt foarte tentat)
B- sa fac o plangere la politie pentru (am un mare lapsus/lipsus) psihica
C- sa depun in contul specificat , in semn de abordare amiabila a problemei, redutabila suma de 1 leu, urmand sa mai completez cu inca 1 leu peste jumate de an, sau 1-2 ani...(cu conditia sa nu cesioneze si astia "datoria" care deja e la "mana a 4-tra")

Mentionez ca acum 5-7 ani in urma m-am prezenta la ghiseu personal sa platesc serviciile pentru 15 zile dupa ce am facut notificarea de reziliere (cred ca si pe cale telefonica) si eventual diferentele dintre facturile normale si cele reduse de care beneficiasem si am fost refuzat , cerandu-mi-se in schimb o suma ce reprezenta cred ca facturile pe inca 8 luni din anul prelungit telefonic si neconsumat(reziliat) deci o suma pentru servicii pe care nu le-am primit niciodata.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sugestii!