Buna ziua,
este vorba de "Propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite" la persoane fizice ce au contractat credite ipotecare cu bancile, nr. înregistrare la Camera Deputatilor si la Senat: B.P.I.: 531/20-05-2015, intiatori 140 senatori si deputati PSD si PNL.
Pe scurt, aceasta lege ar permite celor ce au contractat credite ipotecare, au cumparat un apartament, si nu mai pot achita ratele, sa piarda sumele deja platite ca rate/dobanzi/comisioane (pana la data renuntarii), insa sa-si poata stinge complet creditul prin cedarea in folosul bancii a proprietatii care face obiectul creditului, fara alte datorii.
Pana acum, banca iti lua apartamentul, fie ca renuntai de buna voie, fie ca erai executat, il scotea la licitatie (de obicei < 50% din valoarea lui initiala) si ramaneai dator bancii pe viata cu diferenta de valoare, pentru ca in 99% din cazuri bunurile cumparate si ipotecate nu mai reprezinta decat 50-60% din valoarea la data contractarii creditului, deci nu pot acoperi creditul contractat, clientul bancii ramanad dator cu diferenta de devalorizare a proprietatii.
Exemplu: am cumparat o casa in 2008 cu 125.000 Euro, prin credit ipotecar, azi casa nu mai face decat 55-60.000 Euro, iar eu nu mai pot plati ratele. Daca renunt, banca imi ia apartamentul si mai raman dator bancii cu min. 65.000 Euro, in ciuda faptului ca nu am nici o vina pentru devalorizare.
Acum, referitor la aceasta initiativa legislativa, aflata deja la CD si Senat,
[ link extern ]
[ link extern ]
pentru ca nu am gasit nimic mentionat in legea propusa:
Daca clientul care a contractat creditul mai detine o alta o proprietate (dobandita ulterior contractarii creditului, la 7 ani distanta, prin casatorie), mai este indreptatit sa beneficieze de prevederile Legii de mai sus?
Va multumesc!