bogdanstoica1998 a scris:
Buna ziua...ma puteti ajuta va rog?Eram intr-o seara in fata casei mele eu si inca un prieten..mai tarziu a venit un om in varsta de 40 si ceva de ani, o stat de vorba cu noi ne-a dat cate o tigara si apoi a plecat..dupa cateva secunde prietenul meu mi.o zis sa merg cu el ca sa ii dea tigara inapoi ca nu are ce sa faca cu ea..am aprins lanterna si am mers appoi l.am strigat pe omu ala sa stea dar nu o auzit apoi prietenul meu o fugit dupa el ca sa il ajunga eu m.am oprit nu am mai contibuat sa merg apoi cand o venit prietenul meu ianpoi mi-o zis ca s.a luat la bataie a sarit la bataie la omul ala..imi spuneti va rog daca ma baga si pe mine complice sau martor?am vorbit cu omul ala si o inteles ca eu nu i.ma facut nimic nici nu i.am vazut cand s.u batut ca eram la vreo 50m distanta..si omul asta o fost l politie si o zis ca ne-o facut dosar penal se poate asa ceva mai ales si mie ca eu nu am facut nimic nuam dat macar o palma si nici nu am vazut?si politistul ala o zis ca ma cheama si pe mine..va rog sa-mi raspundeti
domnule bogdanstoica: stricto sensu din relatarea dvs nu reiese indeplinirea conditiilor complicitatii; aveti mai jos definitia:
"Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala, inclusiv promisiunea de a tainui bunurile provenite din savarsirea faptei sau de a favoriza pe infractor, chiar daca, dupa comiterea faptei, promisiunea nun este indeplinita. In raport cu natura sprijinului acordat de complice, cu timpul in care este dat, complicitatea poate fi: materiala, morala, anterioara si concomitenta. Complicitatea materiala consta in sprijinul material acordat la savarsirea infractiunii, prin procurarea mijloacelor necesare comiterii faptei, acordarea de sume de bani, inlaturarea unor obstacole materiale etc. Complicitatea morala consta in acte de sprijinire pe linia laturii psihice, prin intarirea hotararii faptuitorului de a savarsi infractiunea, darea de sfaturi cu privire la aceasta, promisiunea de tainuire a bunurilor provenite din savarsirea faptei sau de a favoriza pe infractor. Complicitatea anterioara consta in acte de sprijin acordate autorului inainte de savarsirea faptei, care inlesnesc executarea ei. In cazul complicitatii concomitente, actele de contributie date sunt concomitente cu savarsirea infractiunii. Se mai face distinctie intre complicitate nemijlocita, complicitate mijlocita (sprijin acordat prin intermediul altui participant si poate fi complicitate la instigare, complicitate la complicitate etc.), complicitate prin actiune, complicitate prin inactiune s.a."
analizand informatiile oferite de dvs in relatie cu definitia rezulta ca nu va aflati in situatia de a fi complice;
cat despre martor:
"Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul. "
asadar, opinez ca dpdv juridic va incadrati ca martor deoarece: ati fost impreuna cu amicul dvs cand v-a abordat victima si ati discutat, ati vazut cand prietenul dvs a primit tigara, precum si cand acesta s-a hotarat s-o inapoieze, v-ati deplasat impreuna dupa victima si amicul dvs v-a relatat cele intamplate; in intelesul legii ati avut cunostinta de fapta savarsita de amicul dvs prin relatarea acestuia;
daca victima v-a reclamat si pe dvs ca ati lovit-o sau nu veti afla din materialul de urmarire penala, pe care aveti dreptul sa-l consultati; speta este in sine una simpla, dar se poate transforma in ceva complicat, in functie de gradul de implicare al organelor de cercetare, interesul acordat in aflarea adevarului, existenta si a altor martori, declaratia amicului dvs etc;
nu vreau sa va inspir teama, dar e posibil ca victima sa nu se fi adresat organelor penale, ci doar sa fi dorit sa va sperie;