avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Activitate Dyadyana

Activitate Dyadyana

Buna ziua,
Se poate cere (și obține) scoaterea persoanei/lor de la întreținere retroactiv?
Mulțumesc anticipat!

Multumesc inca o data pentru informatii si opinii. In ziua cand am vazut interviul am avut impresia ca sunt nebuna si ca ceea ce eu citisem si ma informasem era eronat. Doar ca se pare ca cea care este intr-o lume paralela este dna Corches.
[ link extern ]

Buna ziua,
Revin cu linkul. Oricum interviul a fost la Digi24, emisiunea "24 minute" cu Teodora Ghenciu moderatoare, in data de 5 iulie 2016. Digi chiar a preluat in articol declaratia dnei director:
"Părinții care au stat un an, s-au întors la muncă, dar acum doresc să se întoarcă în concediu

Părinții pot opta și pentru această variantă, dar suma pe care o primesc lunar nu se recalculează, rămâne aceeași ca în primul an. Indemnizația în acest caz „nu se mai calculează, este o facilitate oferită de lege de a sta cu copilul până la 2 ani acasă. Îi rămâne plafonul dar dacă aplicăm 85% în urmă, îi aplică din cât a primit, pentru că ea a fost acasă. E aceeași sumă. E chiar mai bine. Nu este o discriminare. Ea a pornit de la premisa că nu se poate modifica, acum legiuitorul i-a dat opțiunea să stea acasă cu 3.400 până la 2 ani”

Este un fragment in care moderatoarea intreba daca nu este discriminare si dna explica. Ba mai mult, mamele ar trebui sa fie recunoascatoare, ca nu li se aplica 85% la anul in care au stat acasa, ca este o favoare pe care legiuitorul o face. Dna Corches se pare ca nu stie ca legea se refera la veniturile impozabile obtinute inaintea nasterii copilului, iar pt dansa veniturile din CCC sunt impozabile. O varza totala.

Da, aveti dreptate, s-a intamplat si la case mai mari...

Va multumesc pentru timpul acordat!
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru raspuns. Si eu intelesesem acealsi lucru, pe care mi l-ati explicat si dvs, pentru ca am citit foarte atent legea si normele, si anume ca se ridica plafonul de 3.400 lei si recalcularea se va face pe baza documentelor depunse initial.

M-a bulversat in schimb declaratiile dnei Lacramioara Corches, director ANPIS, are a sustinut intr-un interviu faptul ca pentru parintii care reiau concediul, se va pastra plafonul de 3.400 lei, cel de care au beneficiat initial. Am tot cautat prin legi sa gasesc temeiul legal prin care aceasta doamna a facut declaratiile, si nu am gasit nimic... de aceea am vrut sa mai cer o parere. In aceste conditii doamna ori habar nu are despre ce vorbeste, ori a indus lumea in eroare cu buna stiinta, pentru ca sa se reduca numarul parintilor care se intorc in concediu.
In cazul in care doriti sa vedeti ce a declarat aceasta doamna, va atasez interviul:

[ link extern ] .

Partea trista e, ca daca angajatii Agentiilor de Plati sunt instruiti sa plafoneze in continuare veniturile, incalcand legea, tot parintii vor avea de alergat sa-si castige drepturile reale: contestatie pentru care rapsunsul vine intotdeauna in ultima zi, adica dupa 30 zile, apoi daca ei admit ca au gresit, obtii rectificarea iar banii vin dupa inca o luna, sau chiar doua, depinde de momentul lunii. Daca nu , se merge in instanta, si acolo alte termene si timp si bani pierduti.

Daca doamna Corches are dreptate, care este temeiul legal? Daca nu are dreptate, oare va raspunde pentru aberatiile declarate?

Multumesc!
Buna ziua, pe fosta lege am optat pt 1 an concediu crestere copil, perioada care s-a terminat in martie 2016. Indemnizatia pe care am primit-o a fost de 3.400 lei (plafonata). Dupa terminarea primului an de concediu nu mi-am reluat activitatea, ramanand acasa cu copilul. Veniturile impozabile pe baza carora s-a calculat indemnizatia le-am obtinut ca PFA, iar acum practic ma aflu in concediu fara plata pentru crestere copil, activitatea PFA-ului fiind suspendata si in anul 2017 inclusiv.

Doresc reluarea concediului de crestere copil si plata indemnizatiei. Cum se va calcula indemnizatia? 85% din veniturile (nete) impozabile obtinute in 12luni/24 luni anterior nasterii copilului, suma neplafonata (in cazul meu suma ar fi peste 3.400 lei)? sau se va pastra plafonul de 3.400 lei?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua.

Am urmatoarea intrebare: Inchei acum un contract de prestari servicii intre mine ca persoana fizica si o terta firma. La semnare platesc un avans prestatorului. Ulterior, infiintez o firma SRL cu asociat unic. Cum procedez din acest moment pentru a-mi deconta pe firma avansul platit prestatorului si ulterior transele ramase pana la finalizarea contractului de prestari servicii.

Multumesc
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: care lege prevede ca o persoana fizica autorizata poate beneficia de indemnizatie de crestere copil doar daca are PFA-ul suspendat la Registrul Comertului? Multumesc.
Cred ca nu ati inteles intrebarea. Legea iti da voie sa incasezi pe parcursul unui an 3000 lei, chiar daca esti in CCC. Cum ii incasez? Indemnizatia de CCC imi este clar ca este platita de Primarie.
Sunt PFA si pentru a beneficia de CCC trebuie suspendata activitatea PFA-ului la Registru (cel putin asa am obtinut info desi cand am intrat in concediu de maternitate am suspendat activitatea la Fisc). Daca suspend activitatea la Registru, cum mai pot incasa acea suma maxima de 3000 ron/ an?
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: apartamentul in care locuiesc impreuna cu familia mea este ipotecat in favoarea unei banci in urma unui credit de nevoi personale garantat contractat in 2011. Din cauza faptului ca si eu si sotul am ramas fara servicii, creditul nu a mai putut fi platit si banca a demarat executarea in decembrie 2014.

In martie 2015 s-a nascut copilul nostru. Conform Noului Cod Civil avem dreptul de a declara locuinta in care avem domiciliul noi si copilul ca fiind locuinta de familie.

Va rog sa imi spuneti cum pot face acest lucru avand in vedere ca executorii au inscris in decembrie 2014 urmarirea silita in Cartea Funciara.

Multumesc !