Buna ziua , suntem 2 proprietari , eu detin 37.5 cota parte , iar celalalt copropietar 62.5 cota parte dintr-o garsoniera. Am facut un precontract de vanzare (promisiune bilatarela de vanzare incheiat la suma de 22.500 de euro) si am luat acum 1 luna 2500 de euro avans , acum am mai facut un act aditional si am mai luat 1000 de euro tot ca avans pt a rezolva niste probleme , urmand ca saptamana viitoare sa incheiem contractul final de pe urma caruia mai avem de luat , impreuna , in total 19.000 de euro. Intrebarea este cat din aceasta suma putem incasa cash si cat e obligatoriu sa fie trecuta prin banca (cont). Am citit ca noua lege limiteaza tranzactiile cash la 50.000 de mi de lei pe zi (11.300 de euro). Asta insemna ca aceasta suma (11.300 de euro) o putem incasa impreuna amandoi proprietari cash in ziua in care autentificam actul final de vanzare-cumparare?? iar diferenta pana la 19.000 cat mai avem de primit (adica 7.700 de euro trebuie sa o primim in contu bancar)! Vad ca aceasta lege se refera la tranzactiile efectuate intr-o zi intre persoane fizice , deci ar trebui sa discutam doar de suma pe care o mai avem de incasat , nu si despre cea care am incasat-o drept avans. Vreau o lamurire , ce suma din acesti 19.000 de euro mai putem incasa cash in ziua autentificarii actului de vanzare-cumparare? N-am nici un interes sa imi intre mai multi bani in cont sa imi ia banca comision mai mare , mai ales ca trebuie sa si astept vreo 2 zile sa fac programare sa ii pot retrage de la ghiseu pentru a plati un comision cat de cat ok (adica vreo 20 de euro am inteles ca ar fi la o suma de 12.000 de euro). Retragerea in aceeasi zi a intregi sume ar genera un comision de 500-600 de lei din ce am inteles de la banca. Aceasta legea idioata cred ca a fost facuta de vre 1 parlament actionar la banci. Eu nu am avut treaba cu bancile si nu as vrea sa am prea des. Mentionez ca primu avans , de 2500 de euro l-am incasat pe 7 mai cand aceasta lege nu intrase in vigoare. Deci aceasta lege ar trebui sa aiba efect doar pentru restul sumei pe care o mai avem de incasat dupa intrarea ei in vigoare (adica 20.000 de mi de euro). Asta ar insemna ca din aceasta suma putem sa mai incasam cash echivalentul a 50.000 de lei in euro in ziua tranzactiei finale??
eu fac succesiunea cu tata tocmai pentru a putea vinde , el oricum nu mai locuieste de multi ani aici, m-am inteles cu el , ii dau o suma de bani , iar eu voi pleca in Anglia.Daia vreau sa ii cedez lui , ca sa vanda el si sa nu mai am eu treaba cu fiscul cu aia 1900 de lei din amenzi luate acum 3-4 ani.
Imi puteti spune care e legea care spune ca eu daca fac succesiunea cu tata si ii cedez eu partea mea , el nu poate vinde fara sa mai intrebe pe altcineva?(mama a murit in 2004 , nu am frati sau surori).Pe contractul original de vanzare cumparare e trecut el si mama. Va scriu pentru ca am vorbit cu 2 notari si mi-au zis ca daca renunt eu la partea mea , trebuie chemate rude din partea lu mama (daca tata vrea sa vanda). Pe de alta parte am vorbit si cu o alta persoana care a participat la multe astfel de succesiuni si spune ca nu exista asa ceva , ca el devine proprietar cu drepturi depline daca se face succesiunea si eu ii cedez partea mea si poate vinde fara probleme. Va spun pentru ca daca se face altfel succesiunea pe numele meu sau sa putem vinde impreuna , va trebui sa platesc la fisc 2 amenzi personale in valoare totala de 1900 de lei , si ar vrea sa evit acest lucru , dar daca este o lege care nu poate fi evitata va rog sa imi spune-ti care este aceasta? Abia astept sa scap de tara asta si autoritatile ei japcare.
Buna ziua am o intrebare , succesiunea trebuie facuta obligatoriu la un notar din raza in care se afla imobilul pentru care se face succesiunea? Va intreb pentru ca tata vine la bucuresti sa facem succesiunea pentru vanzarea unui apartament luni si am inteles ca pana ce iese actu de succesiune dureaza 3 zile , timp in care el pleaca inapoi unde locuieste el (in tara) si nu cred ca se poate intoarce inapoi in 2 zile sa semnam si sa ridice actul de succesiune.Si daca ar veni saptamana cealalta ar fi niste probleme ca am un client cu care sa semneze un precontract si ar fi varianta sa facem succesiunea in orasul unde locuieste el si apoi sa chem clientu acolo pentru a semna precontractul. Succesiunea vreau sa o fac in favoarea lu tata , pentru ca daca o fac pe numele meu cand vand imobilul va "dori" fiscu sa ii platesc 2 amenzi personale de vreo 1900 de lei.:))
Daca presedintele de bloc si ceilalti vecini au banuieli (si ceva probe) ca in apartamentul tau sau al altor proprietari se desfasoara activitati ilegale , probabil ca or sa sustina in instanta ca din acest motiv au instalat dispozitivul de supraveghere video in scara , pentru a strange mai multe probe cu privire la o posibila activitate infractionala de care ei s-ar simti deranjati (poate tu ai o combinatie mai putin legala din care faci bani multi si atunci e clar care e scopul lor). Daca te iei cu ei in instanta nu cred ca o sa reusesti sa scapi de "spionii amatori".
Domnu Nairdas 27.272 de Euro nu este mult sub valoarea unei locuinte de minimum 2 camere in Berceni de exemplu pretul unui apartament nou de 2 camere fiind de 35.000 de mii de Euro. Iar 500 de lei pe luna pentru utilitati nu sunt cheltuieli mari cum ati specificat dumnevoastra in conditiile in care cablu+internet = in medie 50-60 de lei pe luna , curentul poate fi 80-100 de lei pe luna , iar intretinerea iarna poate peste 350 de lei pe luna , mai ales daca blocul nu e izolat termic!
ar fi foarte bine asa , Eu am o garsoniera care valoreaza cam 20.000 de E si am calculat ca pentru succsiune taxele ar fi undeva la 1300-1500 de lei. Daca in actul de succesiune e declara ca renunta la cota lui , (ceea ce am ajuns la o intelegere cu el) , dupa aceasta succesiune inseamna ca am act de proprietate pe numele meu , sau tot mai trebuie facute alte acte?
Cred ca ai gresit cand ai crezut ca actul de donatie este egal cu actul de vanzare cumparare. Cum a scris cineva mai sus donatia se poate revoca , iar daca tatal tau ti-a donat casa cu "pretentia" de al intretine (ai plati utilitatile cat timp mai traieste) , poti iesi pe minus daca mai traieste 15-20 de ani si platesti tu utilitatile pe care le consuma el. Cred ca asta cu donatia a fost o "teapa" pe care tu ai luat-o. Cel mai bun e contractu de vanzare-cumpare si daca tot vrea sa iti faca un bine , un parinte asta trebuie sa faca contract de vanzare -cumparare , nu donatie cu obligatii, cand donezi copilului tau , dar cu obligatii de intretinere , e ca si cum nu i-ai da nimic , e praf in ochi. Daca are unde pleca la tara iti recomand sa il convingi ca asa e mai bine pentru el. Tata a plecat din bucuresti la 1 an de la moartea lu mama , atunci eu aveam 18 ani , nici nu terminasem liceul , ....sa ales praful , dar macar prin acest gest a "renuntat practic" la dreptul lui pe casa in care locuiesc.
Buna ziua , am o intrebare , mama a murit acum 11 ani , pentru ca tata sa imi faca mie act de proprietate (vanzare -cumparare) pe garsoniera in care locuiesc trebuie sa se faca succsiunea intre el si mama? Pe actul de proprietate este trecut el si mama (care a murit). Sau se poate face direct actul de vanzare cumparare intre mine si el (mentionez ca nu am frati sau surori).
Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile.