Am și eu o problemă și îndrăznesc să cer o părere aici, în speranța că m-ar putea ajuta cineva cu mai multă experiență.
Sunt persoană vătămată într-un dosar penal în care procurorul a dispus începerea urmăririi penale. Am avut nevoie să obțin o dovadă a începerii urmării penale, dar polițistul care se ocupă de dosar mi-a refuzat eliberarea unei copii certificate după ordonanță.
Este vreo cerere specială pe care pot să o fac ? În temeiul cărui articol ? Menționez că mie îmi trebuie o dovadă a începerii urmării penale pentru instanță.
Vă mulțumesc anticipat și o zi frumoasă vă doresc!
Vă rog mult să mă lămuriți asupra unui aspect: într-o cauză în care întâmpinarea este obligatorie (pe dreptul muncii), dacă întâmpinarea a fost depusă în termen și s-a formulat deja răspunsul la întâmpinare, se mai poate face o completare a întâmpinării ?
Dacă nu, în timpul judecății în primă instanță, se vor mai putea invoca alte argumente juridice, altele decât cele deja invocate în întâmpinare ?
Conform art. 315 alin. (1) pct. 3) C.Proc.Civ., cei care se află în legături de interese cu vreuna dintre părți nu pot fi acceptați ca martori.
Vă rog mult să mă lămuriți asupra unui aspect: dacă există două procese împotriva aceleași persoane și reclamanții se nominalizează reciproc drept martori, se poate cere instanței respingerea administrării probei testimoniale în baza art. 315 alin. (1) pct. 3) C.Proc.Civ ?
Voi încerca să vă răspund la prima întrebare. Nu am cunoștințe în materia REVISAL-ului, poate vă răspunde cineva mai cu experiență.
Actul normativ care reglementează această problemă este Codul Muncii, mai exact Capitolul V Secțiunea a 4-a art. 65-67 din Codul Muncii. Îl puteți găsi pe internet. Dacă nu aveți acces la o bază legislativă, încercați pe legislatie.just.ro (portal gratuit, înființat de stat).
Când poate fi desființat un post ? Nu momentul este o condiție impusă de legiuitor, ci modalitatea în care se desființează postul și cauza pentru care se face.
Art. 65 alin. (2): „Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă”.
În primul rând, vă mulțumesc anticipat pentru timpul și bunăvoința dvs.
În al doilea rând, am o problemă: din câte m-am documentat, dispozițiile legale în vigoare permit înregistrarea audio-video a ședințelor de judecată, cu condiția ca organizația care cere acest lucru să obțină în prealabil acceptul Președintelui instanței respective.
Menționez că procesul este unul penal și se desfășoară în ședință publică.
Există vreun motiv legal pentru care Președintele să refuze cererea ?
Dacă o refuză, poate fi contestată în vreun fel ?
Acum mai puțin de două luni am devenit consilier juridic pentru o instituție publică și mi-au pus recent în față o problemă: în 2007 s-a efectuat către un colaborator o plată în lipsa documentelor justificative. Colaboratorul nu le-a adus niciodată, iar prima dată când a fost pus în întârziere a fost în 2011 (la peste 3 ani).
La ultimul control, înaintea venirii mele, conducerii instituției i s-a pus în vedere să recupereze acei bani. La venirea mea, m-au întrebat ce se mai poate face.
Am întors problema pe toate părțile, dar oricum aș califica operațiunile de la acel moment, îmi pare că s-a prescris dreptul de a apela la forța coercitivă a statului.
Există vreun artificiu ce ar mai putea fi făcut ? Altul decât o altă adresă prin care e rugată respectiva persoană să returneze banii ?
Cu multe mulțumiri anticipate și deoasebită stimă!