avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Activitate SpeedOfSound

Activitate SpeedOfSound

Buna ziua! Incerc sa scriu un raspuns la ultimul subiect deschis de mine in forum si imi apare un mesaj "Accesul tau in forum a fost suspendat".
Nu am incalcat nicio regula a comunitatii, deci nu inteleg ce a nume a dus la aceasta decizie. As dori sa primesc un raspuns din partea unui administrator si daca este o eroare mi-ar placea sa se rezolve cumva.

Cu respect,
Cristina
Buna ziua!

Am o problema destul de complicata la care caut raspuns si sper sa il gasesc la dumneavoastra.
Sotul mamei mele a decedat in urma cu o saptamana. Au fost casatoriti 36 de ani, timp in care ambii au avut locuri de munca, acum fiind pensionari. Mama a achizitionat cu credit bancar un apartament inainte cu 7 ani de casatoria cu defunctul, apartament pe care l-a vandut anul trecut in luna septembrie, majoritatea banilor obtinuti din vanzarea acestuia fiind investiti in renovarea unei proprietati a defunctului obtinuta in timpul casatoriei cu mama mea. In urma defunctului asadar, a ramas ca masa succesorala teren+constructie (cea in care mama si-a investit banii) si un autoturism de teren + bunuri mobile constand in electronice si electrocasnice. Defunctul are 3 frati in viata care evident vor parte din masa succesorala.
Imi puteti spune, in mare, ce cota parte revine fiecaruia dintre acestia si daca se tine cont de faptul ca mama mea a investit 20000 euro in renovarea proprietatii ce face parte din masa succesorala?

Va multumesc!
Si inca ceva, cand vor merge la notar pentru a face declaratie de renuntare la partea lor de mostenire, mama mea si fratele sau au nevoie sa prezinte in fata notarului si actele de proprietate ale defunctei? Presupun ca in acea declaratie trebuie cuprinse toate detaliile cu privire la masa succesorala supusa partajului.

gi-jane2 a scris:

De catre cine in cazul dvs ?? Mai aveti frati sau mama, sot ? In afara de ce mosteneste de la parinti, mama nu mai are nimic ca avere proprie ?
Docatia poate fi atacata cu succes doar daca se incalca rezerva succesorala a rezervatarilor.


Nu vreau sa sune cinic, dar daca Doamne fereste mama mea decedeaza (are o varsta inaintata si destule probleme de sanatate) sotul ei legitim (nu imi este tata natural) nu poate ataca eventuala donatie facuta de mama mea? Imi cer scuze daca pun intrebari nepotrivite, dar chiar nu am fost in aceasta situatie si am destule semne de intrebare cu privire la aceasta problema.

Va multumesc frumos pentru timpul acordat!

legalmgm a scris:

Acceptarea mostenirii este un drept, nu o obligatie.
Pe cale de consecinţă, cel care doreşte să renunţe la o moştenire va face o declaraţie de renunţare care se poate face în formă autentică la orice notar public
Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii (art. 1120 alin. 3 din Codul civil).



Va multumesc frumos pentru raspuns!

gi-jane2 a scris:

Fratele sa renunțe, iar mama apoi sa va doneze ce a moștenit.

Posibil sa fiu eu gresit informata si daca este asa va rog sa ma corectati. Nu cumva donatia poate fi atacata in instanta?

Buna seara!

Am nevoie, va rog, de un raspuns la problema mea. In data de 16 Septembrie a acestui an bunica mea a decedat. Mostenitorii sai sunt mama mea si fratele ei. Ambii doresc sa renunte la dreptul de mostenire asupra intregii mase succesorale in favoarea mea. Mentionez ca si fratele mamei are o fiica, ea exprimandu-si acordul cu privire la decizia tatalui sau de renuntare (nu stiu cat de mult conteaza asta in acest punct). Am nevoie sa stiu care este procedura legala in aceasta situatie si daca ceea ce doresc mama si unchiul meu este posibil.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt! O zi frumoasa in continuare :)
Buna ziua!

Va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema. In urma cu 5 luni am intrat in imposibilitate de plata a creditului de nevoi personale contractat la o banca din Romania, intrucat am ramas fara loc de munca (dar nu am fost trecuta in somaj). Am considerat ca este normal sa notific banca in legatura cu situatia mea, dorind gasirea unei solutii temporare pentru a evita executarea silita.
Dupa multe telefoane si intrebari mi s-a adus la cunostinta ca societatea asiguratoare a creditului nu imi poate prelua plata temporara a ratelor, intrucat este nevoie sa fac dovada imposibilitatii de plata printr-o adeverinta de somaj. Asadar, mi s-a sugerat sa fac o cerere de reesalonare a creditului la care sa atasez o declaratie pe proprie raspundere in care sa subliniez ca nu am venituri, ca sunt parinte unic cu copil minor in intretinere si ca doresc sa mi se acorde o perioada de gratie (aceasta putand fi intre 3 si 12 luni in care aveam sa platesc doar dobanda aferenta, comisioanele si asigurarea creditului, fiind scutita temporar de la plata ratei in sine). Am completat acea cerere, atasand toate documentele necesare, urmand sa astept un raspuns in maxim 30 de zile. Lucru care nu s-a intamplat. Cei de la departamentul de telerecuperare m-au contactat in repetate randuri somandu-ma sa platesc, iar eu de fiecare data le raspundeam ca astept raspuns cu privire la cererea de reesalonare.
Dupa o asteptare de mai bine de 90 de zile si multe incercari de a afla un raspuns , am revenit telefonic in urma cu 3 saptamani in dorinta de a afla care este situatia. Consilierul de credite din agentie mi-a raspuns intr-un mod foarte neprofesional ca are o sumedenie de dosare "pe cap" si ca a trimis dosarul meu spre analiza cu doar 1 saptamana in urma, sugerandu-mi sa platesc datoria restanta si sa astept raspunsul pana la finalul saptamanii caci sigur il voi avea.
Am asteptat, dar degeaba. In urma cu mai bine de o saptamana am revenit telefonic si am aflat ca acel consilier nu mai lucreaza in banca si ca altcineva mi-a preluat dosarul. Domnisoara care se ocupa acum de dosarul meu m-a anuntat ca reesalonarea poate fi aprobata doar daca platesc suma de 600 de euro din datoria restanta de 1250, altfel dosarul meu va merge la neperformante in vederea executarii silite. Lucru care s-a si intamplat, azi primind somatie de plata pt suma de 1250 de euro si fiind anuntata ca daca in 3 zile nu voia chita restanta, banca va demara actiunea in instanta pentru recuperarea creantei.
Mentionez ca nu am niciun bun mobil sau imobil pe numele meu si nici venituri pe care s-ar putea pune poprire. Creditul este unul de nevoie personale, fara giranti si fara ipoteca. Banca subliniaza in somatie ca ma poate actiona in instanta civill sau PENAL.
Vreau sa stiu daca in situatia in care eu chiar nu am posibilitatea platii acestui credit, pot fi trasa la raspundere penala si in temeiul carei legi se poate intampla acest lucru. De asemeni ma intereseaza cum isi poate recupera banca datoria daca eu nu am venituri/bunuri ce pot fi executate silit si daca pot mentiona in aparare faptul ca banca nu a respectat clauzele contractuale, tergiversand peste termenul prevazut in contract raspunsul cu privire la reesalonare.
Multumesc tare mult pentru raspunsul prompt :) O seara faina in continuare!