avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Activitate tinan2009

Activitate tinan2009

Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu baza legala prin care o firma care este obligata sa achite fondul de handicat (are peste 50 salariati activi) poate sa achizitioneze bunuri / servicii de la unitati protejate, din valoareea a 50% din fondul datorat. Multumesc
O societate comerciala se inchide prin dizolvare voluntara. Ce se intampla cu contractul de munca suspendat pentru CCC (concediu crestere copil), care este baza legala cu care se poate inchide contractul de munca? Va fi salariata afectata de aceasta dizolvare a firmei? Ce acte vom da salariatei si cand?
Buna ziua, o societate doreste sa faca comert de vinuri linistite, produsele incadrate la codurile NC 2204 si 2205, achizitie intracomunitara, respectiv achizitie din Spania, si sa faca vanzarea in Romania. Ma intereseaza:
- daca societatea are obligatia, fiind comerciant, de a declara si achita accize in Romania pentru aceste achizitii intracomunitare de vinuri?
- daca are obligatia de a aplica sistemul E-Transport ?
multumesc.
Buna ziua, am o intrebare legata de diurna externa, care se aplica din luna mai 2022, ca si exemplificare:
Un salariat cu salariul brut de 2.550 lei pleaca in delegatie externa pentru care beneficiaza de diurna. Deplasarea are loc in luna mai 2022 si dureaza 25 zile.
Diurna zi = 70 eur
Prin urmare ar putea beneficia de diurna 25*70 eur = 1.750 eur, in echivalent lei presupunem ca este 8.487 lei.
verificam daca ne incadram in plafon:
(3* 2.550 / 22) * 25 = 8.693 lei
Datorita faptului ca suma 8487 lei este inferioara plafonului , atunci angajatul va putea beneficia integral de cei 1.729 lei neimpozabili.
Este corecta exemplificarea de mai sus?
Multumesc.
Buna ziua,
conform art.53, alin. 3) Cod Fiscal: " În cazul în care o microîntreprindere achiziționează case de marcat, valoarea de achiziție a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, potrivit legii. "
Daca valoarea de achizitie a fost de 1200 lei, iar impozitul datorat in trim1 este de 850 lei, se poate deduce diferenta in trimestrul urmator ?
multumesc.
Pentru o firma care face transport de persoane in comunitate, va emite facturile catre persoane fizice cu tva sau fara? va rog si o referire la Codul Fiscal, eu am gasit scutirea doar pentru transportul de persoane international (art 294, lit.g).
Răspuns la discuția Cota tva vanzare cladire
La art.291, alin.(3),lit c) Cod Fiscal, este prevazuta taxarea cu 5% a vanzarii catre persoane fizice, cu respectarea conditiilor de 120 mp si 450.000 lei, fara a fi menionata conditia de cladire noua sau nu, ci se foloseste meniunea de "cladire locuibila in momentul livrarii".
Asta ar presupune sa fac si regularizarea tva, presupun, deoarece am dedus cota de 19% cand am facut investitia.
Dar sunt obligat, ca si firma, sa aplic cota de 5% in momentul vanzarii catre persoana fizica, sau as putea aplica taxarea cu 19% ?
Buna ziua,
care sunt cotele de tva aplicabile pentru vanzarea unui apartament nou construit (pentru care a dedus tva la investitii ) de catre o societate comerciala inregistrata in scopuri de tva catre o alta societate inregistrata in scopuri de tva?
Buna ziua,
Care va fi impozitul corect aplicat pentru o microintrepridere care a avut venituri in ianuarie, februarie si martie si a angajat o persoana cu norma intraga si pe durata nedeterminata incepand cu luna martie ? Se poate aplica cota de 1% daca va avea un angajat doar pe ultima luna din trimestru?