Va rog sa ne consiliati cu privire la urmatoarele aspecte de dreptul muncii.
1. In cadrul contractului individual de munca, noi avem stipulat la lit J Salarizare b1).Prestații suplimentare in bani: bonus de performanta lunar brut de pana la "X"' RON conform criteriilor stabilite de angajator. Bonusul se acorda in functie de anumiti indicatori de performanta, dar si in functie de respectarea regulilor de disciplina muncii.
Aceste criterii nu le avem enuntate in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, numai in regulamentul de ordine interioara. Va rog sa ne spuneti, daca putem sa retinem total sau partial acest bonus , doar pe baza criteriilor prevazute in regulamentul intern sau trebuie definite aceste criterii printr-un act aditional la contractul colectiv la nivel de unitate .
2. Tot la partea de salarizare din cadrul contractului individual de munca la lit.c). alte adaosuri avem prevazute tichete de masa, dar in contractul colectiv de munca la nivel de unitate si in regulamentul de ordine interioara avem prevazut ca pot fi diminuate in raport cu performantele si disciplina angajatului (avem in detaliu specificat situatiile in care pot fi retinute).
Va rog sa ne spuneti, in ce masura putem aplica aceste retineri de bonus, respectiv tichete de masa , daca aceste drepturi sunt prevazute in contractul individual de munca si sa ne sfatuiti care ar fi solutia legala in aceste cazuri.
Da asa este, dar daca data incetarii este o zi nelucratoare, nici atunci Revisalul nu se poate transmite anterior? Cat de grav poate fi ca am transmis Revisalul inainte de ziua incetarii, daca totusi am mentionat clar de cand isi produce efectele?
Conf HG500/2011 art 4 (d) elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. i) se înregistrează în registru la data încetării contractului individual de muncă/la data luării la cunoştinţă a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea contractului individual de muncă;
Daca eu am transmis Revisalul anterior incetarii spre ex. contractul a incetat in data de 31.03.2015, eu am transmis Revisalul in data de 30.03.2015(cand am intocmit si decizia de incetare-cu mentiunea ca isi produce efectele in 31.03). Asa am procedat pana acum. Ar trebui sa fac corectie in Revisal ?
Daca avem angajati catolici , care sarbatoresc Sf. Pasti in 5-6 Aprilie pot beneficia de ziua libera de la stat in data de 06, iar de Pastele ortodox sa isi faca cerere de concediu de odihna?(pentru ca se inchide fabrica).
In conditiile in care invoirile din timpul programului de lucru nu sunt legale, pot sa ii retin angajatului din salariu pentru acele ore invoite? Mentionez ca se face un bilet de voie semnat de ambele parti, iar daca angajatul nu reuseste sa recupereze orele invoite i se diminueaza salariul corespunzator. (spre ex daca norma pe luna este de 160 eu ii platesc doar 157, pentru ca 3 ore le-a avut invoite)
In conditiile in care salariatii lucreaza si sambata inclusiv si sunt remunerati cu spor de 100 % am obligatia legala sa ii respect si repaosul de 2 zile pe saptamana? Adica duminica liber si inclusiv luni sau alta zi din saptamana?