avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Activitate cezarionescu

Activitate cezarionescu

Buna ziua.
Am gasit pe portalul legistatie.just.ro ( [ link extern ] )
nota de mai jos.

Nu imi e clar ce inseamna "incetarea efectelor juridice începând cu data 13 ianuarie 2023,".
Practic, incepand cu data respectiva sintagma "in mediu urban" mai este valabila in aplicarea legii?

Va multumesc.

Notă
Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 368 din 5 iulie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1146 din 29 noiembrie 2022, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că sintagma „în mediul urban“ din cuprinsul art. 2 pct. 27) din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstițutionale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstițutionale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, în intervalul 29 noiembrie 2022 - 12 ianuarie 2023, sintagma „în mediul urban“ din cuprinsul art. 2 pct. 27) din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, a fost suspendată de drept, încetându-și efectele juridice începând cu data 13 ianuarie 2023, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
Buna ziua.
Eu si sotia suntem cetateni romani. Vrem sa cumparam o proprietate in Spania. Detinem amandoi dreptul legat de a cumpara proprietati in Spania (i.e. NIE)

Vreau sa o imputernicesc pe sotia mea pentru a putea semna in locul meu contractul de vanzare-cumparare care va fi efectuat in Spania.
Practic contractul va fi semnat de mine iar in locul sotiei mele voi semna tot eu.

As vrea sa fac procura in Spania de preferat, intrucat stam o perioada acolo. Daca nu procura va trebui facuta in Romania.

Cum procedez daca fac procura in Spania?
Cum procedez daca fac procura in Romania?

Multumesc,
Ok. Deci la iesirea din Romania am declaratia de pe site-ul politiei de frontiera.

In rest (intrare in Grecia, iesire din Grecia, intrare in Austria, iesire din Austria, intrare in Romania), folosesc o alta declaratie notariala?

Exista vreun format al acestei declaratii valabil pentru Austria, Grecia, Romania?

Aceasta declaratie trebuie tradusa si in limbile tarilor de destinatie/tranzit?
Buna ziua.

Sotia mea vrea sa plece cu copilul minor in strainatate via avion pe ruta Romania - Grecia dus si Grecia - escala Austria - Romania intors.

Nu imi este clar ce fel de documente de calatorie sunt necesare pentru minor. I-am facut pasaport temporar pentru 1 an.

Pe site-ul politiei de frontiera spune ca e nevoie de o declaratie legalizata la notar a celuilalt parinte ca e de acord ca minorul sa fie insotit doar de unul dintre parinti. Asta pentru iesire din Romania.
Este valabila aceasta declaratie si la intrare respectiv iesire din Grecia respectiv Austria?
De exemplu pentru Austria citesc pe site-ul guvernului ([ link extern ] .
De asemenea, pentru Grecia pe site-ul guvernului ([ link extern ] .

As vrea sa stiu daca avand o declaratie de acord a unui parinte pentru ca minorul sa poara calatori cu celalalt parinte, in forma ceruta de politia de frontiera din Romania, autentificata la notar este suficienta.
La ceste documente o sa adaugam si pasaport minor, carti dentitate parinti, copie certificat de casatorie, copie certificat nastere copil.

Mi-e ca sotia sa nu ajunga in situatia sa nu poata intra sau iesi in/din Grecia si/sau Austria.

Va multumesc.
Buna ziua.

Am mostenit un teren (in indiviziune cu alti mostenitori) pentru care exista titlul de proprietate insa procesul verbal de punere in posesie e pierdut.
Numarul procesului verbal de punere in posesie e mentionat in titlul de proprietate.
Titlul de proprietate este emis de "comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor" si este semnata de prefect, secretarul general al prefecturii si directorul general al oficiului judetean de cadastru.

M-ar interesa unde as putea cere o copie oficiala a procesului verbal de punere in posesie si care ar fi procedura de urmat.

Va multumesc.
Buna ziua.

La 50 de metri de casa a aparut o ferma de oi. Nu stiu cate oi are exact as zice ca sub 300.

In Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 994/2018 la articolul 11 alineat 1, este mentionata o distanta minima fatza de zonele protejate (de exemplu locuinte) de 100 m pentru fermele de oi intre 300 si 1500 de capete.

Practit pentru fermele sub 300 de oi nu este mentionata nici un fel de distanta minima fatza de o zona protejata,

Am observat ca la articolul 11, alineat 3 din acelasi ordin, se mentioneaza ca pentru orice alte situatii inafara de cele explicit mentionate la articolul 11 alineat 1,, DSP-ul evalueaza dacaferma in cauza pune riscuri de sanatate asupra populatiei.

Intrebarea mea este: exista vreo norma de distanta fatza de locuinte pentru ferme de sub 300 de oi, sau practic arrticolul 11 alineat 3 mentionat mai sus reprezinta singura reglementare in acest caz?

Va multumesc.
Salut.
Am rezolvat dand din nou proba teoretica in noul judet de domiciliu. E noaptea mintii, practic probelem sustinnute intr-un judet nu sunt considerate valabile in alt judet, de parca nu e vorba de aceeasi legislatie sub care se desfasoara.

Mi se pare un evident vid legislativ care ar trebui corectat.
Răspuns la discuția Vecini care dau foc la gunoaie
Eu am nevoie sa vina cineva si sa constate candare loc fapta. DSP are program panala ora 16. Daca vecinii fac fum seara cum sa constate? Sa inteleg ca politia nu poate fi sesizata in asemenea cazuri?
Am niste vecini care in mod regulat dau foc la gunoaie in curte. Fumul este foarte deranjant. Am citit in H.G. nr. 537/2007 ca exista sanctiuni pentru asa ceva. Nu mi-e clar unde pot sa reclam aceste lucruri. Politie, garda de mediu, ISU?
Buna ziua.

Vecinul meu a instalat un stalp de iluminat cu un bec foarte puternic indreptat spre proprietatea mea. Becul respectiv are rolul de a ilumina malul unei balti(concesionata de vecin) aflata la limita proprietatii mele. Becul este foarte puternic si imi lumineaza si proprietatea mea, lumina fiind vizibila puternic si inauntrul casei, chiar cu perdele.
M-ar interesa ce lege reglementeaza montatul de stalpi de iluminat si iluminatul privat in contextul respectarii regulilor de buna vecinatate.

Va multumesc.