avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Activitate MisuIvan

Activitate MisuIvan

Buna ziua, anul trecut am cumparat un apartament la ultimul etaj (4) intr-un bloc vechi. Apartamentul este retrasa de la fatada si are o terasa descoperita. In urma cu cca 5 ani s-a construit o cladire de birouri, aproape lipita de bloc (exista doar cca 30 cm distanta intre cele doua cladiri), avind ultimele 2 niveluri cu terase, ambele cu vizibilitate asupra terasei noastre. Ultima dintre terase se afla la cca 1 etaj si jumatate fata de noi si este mai putin circulata. Terasa inferioara insa, aflata la o inaltime de cca o jumatate de etaj mai sus, si 30 cm distanta in plan orizontal fata de a noastra (plus grosimea parapetilor care au inaltimi de balcon), are o latura laterala de cca 1 metru paralela cu laterala noastra, si cu vizibilitate asupra intregii noastre terase. De cind am cumparat apartamentul nu am observat multa animatie dar anul acesta, odata cu vremea calda, sunt angajati care ies destul de des la fumat sau pentru discutii si ocupa inclusiv zona deschisa catre terasa noastra.

Avind in vedere decalajul vertical de cca 1m dintre terasa noastra si cea invecinata de la cladirea de birouri, noi ar trebui sa montam un panou da cca 3 metri inaltime pentru a bloca vizibilitatea in terasa noastra, ceea ce pune probleme de rezistenta la vanturi puternice, sau de constructii auxiliare, ceea ce vrem sa evitam, iar administratorul cladirii de birouri nu pare interesat in rezolvare, pretinzind ca totul e facut legal si ca angajatii din cladire nu se uita la terasa noastra.

Exista vreo reglementare in constructii care sa oblige proprietarul cladirii de birouri sa monteze un panou pe terasa lor? Poate aceasta situatie sa fie asimilata cu fereastra pentru vedere spre curtea vecina? Daca fostii proprietari ai apartamentului nostru au dat acord pentru constructie (cu sau fara intelegerea consecintelor vis a vis de afectarea intimitatii), mai putem avea o pretentie in acest sens?

Va multumesc.
Acest lucru e dorit de 2 dintre mostenitorii minoritari, deoarece platesc impozite fara posibilitatea folosirii bunului, si fara a exista intelegerea vinderii integrale - nu vad cum altfel ar putea "scapa" din incalceala.

In plus, dupa cum am spus, fiscul nu a separat rolurile, si chiar daca unii au platit datoriile la stat, primesc somatii adresate tuturor, si trebuie facute demersuri pentru clarificarea platilor, de fiecare data. Oamenii sint in varsta, trebuie sa apeleze la cei tineri etc... Fiscul din localitate spune ca rolurile nu se pot separa decit dupa ce se iese din indiviziune!








Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: 3 frati au primit mostenire prin testament jumatate din etajul unui imobil, in cote egale, de la un unchi. Cealalta jumatate fiind lasata unei nepoate pe linie descendenta.
Cei trei frati nu au uzat de acest imobil ca proprietari, nici nu au avut cheie (ramasa la nepoata, care, de ani buni, este mutata in SUA). Unul dintre ei a decedat in urma cu citiva ani, cei ramasi in viata sint in virsta.
Rolul fiscal este comun, primaria ne-separind obligatiile celor 4.
Este obligat fiscul sa separe rolurile fiscale? De ex, eu si sotul meu avem roluri fiscale separate pe apart detinut in comun, fara sa fi solicitat catre fisc, dar nu stiu daca este o obligatie sau optiune a fiscului.
Daca primaria accepta plati individuale, pot ele fi puse pe seama tuturor co-proprietarilor, fara recunoasterea stingerii datoriei celui care plateste pt el insusi?
Cum se poate iesi din aceasta co-proprietate, in afara de vanzare - donatie, renuntare, dare catre stat - orice alta varianta decit vanzarea.

Va multumesc anticipat.


Buna ziua,
Doresc sa vand un teren iar cumparatorul vrea sa obtina o "confirmare" a masuratorilor cadastrale existente (din 2009), printr-o noua masuratoare. Dupa spusele lui, in urma acestei noi masuratori va rezulta un proces verbal pe care va trebui sa il semnam amandoi la notariat, in momentul tranzactiei. Pentru aceasta "confirmare" imi solicita copie dupa actul de identitate si dupa actul de proprietate, astfel incit cadastristul sa poata cere de la Oficiul de Cadastru cotele tuturor vecinilor (in numele meu, din mom ce eu sint proprietarul)... cred ca vrea sa confrunte cotele din cadastrul meu cu cele din inregistrarile vecinilor.
Facindu-se inainte de vanzare, in numele meu, presupun ca este ca si cum cumparatorul imi solicita mie aceasta actiune. Atat ca este dispus sa se ocupe el si sa plateasca el - cel putin asa afirma.
Este o cerinta uzuala? Ar trebui sa dau curs?
Exista motiv intemeiat sa contest/re-certific masuratorile existente?
Acest proces verbal este folosit de notari in tranzactie?

Va multumesc anticipat.
Suntem 2 frati si mama, coproprietari la apartamentul parintilor, in urma decesului tatei.
In 2011 am cumparat partile mamei si surorii - deci doua contracte de vanzare-cumparare. Toti banii i-am dat in fapt surorii, care nu se mai afla in Romania si este cetatean al altei tari. Mama a ramas in apartament cu drept viager si intretinere.
In ce conditii mai pot sa anulez aceste 2 contracte.

Va multumesc.
Buna seara,

Incerc sa inteleg de ce numarul minim de ore/saptamana pentru clasa a 7a este 29, conform ORDIN nr. 3638/11.04.2001, desi Legea educatiei nationale din 2011 prevede pentru invatamantul gimnazial un numar maxim saptamanal de 25 de ore. S-a promulgat vreun amendament la aceasta lege?

Va multmesc anticipat.
Va multumesc.
Totusi, nu exista nici o posibilitate de a se iesi din indiviziune, intr-o astfel de situatie? Ramanem cu totii coproprietari, pana cand?
Poate nu am fost clara: am fost 4 coproprietari cu acte in regula. Unul dintre cei 4 a decedat inainte legalizam lotizarea. Cei 3 ramasi, impreuna cu urmasii (pe care ii cunoastem, suntem rude), am obtinut o decizie in instanta, care recunoaste felul in care am agreat sa impartim intre noi, dar acesti urmasi nu au facut succesiunea. Mentionez ca decizia judecatoreasca nu precizeaza calitatea urmasilor fata de decedat, iar acestia nu se afla in tara si nici nu sunt interesati sa deschida succesiunea.
Intr-un fel, suntem separati (cu decizie definitiva si irevocabila), dar Oficiul de Cadastru nu face inscrierea in cartea funciara pe motiv ca nu au actul de mostenitori pentru urmasi, si nu au cum sa radieze decedatul in aceste conditii. Astfel incat nu putem face nici o tranzactie cu loturile, asa cum am dispus sa ni le impartim.
Se poate face partaj cata vreme urmasii unui coproprietar decedat nu fac succesiunea, in consecinta nu au certificate de mostenitori? Daca da, care sunt pasii/actele necesare?