avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Activitate Costache Andreea

Activitate Costache Andreea

Buna-ziua,

Delegarea autoritatii parintesti este o procedura speciala, cu caracter temporar, care poate fi urmata in cazul in care parintele/parintii copilului sunt plecati la munca in strainatate . Intr-un asemenea caz pe durata lipsei acestora din tara autoritatea parinteasca asupra minorului poate fi transferata temporar (pe o perioada pana la un an) al personae, obligatoriu rude pana la gradul IV.

In situatia expusa de dvs, bunicul are presupun calitatea de tutore cu privire la minor. In cazul in care din cauza varstei nu se mai poate ocupa de minor atunci poate renunta la tutela si in acelasi timp se poate solicita in instanta numirea unui nou reprezentant legal.

Mai exista si optiunea adoptiei minorului , bineinteles cu indeplinirea conditiilor legale.

O seara buna.
Răspuns la discuția mostenire nepot
Buna-seara,

In cazul in care defunctul nu are sotie supravietuitoare si nici urmasi si/sau parinti care sa ii fi supravietuit, vor veni la mostenire matusile si unchii acestuia. Acestia din urma vor avea dreptul la o cota egala din masa succesorala ramasa de pe urma defunctului.

La momentul la care veti dezbate succesiune in fata notarului va tb sa veniti cu 2 martori care sa il fi cunoscut pe defunct si sa ateste faptul ca acesta nu are alte rude in viata care sa aiba dreptul de a-l mosteni.

O seara buna.
Buna-ziua,

Conteaza foarte mult ce scrie in actul de proprietate (de adjudecare) care v-a fost eliberat.
Răspuns la discuția Plecare in strainatate
Buna-ziua,

Avand in vedere situatia prezentata cea mai sigura cale de a putea sa iesiti cu minorul din tara este sa solicitati in instanta exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre dvs. Acest demers presupune o actiune in fata instantei de judecata, actiune la finalul careia -daca veti avea castig de cauza- vi se va recunoaste autoritatea parinteasca exclusiva asupra copilului. In baza acestei autoritati nu veti mai avea nevoie in viitor de consimtamantul fostului sot atunci cand doriti sa mg cu minorul in afara tarii.

In cazul in care nu cuanosteti in fapt conditiile in care se poate introduce o asemenea actiune , precum si inscrisurile necesare, va recomand sa solicitati ajutor de specialitate.

O zi buna.
Buna-ziua,

Ca regula un act si prin urmare si un act incheiat in forma autentica poate fi desfiintat (poate inceta) prin acordul partilor semnatare sau, in lipsa acestui acord, prin sentinta judecatoreasca in baza unei actiuni in instanta.

Pentru a putea primi un raspuns mai in detaliu este indicat sa solicitati o consultatie juridica de specialitate, intalnire la care sa va prezentati atat cu anteconcontractul cat si cu aditionalul incheiat ulterior.

O zi buna.
Răspuns la discuția Imobil castigat la licitatie
Buna-ziua,

Legea nr. 17/2014 se refera la unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan . Art. 3 alin. 1 al acestui act normative dispune faptul ca :

(1)Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, prin structurile interne specializate menţionate la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare.

Răspuns la discuția pensia alimentara
Buna-ziua,

Achitarea obligatiei de intretinere reprezinta o sarcina a parintelui si un beneficiu al copilului. In acest sens , niciunul dinntre parinti nu poate renunta la plata sau la incasarea sumei de bani stabilita cu titlu de obligatie de intretinere. Prin urmare acordul verbal intre cei doi parinti nu are nicio valoare juridica.

Plata obligatiei de intretinere se face pana la implinirea varstei de 18 ani, iar in cazul in care nu a fost achitata, titularul intretinerii (copilul) personal sau prin reprezentant are dreptul de a solicita plata retroactiva a acesteia.
Răspuns la discuția Partaj mostenire pamant
Buna-ziua,
Solicitarea recunosterii dreptului de proprietate prin invocarea uzucapiunii poate fi ceruta cu sanse de succes numai de acele persoane care au stapanit pamantul cel putin 30 de ani neintrerupti sau de catre mostenitorii lor (in baza unei institutii denumite jonctiunea posesiilor).
Prin urmare daca terenul a fost in stapanirea strabunicului si mai apoi in stapanirea bunicului , pot invoca cu succes dobandire proprietatii prin uzucapiune mostenitorii bunicului.
Buna-ziua,

Potrivit informatiilor detaliate de dvs toate cele 3 contracte de credit au fost incheiate inainte de casatorie ceea ce implica caracterul de datorii proprii al obligatiilor scadente nascute din ele. In acest sens calitatea de debitor si obligatia de a plati sumele scadente vor apartine numai sotiei dvs.
In calitate de sot ati putea fi urmarit pt veniturile proprii numai daca la respectivele contracte de credit s-a incheiat vreun act aditional prin care v-ati angajat sa garantati plata creditelor alaturi de sotie.
In ceea ce priveste cota de poprire a salariului sotiei aceasta poate ajunge maxim la 1/2 din salariul net.
Răspuns la discuția Partaj mostenire pamant
Buna -ziua,

In primul rand, ati putea incerca sa mergeti la Primaria locala si sa intrebati daca in situatia dvs se poate /sau nu urma o procedura administrativa de emitere a titlului de proprietate pe teren.

In al doilea rand, in cazul in care nu se poate urma o procedura administrativa de emitere a titlului de proprietate, ar putea mostenitorii sa introduca cu privire la teren o actiune in uzucapiune . Aceasta este o actiune de dobandire a dreptului de proprietate asupra terenului ca urmare a stapanirii si folosintei sale pe o durata ce a depasit 30 de ani, fara a avea acte justificative la baza.