avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Activitate Doruteus

Activitate Doruteus

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma cu o lamurire.

Tatal meu suferea de cancer in stadiul 4, era salariat si avea concediu medical pana la data de 21 octombrie 2023. Acum, in noiembrie, urma sa merg la dna doctor oncolog care i-ar fi dat concediu in continuare inca 30 de zile. Tatal meu a decedat pe 02.11.2023 si a ramas cu aceste zile intre 21 octombrie si 2 noiembrie, neacoperite.

Dna doctor nu vrea sa-mi elibereze concediu medical pana la data decesului pe motiv ca se elibereaza cu data de azi si nu are voie.

Este adevarat? Pe lege5 am citit ca aceste concedii pot fi eliberate cu o data ulterioara doar cu anumite exceptii, printre care "pct f.) pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice." la care tatal meu se incadra, fiind bolnav de cancer.

Este rea vointa din partea dnei doctor sau nu stie legea?

Va multumesc
A donat in 2008, iar pe donatie scrie ca e necasatorit si fara copii, el avand 65 de ani. Cum pot demonstra ca la 65 de ani, donatorul nu s-a mai casatorit si nu a mai facut copii? In opinia juridica asa scrie, ca din analiza actelor prezentate nu rezulta daca defunctul are mostenitori rezervatari (sot supravietuitor si/sau copii).
Din pacate nu stim mai multe despre vanzator, stim doar ca acest apartament sta gol de cand a murit donatorul, iar acum s-a gandit sa-l vanda pentru bani, in special.

In concluzia opiniei juridice, textul suna astfel:
donatorul X a decedat in data de 05.01.2017, astfel incat, apreciem ca exista riscul introducerii actiunii in reductiune decatre mostenitorii rezervatari ai defunctului, in termen de 3 (trei) ani de la data deschideriisuccesiunii. Intr-un asemenea caz, bunul va fi adaugat la masa de calcul, in vedereastabilirii efective a rezervei si a cotitatii disponibile, urmand sa fie supusa reductiuniipotrivit regulilor in materie, insa numai daca si numai in masura in care liberalitatileexced cotitatii disponibile, aducand atingere rezervei succesorale. Ca efect al admiterii actiunii in reductiune, contractul de vanzare ce a fost calificatca donatie deghizata este rezolutionat total sau partial, mostentitorul rezervatar devenind retroactiv proprietar al bunului, situatie in care drepturile dobandite deterti in virtutea contractului desfiintat, raman fara suport juridic, desfiintandu-se siele cu efect retroactiv. Din analiza actelor prezentate nu rezulta daca defunctul are mostenitori rezervatari(sot supravietuitor si/sau copii), astfel incat nu putem exclude riscul anteriormentionat, pe care il cuantificam ca fiind mediu ridicat. Masuri de eliminare a riscului: prezentarea unui certificat de mostenitor sau certificatde calitate de mostenitor, care sa ateste inexistenta unor mostenitori rezervatari.


.. noi l-am prezenta, doar ca proprietarul nu detine un astfel de certificat de mostenitor, doar actul de donatie. Ne-a dat omul tot ce gasit prin casa, inclusiv o certificatul de deces al donatorului.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in privinta urmatoarei probleme. Dorim sa cumparam un apartament in Bucuresti, iar proprietarul il detine sub forma de donatie cu uzufruct viager de la unchiul sau, care a decedat in ianuarie 2017. Este liber de orice sarcini, asa cum rezulta din ultimul extract de carte funciara. Proprietarul este nepot de sora.

Cei de la banca lucreaza cu un cabinet de avocatura care elibereaza opinia juridica, +esentiala in procesul de creditare. Acestia ne-au intrebat initial daca donatorului i s-au nascut copii de la data donatiei (2008-avea 65 de ani), iar mai apoi sa comunicam daca donatorul a lasat mostenitori rezervatari si sa trimitem certificat de mostenitor/de calitate de mostenitor, avand in vedere ca de la data decesului nu s-au implinit 3 ani. Proprietarul nu detine niciun astfel de certificat, are doar actul de donatie facut la notar.

Am cautat si noi prin legi si am gasit ce inseamna acesti mostenitori rezervatari. Nu stiu daca am inteles corect ce inseamna mai exact termenul, dar donatorul nu a fost casatorit, deci nu are sotie supravietuitoare, nu a avut copii, de la sine, nici nepoti in linie dreapta, iar parintii de asemenea, au decedat. Donatorul a murit la 74 de ani. Chiar si in contractul de donatie scrie ca este necasatorit, fara descendenti. Exista totusi 3 frati, printre care si proprietarul de acum de la care vrem sa cumparam, care sunt nepotii donatorului de sora.

Initial gasisem o rezolvare impreuna cu notarul, o dezbatere a mostenirii, ceva de genul, in care proprietarul sa se prezinte cu cei 2 frati, dar din pacate nici asta nu se poate, deoarece cu unul dintre frati s-a certat acum 20 de ani si nu mai poate lua legatura.

Intrebarea mea este, ce inseamna acesti 3 ani de la decesul donatorului? Daca se implinesc 3 ani, nu mai poate fi atacata donatia? Noi am gasit deasemenea pe internet, cum ca acei 3 ani s-ar contoriza din momentul in care se afla de deces, nu de la momentul decesului, este adevarat? Daca fratele cel suparat afla abia acum ca donatorul a murit in 2017, se considera 3 ani incepand de acum, in care poate cere parte din mosternire? Sau de cand a murit?

Noi ne dorim foarte mult acest apartament, am cautat 2 ani de zile. 3 ani de la deces s-ar implini in ianuarie 2020 si ma gandesc ca poate putem amana cumva, daca intr-adevar conteaza acesti 3 ani de la data decesului in raport cu contractul de donatie si putem primi opinia juridica pozitiva dupa aceasta data.

Va multumesc,
Doru I.
Răspuns la discuția Divort cu o suma foarte de bani
Nu, nu mai stau impreuna. Am observat pe portaulul just.ro ca nu s-a mai actualizat nicio informatie. Totusi, tatal meu si-ar dori sa vada suma ceruta de catre mama, eventual si motivele. Acest lucru este posibil cumva?
Răspuns la discuția Divort cu o suma foarte de bani
Da, nu stiam cat %.
Multumesc!
Răspuns la discuția Divort cu o suma foarte de bani
Putem stii cat a cerut in functie de aceasta taxa de 14.400?
Multumesc!
Buna dimineata,

Va rog, ajutati-ma cu o "traducere" a textului de mai jos.
Pe scurt, mama vitrega vrea sa divorteze de tatal nostru si noi credem ca vrea sa ceara o suma foarte mare de bani. Ideea e ca tatalui nostru inca nu i-a venit nimic acasa, am aflat noi cautand pe net.

"Ora estimata: 09:00
Complet: C12 CAMERA DE CONSILIU
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar formulată de reclamanta X ca neîntemeiată. În baza art. 5 alin. (2) din OUG nr. 80/2013, pune în vedere reclamantei să facă dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 14.400 lei, în termen de 10 zile de la comunicare, sub sancţiunea anulării cererii de chemare în judecată. Cu drept de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare cu privire la modalitatea de soluţionare a cererii de acordare a ajutorului public judiciar. Cu drept de reexaminare în termen de 3 zile de la comunicare cu privire la modul de stabilire a taxei judiciare de timbru. Cererile de reexaminare se vor depune la Judecătoria Cornetu. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.10.2018.
Document: Încheiere de şedinţă 24.10.2018"

Exista un apartament pe care tata il avea inainte de a doua casatorie si o garsoniera luata in timpul casatoriei. Mama vitrega ar putea cere parte din apartament? Sau ar putea cere vreo despagubire ca ne-a crescut 10-15 ani? Un fel de "salariu de mama"? Altfel nu vedem pentru ce ar cere atatia bani.

Multumesc!
Buna dimineata,

In perioada 2013-2015 am avut un PFA, plateam contributia in timpul anului, in mai multe transe, eram asigurat.

In 2015 am inchis PFA si am deschis SRL, cu plata impozitului pe dividente. Nu am salariati, nu sunt salariat, sunt doar asociat unic.
In 2015 n-am avut venituri, SRL-ul fiind deschis pe 25 decembrie, in 2016 n-am avut ce scoate.
In 2016 am inceput sa incasez si in 2017 am inceput sa scot bani din banca.

Din ce am inteles, abia in 2018 mi se va elibera decizia de impunere pentru sanatate, iar dupa ce voi plati, voi fi asigurat.

Intrebarea mea este, ce fac in acest caz? Se intampla sa am nevoie urgenta de o operatie la stat, iar eu nu sunt asigurat, desi muncesc si platesc la stat, dar nu pot plati sanatatea cum plateam la PFA. Exista vreo varianta de a plati mai repede? Sau sa fac contract pe persoana fizica? Asta inseamna ca voi plati de doua ori?

Va multumesc!
buna ziua,

sunt grafician, asociat unic, si lucrez in baza unui contract cu sume fixe pentru o companie care nu mi-a platit deja de 5 luni, 5 facturi

in contract am specificat ca acesta va fi semnat pentru 6 luni, dar daca niciuna dintre parti nu cere incetarea, acesta se va prelungi automat

in momentul si situatia de fata, eu as dori sa incetez si sa inchid acest contract printr-un act aditional

as vrea sa stiu ce consecinte ar fi daca eu sunt cel care cere inchiderea contractului? si daca pot trece in acest act aditional de reziliere o lista cu servicii pe care eu le-am realizat cu succes? as vrea sa am semnatura pe aceste servicii, sa nu ma trezesc mai apoi sa aflu ca nu imi primesc banii pentru ca se considera ca nu am facut nu stiu ce. un exemplu ar fi "website-ul functioneaza perfect, am predat toate materialele grafice, mail-urile functioneaza perfect etc.

sau sa fac un proces verbal pe langa actul aditional de reziliere?

va multumesc.