avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Activitate weisIA

Activitate weisIA

Transfer proprietate de pe firma pe persoana fizica (asociat unic)

Tatal meu a avut o firma avand ca si asociat unic pe el insusi. Aceasta firma avea drept pe proprietate pe un imobil.

Aceasta firma a radiat-o si lichidat-o in 2017 primind in cele din urma un "Certificat de radiere" din partea Registrului Comertului in care scrie ca s-a radiat firma X in baza rezolutiei Y din 2017.
De asemenea mai avem :
- "Proces verbal de predare primire receptie" intre firma X si tatal meu in care se stipuleaza ca imobilul in urma radierii trece in proprietatea tatalui meu.
- "Decizia unicului asociat" in care se decide dizolvarea si lichidarea simultana, fara numirea unui lichidator.

Asadar, din ce inteleg firma a fost radiata si lichidata, iar activele au trecut in proprietatea tatalui meu.

Problema este ca tatal meu a murit si acum doresc sa fac succesiunea. Notarul mi-a cerut "certificat eliberat de Registrul Comertului din care sa rezulte faptul ca urmare a radierii societatii imobilele vor trece in patrimoniul asociatului;".
De asemenea, am scos un extras de cartea funciara pentru imobil si intr-adevar inca apare firma X ca proprietar.

Am fost astazi la Registrul Comertului si fetele de acolo s-au cam blocat si pana la urma am facut o cerere pentru eliberarea tuturor documentelor ce tin de firma X in speranta ca voi gasi acolo acest certificat.

Ma puteti ajuta va rog cu alte idei sau daca ati trecut prin asta, care este procedura ?
Unde ar fi trebuit sa scrie mutarea patrimonului de la firma la asociat ? Poate in rezolutia atasata certificatului de radiere ?

Multumesc.
OCPI Bucuresti se mișca greu.

Pe scurt, am semnat un antecontract pentru un apartament care urmeaza sa il achizitionez. Notar-ul a facut 2 cereri catre OCPI:

1. Notare cu termen eliberare in 13-04-2021 care reprezinta inscrierea antecontractului in cartea funciara.

2. Rectificare cu termen eliberare in 14-04-2021 care reprezinta modificarea unei greseli in cartea funciara.

Mai exact, propietarul X este notat corect la "B. Partea 2. Propietari si acte" ca fiind propietar cu cota 1/1.
La "C. Partea 3. Sarcini" este trecuta o ipoteca la o banca astfel :
- "INSCRIERE, drept de IPOTECA, Valoare: Sarcini:se inscrie ipoteca pt
suma de 155.000 CHF+dobinzi aferente, alte costuri, comisioane si
cjheltuieli si se noteaza interdictie de instrainare, grevare, construire,
inchiriere, demolare- proprietar: PROPIETAR X si Nicoleta"

Practic aceste 2 cuvinte "si Nicoleta" trebuie scoase din cartea funciara intrucat priopietarul X are drept deplin de propietate asupra imobilului.
Nicoleta din ce presupunem noi este sora propietarului X, iar ea nu mai are drept de propietate/ sau nu a avut niciodata.

Problema mea este ca OCPIB deja a intarziat ambele cereri cu cateva zile fara nici un raspuns.
La telefon nu raspunde nimeni, iar pe mail inca nu mi s-a raspuns.
Astept aceste 2 cereri sa fie solutionate pentru ca notarul sa imi elibereze opinia notariala necesara bancii pentru a mi se accepta un credit.

Ce sa fac ? Mai astept, ii mai stresez pe cei de la OCPIB, cer o opinie notariala pentru a paraleliza procesul banci cu cel al OCPIB?
Ati trecut prin aceasta asteptare pana acum ? Cat a durat ?

Mersi
Am vorbit cu notarul și au rezultat următoarele :

Pret : 460.600 RON adică 94000 la curs 4.9

Antecontract avans 48.510 RON (9900 euro - pot plati in euro la cursul bnr)

Restul de 412.090 RON se achita astfel :

310.094 RON se achita pentru stingerea obligatiilor catre banca X (credit banca 289.600 RON + surse proprii 20.494 RON)

101.996 RON ramane de achitate catre vanzator (pot plati in euro la cursul bnr) (surse proprii)

Din ce mi-a spus notarul am înțeles ca pot plăti avansul de antecontract și cei 101996 RON in euro, convertind suma din RON in EURO la cursul din ziua respectiva.

Ce părere aveți ?

Se poate seta un curs pentru aceste convertiri fix/static ca sa nu vin cu bancnotele de 5 euro la mine ?
Hello :)

Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele :



”Din prețul obținut în urma vânzării acestui imobil și din surse proprii să fie stinsă integral creanța datorată băncii conform contractului de credit nr. X"

"Virarea sumei necesare se va face în contul nr. XYZT , soldul creditului la data de Y fiind de SUMA1 lei, iar dobânda acumulată de SUMA2 lei"

"Suma obținută din vânzarea imobilului va fi virată în contul curent deschis la X Bank România SA pe numele X care va avea de îndeplinit obligațiile prevăzute în contractul de credit nr. X încheiat în data de Y cu privire la rambursarea integrală a creditului."



Ce am cazut de acord cu vanzatorul este ca platesc eu din surse proprii + credit banca ipoteca dansului in RON si restul de bani ii dau lui in EURO. Notarul imi zice ca nu se poate si ca trebuie sa ne decidem pe o singura moneda. Eu vreau RON, vanzatorul vrea EURO. As accepta si EURO daca as intelege cum functioneaza tranzactia.

Pana acum nu a fost nimeni in stare sa ma dumireasca cum si ce trebuie scris in antecontract la zona de pret si procedura prin care se face plata. Ajutati-ma va rog.

Cui cine ii trimite ?

Trimit eu toata suma la vanzator in contul deschis la X Bank si dupa stinge el ipoteca ? Dar daca primeste banii si nu o mai stinge ?

Splituim banii si trimit eu in contul folosit pentru rambursarea ipotecii si restul la vanzator ? Daca ramane sa batem palma pe EURO, nu o sa pierdem bani la cursul valutar atat la convertirea creditului meu in din RON in EURO si dupa convertirea din EURO in RON pentru stingerea ipotecii ? Procesul asta cine il face ?

Mersiiii
Va prezint urmatoarea situatie la care as avea nevoie de un sfat.
Am cumparat un apartament ce avea 2 pereti nestructurali desfintati fara avize/aprobari. Pereti nu afectau in nici un fel structura de rezistenta.
Releveul/Cadastrul imobilului este vechi si nu prezinta modificarile aduse.
Intrucat vreau sa intru in legalitate si de asemenea vreau sa inchid bucataria m-am decis sa pun cei 2 pereti la loc, asemeni relevului/cadastrului.

1. Pun pereti de BCA. In acest fel intru in legalitate, nu ? Vreo idee orientativ cat m-ar costa 5 metri de perete de BCA + manopera ?

2. Pun pereti de sticla sau termopan. Intru in legalitate in acest mod sau nu ?

Pentru 1 presupun ca raspunsul este DA, dar pentru cea de-a 2a intrebare am nelamuriri. Am intrebat la o firma care se ocupa cu cadastrul imobilelor si mi-a spus ca atata timp cat cei 2 pereti sunt la fel pozitionati, asemeni releveului, pot pune si sticla si termopan. Este adevarat ?

Multumesc.
Buna ziua,
Eu dezvolt o aplicatie de android in care doresc a pune formule, subiectele/variantele de bac intre anii 2011-2015 plus niste quiz-uri pentru a retina mai usor formulele.
Intrebarea mea este daca pot folosi subiectele de bacalaureat in componenta aplicatiei mele ? Subiectele sunt luate de pe www.edu.ro.