avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Activitate burclaudiu

Activitate burclaudiu

Multumesc! Va rog sa ma lamuriti putin, in cadrul plangerii prealabile pe care am facut-o, despagubirea o plateste persoana fizica? Pe langa aceasta plangere impotriva persoanei vinovate pot deschide si dosarul la asigurator? Nu vreau sa ma trezesc cu asiguratorul care ar invoca doar suma infima din cadrul plangerii prealabile.
Buna ziua!

Am avut un accident rutier la care a fost prezenta si politia. Ca sa pot obtine certificat medico-legal am fost nevoit sa depun o plangere prealabila la Politie ca ei sa ma trimita la IML. Cand am depus plangerea la despugubiri am trecut o suma infima, am crezut ca plateste persoana fizica care m-a lovit.

Intrebarea mea este daca atunci cand depun dosarul la asigurator aceasta poate invoca doar suma din plangerea prealabila?
Multumesc! Am trimis eu direct nelamurirea la INML , astept raspunsul lor.
Eu, biciclist, am fost accidentat de un conducator auto, am sunat la 112, a venit ambulanta si politia eu avand umarul dislocat si niste vanatai si zgarieturi destul de urate. De la spital mi-au trecut pe hartiile de externare sa tin mana in bandaj timp de 18 zile, loviturile de pe picior sunt mentionate dar nu spune nimic altceva de ele. As fi vrut sa-mi scot certificat medico-legal unde sa scrie negru pe alb de cate zile de ingrijiri medicale a fost nevoie, am mers de doua ori la IML si mi-au spus ca nu se ating de mine pentru ca am fost implicat in accident rutier si politia trebuie sa ceara adresa catre IML pentru examinare, cei de la politie spun ca nu pentru ca eu nu i-am facut plangere conducatorului auto, ei au doar 1 dosar deschis pentru accidentul rutier care oricum se claseaza pentru ca sunt sub 90 zile de ingrijiri medicale, ei se bazeaza doar pe fisele de externare ( nu mi se pare normal). Practic ma rog de politie sa ma lase sa-mi scot certificat medico-legal pe banii mei si nu ma lasa. Din ce am citit certificatul se scoate in maxim 30 de zile de la incident, deja au trecut vreo 15 zile.

Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie neaparat sa-i fac plangere prealabila pentru vatamare corporala ca sa pot scoate certificatul? Chiar nu voiam sa-i fac rau.

2. Daca fac plangerea prealabila unde se specifica ca ma constitui parte civila cu suma de X ron, suma aceasta are vreo legatura cu RCA-ul lui? La dosarul de dauna aceasta suma are vreo legatura? De exemplu, daca eu cer o suma modica de 100 ron , cei de la RCA pot spune ca imi ofera 100 de ron pentru ca atata am cerut?
Buna ziua!

Societatea cu raspundere limitata , capital social varsat 48000 lei doreste sa-si micsoreze capitalul social la 2000 lei pentru ca nu foloseste toti acei bani. Exista un singur actionar,firma a raportat profit in fiecare an.

Daca urmez procedura de micsorare a capitalului trebuie sa platesc impozit pentru cei 46000 de lei pe care ii scot din firma? Practic capitalul este adus de acasa si probabil a mai fost taxat de cateva ori inainte de a fi introdus in firma sub forma de capital social.
Buna ziua!

Sunt persoana juridica,am facut un import din CHina,import care a plecat in 3 colete prin FEDEX,e prima si ultima oara prin FexEx. Peste cateva zile ajunge in Romania primul colet si imi cer documentele pentru a face procesul vamal.Le dau imediat tot ce era nevoie apoi isi dau seama ca de fapt a sosit doar primul colet,restul inca nu. Mai astept cateva zile si primesc inca un e-mail de la ei ca a sosit al doilea colet si astept vreo 10 zile semne de la ei pentru al treilea colet. Vazand ca nu dau niciun semn,ii sun si imi zic ca al treilea colet nu mai vine ca au fost probleme. S-a mai asteptat cam inca 8 zile poate poate vedea si al treilea colet ca sa se faca vama si vazand ca nu vine am fost de acord sa se faca vama doar pentru cele 2 colete. S-au desfacut coletele si mi-au trimis lista cu ce s-a constatat la inspectie si surpriza mea a fost ca ei au declarat ca in cele 2 colete sunt toate produsele(inclusiv cele din al treilea colet).Era ciudat asa ca am intrebat de 2 ori daca sunt toate produsele acolo si ei au zis ca da,probabil le-a fost lene sa mai numere si au trecut datele din factura. Mi-au facut vama pe toata valoarea si mi-au mai facut si o factura de nesimtire de cam 550 de lei pentru servicii vamale si depozitare(desi era vina lor ca al treilea colet nu ajungea,eu le-am dat toate documentele din prima zi ). Cand au ajuns cele 3 colete am constatat ca de fapt era doar cam jumatate din marfa,cealalta parte era in al treilea colet care ratacea prin HK. Imediat am contactat declarantul vamal si mi-a zis sa comunic celor din CHina sa trimita al treilea colet cu valoare infima dar acel colet era pe drum din prima zi,nu s-a mai putut interveni si a ajuns in Romania cu valoare lui normala de 1080 de dolari,parte din toata factura. Ei imi zic acum ca trebuie sa platesc vama pe 1080 de dolari si ca nu au ce face desi eu am platit deja vama pe intreaga comanda.

Intrebarea mea este : daca platesc taxele si impozitele vamale la ultimul colet,imi mai pot recupera acesti bani? Ii pot da in judecata ca sa-mi recuperez prejudiciul,daca da ce sanse am? Este vina lor ca la prima vamuire nu au numarat produsele pentru ca le-as fi trimis o factura doar pentru acele produse si acum plateam cealalta parte. Am impresia ca e si fals in acte ce au facut la prima vamuire pentru ca au declarat un numar de bucati si am primit altceva.
Buna seara!

Am o firma care se ocupa in special cu vanzarea foliilor de sticla pentru telefoane. Eu fac factura/bon dar garantii scrise nu dau pentru ca la produsele pe care le vand nu are ce sa se strice.

Este legal sa nu dau garantie scrisa pentru acest tip de produs?
Daca este obligatoriu sa dau garantie,se poate oferii garantia pe baza bonului/facturii?
Buna seara!

Detin o firma si urmeaza sa vand produsele online pe baza de comanda si o sa primesc numele si adresele clientilor.

Este nevoie sa ma inregistrez undeva pentru ca voi folosi acele date? Nu voi cere CNP-uri sau serii de buletin,doar datele de baza pentru a livra comanda.
Buna seara!

In urma cu aproximativ doi ani un prieten m-a inselat cu aproximativ 3000 de lei sub pretextul ca-mi va aduce dintr-o tara straina niste produse pe care le doream dar nu le-a mai adus si nici pana in ziua de azi nu si-a platit datoriile desi tot spunea ca o sa le plateasca.

Problema e ca nu prea am dovezi. A existat un complice care l-a ajutat sa ma pacaleasca,exista o convorbire pe Facebook cu acel complice care recunostea suma de bani . Alt avantaj al meu ar fi ca eu nu am avut probleme cu legea,nici macar o amenda la RAT pe cand el si complicele lui au multe antecedente penale.

Credeti ca am vreo sansa sa-mi recuperez banii daca depun o plangere penala in momentul acesta fara alte dovezi?

Se poate opta pentru intelegere amiabila dupa depunerea plangerii?