avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Activitate ategro

Activitate ategro

Discuție lege abrogata
Imi spune cineva daca s-a emis o ordonanta de urgenta in completarea unei legi , dar ulterior legea a fost abrogata , mai este valbila O.U.G ? Exemplu e O.U.G nr 200/2008 emisa pentru completarea si modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (abrogata) . :sorry:
Discuție TVA
Imi spune cineva prin ce lege sau ordonanata s-a modificat tva ul de la 24 la 20% si din ce daqta intra in vigoare ? va multumesc:sorry:
Răspuns la discuția functionar public
mda :( Multumesc
Daca lucrez deja ca si functionar public , am dreptul in acelasi timp sa fiu consilier local intr-o alta institutie publica sau e incompatibil?

Va multumesc!!
In cazul intocmirii unui contract de consultanta termenul contractual de plata poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice.? Din punct de vedere legal poate fi 60 de zile cand vorbim de un astfel de tip de contract?
drumul comunal pe care locuiesc se modernizeaza din fonduri europene , insa drumul devine mult mai ingust decat cel initial (aprox 2 m), Carui fapt se datoreaza acest lucru, asa a fost facut proiectul tehnic sau e o smecherie a executantului nu stiu ..Pot ca si locuitor al comunei solicita autoritatiilor locale informatii cu privire la datele tehnice conform Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public? Sau acestea sunt confidentiale ?
Va multumesc !! :sorry:
Răspuns la discuția alcoolic
Din pacate nu exista o lege in Romania prin care il poti interna intr-un centru de dezalcoolizare, eventual :

Legea 487/2002 - Sectiunea a 2-a: Internarea nevoluntara
Art. 45:
"O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:
a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă şi a cărei judecată este afectată, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat."

Precizarea ca o persoana poate fi internata non-voluntar daca isi pune in pericol propria viata (exemplu: ameninta cu suicidul sau are o tentativa de suicid) este foarte importanta, intrucat putini oameni stiu ca pot cere internarea non-voluntara a unei persoane (ex. membru al familiei) care sufera de depresie severa si care prezinta ganduri sucidare sau chiar tentative de suicid, insa refuza internarea.

Art. 47:
" (1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b) familia persoanei;
c) reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
d) reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnătură de către persoanele menţionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanţelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză şi a antecedentelor medicale cunoscute."
Va multumesc mult !!
Potrivit O.U.G 26/2012 art V. :
autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, li se va interzice efectuarea de cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii având acelaşi obiect; în această situaţie se procedează la actualizarea studiilor existente, dacă obiectivul de investiţii publice nu va putea fi inclus în programul de investiţii publice în anul bugetar următor.


Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca am un proiect caruia s-a implinit termenul de 5 ani de la decontare , se va putea actualiza sau e nevoie achizitonarea unui alt proiect (dali,proiect tehnic) ?
Buna ziua , as dori sa creez o petitie pentru construirea unei sali de sport in Comuna mea, tinand cont ca autoritatile nu fac nimic in acest sens ... Ce sfat imi dati? Cui pot sa inaintez petita? Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Administratiei Publice? sau Ministerul Tineretului şi Sportului ? Va multumesc cu respect !!