avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Activitate latrech

Activitate latrech

Discuție Dosar penal
Faptul ca s a făcut o plângere de către admin blocului pt ca am renovat apartamentul (zugravit, schimbat geamuri, refăcut instalații sanitaire si électrice înlocuit faianța și gresie fără autorizație de construcție (=asta inseamna ca am ‘construit’?!) ! Plângere care a făcut ca sa fiu urmărită penal ???!! Menționez ca 90% din apartamentele blocului au fost renovate in timp de mai multe ori unele cu schimbări mari (dărâmat pereți, modificări ) ... am remarcat valoarea mare a amenzilor su chiar pedeapsa cu închisoare ?!!! In final s a decis renunțarea la urmărirea penală și închiderea dosarului?! Întrebarea mea este: in acest caz se considera sau figurez acum ca am un cazier judiciar?!
Răspuns la discuția Teren concesionat
Va mulțumesc ... si eu am același sentiment dar vroiam sa aud si alte păreri ... cum adică cumperi o casa la un preț atât de mare pe un teren care nu e al tău ... exista asa ceva ? E posibil ? sau ce li s a spus sutelor de cumpărători la momentul cumpărării ? Li s a părut normal ?
O persoana vrea sa vanda o casa, parte dintr un proiect rezidențial început in 2004 si neterminat nici pana astăzi căci promotorii au plecat cu banii care trebuiau alocați pt racordarea la utilități si finisări. Unii proprietari s au mutat si si au terminat casele pe cont propriu alții așteapta pana azi finalizarea alții considera ca pierd bani si ac situație vor sa vândă. Problema este ca toate casele sunt pe un teren concesionat pe o perioada de 99 de ani?! In clar ce înseamnă asta ? Proprietarii poseda doar casele iar terenul după cei 99 de ani devine al cui ... nu se știe cine sunt actualii proprietari ai terenului căci au fost multe procese penale in legătura cu acest proiect. Ne putem aventura sa cumpărăm o casa in acest complex rezidențial in aceste condiții bizare?
Buna ziua ref la acest pasaj
...daca amenajarile reclamate sant mai vechi de 3 ani pt.ca exista art de lege cf.caruia daca aceste constructii au fost facute inainte de 3 ani nu mai se poate face nimic!!
Ce articol de lege /ce lege ar stipula acest lucru ?
Va multumesc ! Acelasi lucru l am inteles si eu . Ba mai mult, intentia de renovare a fost anuntata Asociatiei de Proprietari dar si vecinilor de pe etaj si de la etajul inferior cu o informare asupra duratei si tipurilor de lucrari si mentionand si Legea 50/1991 Art. 11 (si respectand orele de liniste si curatenia spatiilor comune) alaturi de scuzele de rigoare pentru dezagrementul provocat de zgomotul inerent unor astfel de lucrari.

Rezultat: o sesizare la politia de control in constructii a Primariei Muncipiului Bucuresti ???!!! Ce poate urma in urma acestui control, controlorii politisti pretinzand ca intr o zona protejata si o simpla zugraveala trebuie sa se faca cu o autorizatie !? Despre ce vorbim aici?! Renovarea era urgenta din cauza degradarii apartamentului infiltratii, igrasie, peretii distrusi, din cauza tevii de scurgere comuna a apelor pluviale si apei uzate din apartamente (bucatarie), lucrari care in principiu sunt de competenta Asociatiei caci vorbim de utilitati comune. Reparatiile au fost suportate de proprietarul in cauza, caci teava fiind infundata a refulat la un etaj inferior deci s a-u facut reparatii si la acel apartament tot pe buzunarul celui care a reparat si desfundat teava! Cum se pot convinge politistii care controleaza si urmeaza o procedura cu trimitere a dosarului si la Politia de sector ??? pentru o decizie finala ? Se poate merge in instanta ? Este o situatie pe langa neplacuta si stressanta (aceea de a avea de a face cu organele de control...) pentru proprietarul care a strans bani sa faca aceasta renovare si care nu mai suferea amanare si in nici un caz neputand sa piarda un timp pretios pt a cere niste autorizatii ...tinut fiind si de disponibilitatea renovatorilor angajati.
Ce tip de lucrari de renovare sunt legale intr un apartament fara autorizatie de construire? Cf . Legii N° 50:1991 ART 11 - 1, literele b), d) , f), g), h) autorizatia de construire nu este necesara. Imobilul unde se gaseste apartamentul este situat in 'zona protejata' dar fara statut de monument istoric deci nu se fac modificari la fatada (nici nu s ar putea blocul fiind reabilitat !), toate aceste lucrari avand loc in interior, deci fara impact asupra imobilului !
Referiti va si la Legea N° 50/1991( Republicata) Art 11 in principiu va incadrati caci nu ati umblat la structura de rezistenta a imobilului !
Art. 11, stipuleaza

(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;
b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice, în condiţiile legii;
c) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;
d) zugrăveli şi vopsitorii interioare;
e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
f) reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;
g) reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;
h) lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
1. finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea;
2. trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces;
3. lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;
i) lucrări de întreţinere la căile de comunicaţie şi la instalaţiile aferente;
j) lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiilor prevăzute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii şi cultelor şi al autorităţii administraţiei publice judeţene sau locale, după caz;
k) lucrări de foraje şi sondaje geotehnice pentru construcţii de importanţă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecţie instituite pentru zăcăminte acvifere;
l) lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, cu avizul administraţiei cimitirului.
m) lucrări de compartimentare provizorie nestructurală.
(2) Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice.
(3) Dacă lucrările prevăzute la alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la lit. e) şi j), se execută la construcţiile menţionate la art. 3 lit. b), este obligatorie emiterea autorizaţiei de construire.

In principiu va privesc punctele 1° - b, d, e, f, g, h pt care nu este necesara autorizatie!

Apoi si formularul de cerere pt o autorizatie comporta in anexa mentiunea ca nu e nevoie de autorizatie daca va incadrati la ART 11 - Legea 50/1991.citez :

ANEXĂ
la Cererea pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare
Capitolul 1 - Tipuri de lucrari
In conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991):
[ ] a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare
a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11 din Legea nr.
50/1991;


Apoi am si eu o intrebare cine poate intra in proprietatea Dvs. ?As vreau sa stiu si eu ... in principiu ...doar procuratura...
Buna ziua,
As dori sa aflu parerile dvs in ce privesc obligatiile proprietarului vizavi de Asociatie/Administratie in cazul programarii/efectuarii unei renovari integrale fara insa sa se umble la structura de rezistenta sau sa fie facute modificari (ca de ex castigarea spatiului din balcon pt a mari o camera sau amenajarea unei bucatarii comuna cu living -ul etc). Eu am avizat prin scris admin despre durata lucrarilor (aprox. o luna) am informat de asemenea vecinii ca in prima perioada vor fi zgomote dar ca nu se va lucra intre orele de liniste 22:00-8:00 si 13:00-14:00; cum vor sa adauge suplimentar la intretinere numarul de muncitori care lucreaza (in medie 2 pe zi) dar noi nu locuim in apartament in ac perioada... i am informat ca vom continua sa platim ca de obicei 2 persoane chiar daca muncitorii termina la orele 17:00. Cu ocazia modificarilor in cartea funciara am cerut si un certificat de urbanism pt lucrari de renovare ... intrebarea mea este: Administratia are ca obligatii gestionarea spatiilor comune ...i am informat din spirit civic ca si pe vecini ca vor fi zgomote ...au zis ca vor informa politia ??? este ilegal sau impotriva legii sa renovezi ? Admiistratia dispune de bugetul meu si mai ales de timpul meu ?
Răspuns la discuția expertiza contabila
Buna ziua ! In Asociatia de Proprietari din care fac parte ca proprietar sunt f multe procese in curs si se pare nu putem verifica (atat de ne transparenta este atitudinea gestionarilor asociatiei) cum platesc aceste persoane reclamate avocatii si tot ce tine de cheltuielile de judecati. Cum ar trebui sa procedam ?
Buna ziua! Imi permit o remarca : am intalnit un caz de plata in contul bancar al Asociatiei, plati care nu i sunt recunoscute persoanei si Administratia blocului continua sa marcheze la afisier pt persoana in cauza restante si penalitati ? Ce raspuns aveti pt aceasta situatie ? ! Va confirm ca am vazut foile bancare de plata ale persoanei in cauza !!!