avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Activitate Oana_Pascu

Activitate Oana_Pascu

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea speta: doresc sa concurez pentru un post la nivelul Casei Judetene de Pensii si, printre conditiile de eligibilitate, se numara si cerinta referitoare la existenta unei vechimi in munca de minim 9 ani.

Cazul meu este urmatorul:
- am absolvit studiile universitare de licenta de lunga durata in iulie 2008 si in octombrie 2008 m-am inscris la studii universitare de masterat
- in perioada octombrie 2008 - mai 2009 am fost in practica la o institutie bancara (detin o adeverinta in acest sens eliberata de catre departamentul de resurse umane)
- in mai 2009 am hotarat sa ma inscriu la studii universitare de doctorat, astfel ca in perioada octombrie 2009 - septembrie 2012 am detinut calitatea de doctorand la zi, studii cu frecventa, bursier POSDRU
- in anii 2009, 2010 si 2011 am avut contract de munca cu timp partial (4 ore/ zi, cate 3 luni pe an) la o societate comerciala
- dupa sustinerea publica a tezei de doctorat in septembrie 2012 am continuat sa activez in mediul universitar in sistem plata cu ora pana in septembrie 2013
- in data de 17 februarie 2014 am fost angajata in mediul privat cu contract de munca pe perioada nedeterminata si detin respectivul loc de munca si in prezent (momentan sunt in concediu crestere copil pana in data de 29.03.2018)

In aceste conditii as dori sa stiu care este vechimea mea efectiva in munca (din calculele mele imi lipsesc aproximativ 16 luni pentru a concura pentru postul disponibil la casa de pensii - concursul urmeaza a avea loc cel mai devreme in luna noiembrie 2017).

Va multumesc anticipat!
Rapița a scris:

Concediu medical de sarcina ,nu lauzie,am FOR 26 sapt de sarcina,precizez ca înainte de internarea in spital nu am avut nuci o zi de concediu medical in ultimele 12 luni ,iar salariul brut este mai mare de 1500 ,eu am scris "in mare" dar văd ca si așa ar fi trebuit sa primesc mai mult de atat


Spuneti-mi, va rog, in ce perioada ati avut CM.
Rapița a scris:

Va rog sa-mi Spune-ți cât salariu trebuia sa iau pe luna Februarie ,in ultimele 12 luni am luat 1350 in mâna si in cartea de munca am 1500 ,precizez ca sunt in concediu medical deoarece prezint sarcina cu risc si am si fost spitalizata o săptămâna in Februarie,mulțumesc anticipat!


La un salariu brut de 1500 lei (difera de salariul realizat, trebuie sa va uitati in fluturas, pentru ca la un salariu net de 1350 lei nu corespunde un salariu brut de 1500 lei), pentru o sarcina cu risc pentru care presupun ca vi s-a acordat concediu medical cu cod 01, indemnizatia de incapacitate temporara de munca pentru o luna intreaga de concediu medical (22 de zile lucratoare) este aproximativ (suma ce urmeaza este minima. Estimez diferente in plus de pana in 50 lei):

[(6 luni x 1500 lei)/ 126 zile x 75%] x 22 zile - 98 lei (contributia la asigurarile sociale de stat) = 1080 lei

Pentru un salariu net de 1350 lei corespunde un venit brut in suma de aproximativ 1871 lei. In acest caz, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru o luna intreaga de concediu medical (similar exemplului de mai sus), ar fi:

[(6 luni x 1871 lei)/ 126 zile x 75%] x 22 zile - 98 lei (contributia la asigurarile sociale de stat) =
1372 lei

Intrucat nu ati precizat care este tipul de concediu medical de care beneficiati, in cazul in care sunteti in concediu prenatal (concediu de maternitate - concediu de sarcina si lehuzie), singura modificare in exemplul de mai sus tine de procent, acesta fiind de 85% pentru un concediu cu cod 08.
Răspuns la discuția concediu pentru analize sarcina
Buna ziua,

Conform OUG 96/2003, art. 2, alin. f: "dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultaţiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist" si art. 15 "angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale"

In acest sens, intorcmiti si depuneti la angajator o cerere in care sa solicitati "acordarea, in temeiul OUG nr. 98/2003, art. 15, acordarea, in data de zz.ll.aaaa, a unui numar de x ore pentru efectuarea consultatiilor prenatale conform protocolului recomandat de catre medicul specialist/ de medicina de familie in trimiterea nr. (daca exista) din data de zz.ll.aaaa. In sprijinul solicitarii mele va anexez in copie documentul eliberat de catre medicul de medicina de familie/ medicul specialist."

Buna ziua,

Indemnizatia aferenta ambelor tipuri de concedii se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra medie zilnice a bazei de calcul. Cu alte cuvinte, cuantumul indemnizatiei este identic, indiferent daca veti beneficia de concediu medical pentru boala obisnuita (cod 01) sau concediu de risc maternal (cod 15). Pe verso-ul oricarui certificat de concediu medical sunt trecute codurile si procentul de renunerare aferent.
Va multumesc din suflet pentru ajutor si clarificari!
Intreb, pentru ca art. 49, alin. 6 C. Muncii spune că: „ In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.”
Vă mulțumesc pentru răspuns.

freeelis a scris:


Pentru anul 2015, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat pana la data de 01.07.2017.


Pentru a nu pierde zilele aferente anului 2015, ar însemna să întrerup CCC, să cer încetarea suspendării CIM, iar după efectuarea celor 11 zile de CO să fac o nouă cerere pentru a suspenda CIM și a relua CCC, eventual în timp ce soțul își efectuează luna aferentă de CCC. Ar fi o posibilitate, însă nu cred că angajatorul meu va fi de acord.

Însă, având în vedere că un concediu de incapacitate temporară de muncă prevalează, astfel că CM întrerupe CO, iar în perioada 13.10.2015-15.06.2016 m-am aflat în situație de incapacitate temporară de muncă, prevederea art. 146 alin. 2 din Codul Muncii se aplică ca atare, chiar dacă, independent de dorința mea, m-am aflat în imposibilitatea fizică de a efectua concediul de odihnă? Altfel spus, nu aș fi avut cum să întrerup concediile medicale.

Este adevărat că ar fi fost posibilă efectuarea celor 11 zile de concediu de odihnă aferente anului 2015 imediat după efectuarea concediului de lehuzie, timp în care timp în care să fi figurat soțul pentru o lună în CCC, dar din lipsa unor informații clare (pentru care vina îmi aparține), nu am facut-o.

Așadar, înțeleg că cele 11 zile aferente anului 2015 le voi pierde până la finalizarea, în februarie 2018, a CCC.
Revin cu urmatoarea precizare. Uitandu-ma cu atentie in tabel, am constatat ca la 01.01.2017 figurez cu 0 zile CO, altfel spus, mi-au fost sterse zilele ramase din 2015.
Bună ziua,

Vă deranjez cu o nouă întrebare, care are la bază informațiile pe care le dețin, respectiv faptul că perioadele de incapacitate temporară de muncă se asimilează perioadelor de activitate profesională, și deci, dau dreptul la acordarea proporțională a zilelor de concediu de odihnă conform celor prevăzute în CIM (coroborat cu Codul Muncii). Greșesc cumva?

Situația mea este următoarea: începând cu data de 16.06.2016 mă aflu în concediu de creștere a copilui în vârstă de până la doi ani. Între 13.10.2015 și 29.02.2016 m-am aflat în concediu de risc maternal, iar între 01.03.2016 și 15.06.2016 în concediu de sarcină și lehuzie. În evidențele angajatorului, în ceea ce privește numărul de zile de CO neefectuate, figurez astfel: 11 zile CO rămase din anul 2015 (din 21 confom CIM) și 0 zile aferente anului 2016. Din calculele mele, mi s-ar cuveni aproximativ 9 zile CO și în anul 2016 (pentru perioada 01.01.2016-15.06.2016), însă angajatorul susține contrariul, inclusiv faptul că la revenirea la locul de muncă nu voi mai avea dreptul la zilele aferente anului 2015.

Mă puteți ajuta, vă rog, cu lămuriri? Vă mulțumesc anticipat!