avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate cdruya

Activitate cdruya

Nu, prefectul NU POATE ANULA o hotărâre a consiliului local. Dacă o consideră nelegală, cere consiliului local emitent să o revoce și, dacă acest lucru nu se face, depune contestație împotriva hotărârii la instanța de contencios.
Problema Dvs. este însă legată de punerea în aplicare a hotărârii. Dacă prefectul a demarat procedura prealabilă - respectiv acea solicitare de revocare la consiliul local - hotărârea respectivă este suspendată de drept și primarul are dreptate să nu o aplice... Respectiva hotărâre mai poate intra în vigoare abia după ce instanța de contencios va respinge contestația prefectului.
Răspuns la discuția Contractele primariilor
Faceți o cerere la primărie, fundamentată pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice. E posibil ca primăria să refuze, pe motiv că ar fi „confidențial” - dați primăria în judecată (am avut un caz similar), instanța vă va da dreptate. Contractele primăriei NU SUNT CONFIDENȚIALE. Sunt pe bani publici și, deci, intră sub incidența Legii 544.
Răspuns la discuția contestatie
Din moment ce aveți confirmarea de primire din partea instanței, dosarul Dvs. este pe rolul instanței - chhiar dacă nu ați primit citația.
Pentru a rezolva cu somația, este suficient să le trimiteți răspuns și să le arătați copii după contestația depusă. Vă vor lăsa în pace până la finalizarea procesului. Am pățit-o și eu la fel - poliția trimite în termen de 30 de zile procesele-verbale pentru a fi încasată suma, indiferent dacă cel amendat a făcut sau nu contestație :(
Termenul de prescripție curge întotdeauna de la data săvârșirii faptei penale, indiferent de modul sau durata concretă până la dovedirea acesteia și concretizarea printr-o sentință definitivă a instanței de judecată penală.
Doar că acest termen se consideră întrerupt, iar după întrerupere începe să curgă un nou termen (de la zero) dacă în legătură cu această faptă organul de cercetare penală realizează orice act care se aduce, conform codului de procedură penală, la cunoștiința făptuitorului. Practic, conform exemplului Dvs., cele două acțiuni civile pentru demonstrarea calității defectuoase a actului și subsecvent a existenței unui prejudiciu NU au întrerupt cursul prescripției răspunderii penale - doar actele organului de cercetare penală întrerup cursul acestui termen.
Însă, indiferent de câte ori se întrerupe termenul de prescripție, dacă termenul total, socotit din nou de la data săvârșirii faptei, este dublul termenului de prescripție stabilit de lege, fapta se consideră prescrisă definitiv și făptuitorul nu mai poate fi tras la răspundere penală.
Răspuns la discuția primire notificare
Societățile de recuperări creanțe trimit astfel de hârtii, dar acestea nu au valoarea juridică a unei executări silite. Fac asta pentru a „convinge” datornicii să achite cât mai repede și fără să pună întrebări.
Singurii care realizează executări silite sunt executorii judecătorești.
Perioada de 6 luni (și care poate fi prelungită doar în cazuri excepționale până la un an) se socotește de la data numirii pe funcția publică de conducere. Din păcate, însă, există numeroase exemple în țară unde se perpetuează starea de interimat (cunosc și eu destule...) Interesele politice și de cumetrenie primează, iar când cel numit interimar nu se simte în stare să câștige concursul pentru ocuparea definitivă a postului, se procedează la interimate neterminabile.
Răspuns la discuția Mostenire teren
1. Nu, din moment ce încă mai trăiește și bunica Dvs (soția proprietarului). Bunica are dreptul la jumătate din averea bunicului Dvs. Practic, dacă nu există niciul alt element deosebit în cazul Dvs., bunica Dvs. este acum proprietara a trei sferturi din casă și teren.
2. Nepoatele bunicii nu au drept la succesiune, din moment ce au avut un copil (pe tatăl Dvs.)
3. Nu puteți pierde tot, căci bunica nu poate „lăsa scris” decât ceea ce are ea în proprietate, respectiv partea ei din avere (jumătate, dacă acea casă și teren reprezintă bun comun cu bunicul) plus jumătate din moștenirea de la soțul dânsei. Un sfert din avere este însă al Dvs.
4. Succesiunea se poate realiza doar după moartea bunicii. Însă ea ar putea să vă transfere, prin orice alte mijloace - donație, vânzare -, respectiva proprietate în timpul vieții.
5. Dacă tatăl Dvs. nu a deschis succesiunea după bunicul Dvs., mama Dvs. nu are niciun drept asupra bunurilor pe care le veți moșteni direct de la bunici.
Întrebarea Dvs. nu este foarte clară, în sensul că nu explică ce anume ar pretinde să donați.
Dacă terenul aferent drumului este tot în proprietatea Dvs. - așa cum se întâmplă de obicei când se fac mici PUZ-uri private - atunci este evident că primăria nu este cu adevărat vecinul Dvs. Doar în acest caz vi se poate cere să dezmembrați terenul aferent drumului și - pentru ca acest drum să poată deveni public - trebuie să îl transferați primăriei.
Mai există și o altă soluție, însă numai dacă sunteți mai mulți proprietari pe zona respectivă și vă asociați în vederea utilizării și administrării drumului în comun, ca drum privat.

Dacă însă drumul este deja în proprietatea publică, atunci refuzul primăriei este nejustificat și vă recomand să vă adresați instanței de contencios administrativ, în vederea obligării primăriei să elibereze respectivul PV de vecinătate.
Răspuns la discuția Sanctiune administrativa
Dacă ați primit o sancțiune administrativă (amendă), dosarul respectiv nu mai ajungea în instanță. Din moment ce a ajuns în instanță, unde ați fost condamnat la plata unei amenzi penale, probabil este vorba despre o altă faptă și sunteți doar în fața unei coincidențe de sumă. Verificați.
Bună ziua,
Se poate formula contestație în anulare, bazată pe prevederile din noul cod de procedură penală, împotriva unei sentințe rămase definitivă pe baza prevederilor vechiului cod? În speță, dacă noul cod ar fi fost în vigoare la data judecării acțiunii, soluția pe care ar fi trebuit să o pronunțe instanța ar fi fost semnificativ mai favorabilă...#-o
Mulțumesc pentru sfaturi!