avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Activitate April12

Activitate April12

Prescrise inseamna sa nu mai figurez la stat cu aceste amenzi ireale asa cum am relatat mai sus. Nu pot sa platesc impozitul din cauza aceasta. Taxe si impozite locale nu-mi primeste banii pe impozit locuinta pana nu achit aceste amenzi inchipuite.
Va rog am nevoie de ajutor si daca se poate un raspuns competent.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma confrunt cu o situatie cel putin bizara din Romania contemporana.
Pentru mine a inceput de la taxe si impozite locale si a pornit de la politie.
Pe scurt: sunt cetateanul acela care plateste din timp facturi, impozite etc. si care nu are nicio amenda nici pe STB.
In fiecare an mi-am platit impozitul la casa, si am facut lucrul acesta pana la finele lunii martie, nu pentru reducere (nu exista nici o reducere, este praf aruncat in ochi, pentru a lua niste bani in avans), ci pentru a scapa de grija aceasta, gandindu-ma ca sunt alte cheltuieli care intervin pe parcursul anului.
Pana in 2021 am putut sa fac lucrul acesta, sa platesc lejer impozitul pe casa.
Din anul 2021 nu am mai putut pe motiv ca am amenzi, si aici a fost socul, intrucat cei de la taxe si impozite locale nu au stiut sa-mi spuna in ce constau amenzile sau nu au vrut (am facut cerere in sensul acesta si au trecut aprox. 29 luni si nu am primit raspuns). Doar mi s-a spus ca ele vin din alt oras (unde am locuit initial) si sunt din anul 2013 si pot sa cer informatii acolo. Am facut lucrul acesta, am urmarit firul evenimentelor, primaria m-a trimis in final la politia locala din orasul respectiv, unde mi s-a comunicat ca am 2 amenzi din anul 2013 (aprilie si august) si de aici socul pentru ca mi s-a spus ca amenzile constau in faptul ca subsemnata nu s-a legitimat cand politia mi-a cerut acest lucru. Va asigur ca nu ma regasesc in cele ce am povestit, adica nu am fost pusa in situatia sa fiu legitimata de catre politie si sa nu prezint CI.
Va rog sa-mi spuneti cum pot sa procedez in cazul acesta, sa fie anulate acele amenzi care nu sunt reale si sa pot sa platesc impozitul pe locuinta, practic pe 3 ani (2021, 2022, 2023) la valoarea reala fara penalitati, asa cum am cerut in adresele facute catre taxe si impozite locale.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Bună ziua,

În completarea celor relatate mai sus, va expun următoarele:
- angajatul s-a prezentat la firma, societate a făcut demersurile ptr reintegrare, societatea a plătit parțial acele despăgubiri (plata salariilor)...spun parțial întrucât nu a efectuat plata pana la data reintegrarii, angajatul a sesizat lucrul acesta și i s-a răspuns ca asa în luna noiem 21, va avea salariu întreg...angajatul a aratat înțelegere, însă lupul își schimba parul, dar năravul ba...zic lucrul acesta întrucât pana la data prezenta...nu a fost virat salariu pe noiem și decem 21, însă alti colegi au primit bani.
- angajatorul deși a pierdut un litigiu...comportamentul nu și l-a schimbat, a avut chiar și cuvinte jignitoare la adresa angajatului reintegrat, fapt ptr care are o sesizare la politie, mai mult l-a ținut si într-un frig de nedescris.
- la începutul anului 2022...i s-a transmis verbal angajatului ca societatea va funcționa pana la finele lui martie 22 și sa plece din firma cât mai repede în luna ian22, prin cele 3 posibilitati: demisie, acordul părților și amenintare desființare post (din nou...ptr asta a fost LITIGIU, însă adm firmei nu se gândește ca tot ce a făcut rău de când a fost reintegrarea, vor fi consemnate la dosar cu dovezi: plângere politie, salarii întârziate după reintegrare, decât ptr el...frigul la care a fost supus și a avut de suferit
- întrebarea mea este: angajatul în situația dată de ce poate beneficia, în afara de drepturile care i s-au cuvenit din noiem 21-ian22? Practic va rămâne fără singurul venit care într-o oarecare măsură supraviețuia (chirie, facturi, hrana)...este început de an, piața muncii nu este asa darnica și totul se întâmplă și sub contextul COVID-19.
- angajatul ar putea sa beneficieze de salarii compensatorii 3-6 salarii? Sau asta rămâne la latitudinea angajatorului ptr ca oricum legea nu l obligă
- angajatul știe ca viitor în firma nu mai are, oricum nu a fost lăsat sa facă ceva, însă să renunțe la colaborare cu ușurință propusa de angajator, fara sa nu primească niște compensații bănești, totul ptr a supraviețui în perioada aceasta de iarna și COVID-19...asa e foarte convenabil ptr angajator și astăzi angajatul trebuie sa ia o decizie cum termina cu acest circ și stare de rău.
Menționez ca în societate figuram 4 pers...2 din Tesa (cuplul care are firma și 2 din depar tehnic).

În așteptarea unui răspuns, va mulțumesc anticipat!
In exemplul prezent (litigiu munca) numai angajatul are dreptul acesta - depunere cerere de incetare c.i.m., pentru ca refuzul de a mai colabora este de inteles, fiind firma privata, practic esti in casa lor, nu o sa te mai suporte deloc si te vor face sa pleci prin diferite sicane, hartuire psihologica. Din pacate...acesta e stilul in Romania.
Angajatul chiar daca trimite refuzul (prin posta) de a se reintoarce in firma, de a fi reintegrat, tot trebuie sa se prezinte fizic la firma pentru depunere cerere de incetare c.i.m., nu? Si trebuie sa o faca in termenul specificat in adresa de la angajator de a se prezenta la firma sau poate sa o faca la o data ulterioara? Fara sa aiba probleme si sa incheie colaborarea?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns; exista o sentinta civila definitiva ptr un litigiu de munca in favoarea reclamantului, in care a solicitat initial printre altele (practic cand a depus cererea chemare in judecata) reintegrarea pe postul detinut anterior concedierii. Acum ar trebui sa se intoarca in societate, desigur dupa ce societatea va face demersul necesar…practic sa existe o adresa/notificare catre angajat in sensul acesta cu o data pe care o doreste angajatorul.

Intrebarile mele sunt:
1) Angajatul (reclamantul) poate sa refuze reintegrarea? Raspunzandu-i angajatorului tot printr-o adresa.
Situatia prezenta a angajatului ar putea sa fie urmatoarea: sa fie in contract cu alta societate sau sa fie liber de contract. Angajatul daca s-ar reintoarce, ar trai un cosmar, sicanare, hartuire psihologica, marginalizare, in final isi va da demisia sau va renunta la colaborare cu acordul partilor la data convenita de acestea.

2) Notificarea daca va fi trimisa prin posta cu confirmare, in cat timp trebuie ridicat documentul? Intreb lucrul acesta ptr ca in adresa poate sa fie trecut ceva de genul...'in data cutare...este necesar sa va prezentati la serviciu (si angajatul sa nu fie la adresa unde primeste corespondenta) SAU ar putea fi formulat..."in 3 zile de la primire aceasta adresa (practic cand ridici doc. de la posta), este necesar sa va prezentati la serviciu".
Refuzul angajatului de a se reintoarce in firma, nu-l va afecta, banuiesc ca HC va ramane in picioare...angajatul isi va recupera...toate drepturile (salarii, tichete masa)...tot ceea ce a solicitat in cerere si instanta a dispus.

In speranta unui raspuns rapid, va multumesc anticipat!



Buna ziua,

A intervenit urmatoarea situatie:
- angajat in perioada de preaviz (concediere), a intrat in CM, dupa cum stim se suspenda perioada de preaviz cand intervine CM
- dupa terminarea CM, practic se reia perioada de preaviz, insa angajatul doreste sa-si ia CO, aceasta cerere vine la zi de cand s-a reluat preavizul, mai exact cu ex: 27-31.07.2020 a fost in CM (repet survenit in perioada de preaviz), practic de pe 03.08.2020 se reia preavizul si cererea de CO a fost facuta in 04.08.2020
- desigur angajatorul doreste sa incheie cat mai repede raporturile de munca cu angajatul, insa angajatul vrea sa-si ia CO incepand cu data mentionata mai sus 04.08.2020, va rog...este posibil acest lucru, are dreptul la asa ceva sau angajatorul o sa-i puna bete-n roate pe motiv ca cererea de CO nu a survenit imediat dupa CM (a fost pauza 1 zi)

In asteptarea unui raspuns...va multumesc anticipat!
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu raspuns, in contextul pandemiei:

1) Ce poate sa pateasca un angajator care a beneficiat de somaj tehnic, practic a trimis pers acasa, dar sigur nu au fost in vacanta (aici ma refer ca s-a tinut laptop deschis 8 ore pe zi, bineinteles cu prestare munca si f. mult stres) si angajatii au fost chemati si la servici in acea perioada, angajatorul procedand in felul acesta consider ca a beneficiat de niste bani in mod necuvenit, mai ales ca nu s-au facut verificari daca societatea are nevoie de acesti bani, s-a depus un dosar cu niste declaratii si statul a crezut, iar contractul angajatului este suspendat

2) Angajatorul poate sa concedieze un salariat, pe motiv...reorganizare activitate, in consecinta desfiintare post, chiar daca a beneficiat de somaj tehnic? (societatea nu este in industria HORECA, unde stim ca este mai greu acum)...chiar e asezata bine.
Aici pot sa mai spun ca doreste sa aduca in firma o fosta angajata, care sa preia sarcinile celui disponibilizat, dar sub alta functie...de pilda...secretara...ptr ca se stie ca timp de 1 an de zile nu ai voie sa angajezi pe cineva pe postul pe care tocmai l-ai desfiintat. Cum controale nu se fac sau stim ce controale se fac in Romania...angajatorul zice ''la vita e bella''

3) Angajatul care a primit preaviz, poate sa-si ia CO in perioada preavizului? (ex: azi 02.07.2020 a primit preaviz si se termina pe 01.08.20, insa doreste sa-si ia 20 zile de CO incepand de maine 03.07.20 si perioada de preaviz sa se prelungeasca? situatia aceasta stiu ca se regaseste cand un salariat intra in CM in perioada de preaviz, atunci se prelungeste.
Zilele de concediu ramase neefectuate sigur ii vor fi platite cand se face lichidarea, dar daca si le efectueaza in perioada de preaviz, se pierde o plata...cea a preavizului...ptr ca stim ca perioada de preaviz este platita...practit muncesti

4) In perioada de preaviz cate ore poate sa presteze salariatul? 4 sau 8 ore?

In speranta unor raspunsuri rapide, va multumesc anticipat si va doresc o seara placuta!
Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

S-a facut recurs la o sentinta civila (in prealabil au fost alte actiuni: judecatorie, tribunal si prezent curtea de apel), acesta este in desfasurare si a fost o prima infatisare in feb. 20, practic nu s-a intamplat nimic, doar s-a fixat urmatoarea infatisare in apr 20, insa in contextul COVID-19, s-a anulat practic de 2 ori, pana la a 2a infatisare care va fi peste cateva zile.
Instanta a solicitat inscrisuri, acestea sa fie depuse practic cu cateva zile inainte de infatisare...asta e in regula...am inteles, insa ce doresc sa stiu...la ce se refera cand solicita aceste inscrisuri? (comunicarea tuturor inscrisurilor - exprimarea instantei).
Ce trebuie sa se depuna? Sentinte civile care au fost emise de cele 2 (judecatorie si tribunal) sau/si doc mentionate in recurs (contracte, decizii, hotarare)?

As intreba in cate exemplare, in conditiile prezente instanta a sugerat trimiterea lor prin posta sau electronic...nu a sugerat nr. inscrisurilor, de aici inteleg ca e de folos 1 exemplar...
In speranta unui raspuns rapid, va multumesc anticipat.


Buna seara,

Va rog sa ma ajutați cu următoarele raspunsuri:
1) somajul tehnic este trecut la vechime?
2) indemnizația este de 75%, însă angajatorul poate sa completeze restul de 25%, te poate folosi ca și cum ar fi o situație normala?
3) de perioada șomaj tehnic beneficiază toți angajații sau cum are "simpatii" angajatorul?
Știm ca și în aceasta perioada se pot face multe abuzuri, ilegalități și societatea poate sa prezinte situația în hârtii foarte cosmetizata, însă în realitate lucrurile stau foarte rău...bineînțeles în defavoarea angajatului, ca deh acum arata angajatorii cât sunt de: "a fi OM e lucru mare, a fi nimeni (în loc de domn) e o întâmplare"
Mulțumesc anticipat pentru timpul acordat!
Răspuns la discuția Recurs la HC
La sentinata civila....am declarat recurs....am expus si motivele...la aceasta se refera...nu?
Mi se cer 2 exemplare...eu am depus unu.
Pot sa trimit si prin posta? (bineinteles cu confirmare de primire in termenul indicat).
Multumesc!