avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate Iamyou

Activitate Iamyou

Buna seara,

In CIM este specificat ca am dreptul la 23 de zile de CO anual, dar fiindca am inceput sa lucrez efectiv din 10 ianuarie, angajatorul a decis sa reduca nr. de zile de CO la 22.

Intrucat perioada lucrata in ianuarie este mai mare de 50% (14 zile lucratoare incepand cu data de 10 ianuarie), as dori sa inteleg logica acestui calcul sau daca exista o legislatie in vigoare care prevede aceasta ajustare.

Va multumesc mult.
Data perfectarii se poate realiza si cu 30 de zile inainte de intrarea in vigoare a incetarii efective a CIM?
De ex., se perfecteaza in data de 22.11.2023, cu data convenita ca ultima zi a salariatului in societatea x, 09.01.2024.
E mentionat pe cerere ca trebuie trimisa in 5 zile de la data perfectarii la ITM.
Care e procedura administrativa pentru a fi vallabila o incetare a CIM prin acordul partilor? Ajunge faptul ca e semnata de ambele parti in dublu exemplar sau trebuie sa fie obligatoriu si stampilata de societate si sa aiba un nr. de inregistrare?
Si o ultima nelamurire, va rog frumos.

Angajatorul a propus sa depun demisia in 22.11.2023, mentionand ca doresc sa intre in vigoare cu data de 07.12.2022, insa procesul de "handover" sa-l incepem de pe acum, ceea ce mi s-a parut dubios. In momentul in care am auzit ca vrea sa incepem procesul de handover inainte de preaviz, am refuzat si am spus ca daca se doreste sa plec mai repede, accept numai cu demisia la zi, dar nu a fost de acord. Atunci am mentionat ca procesul de handover va avea loc doar in momentul in care-mi voi depune demisia si nu inainte, ceea ce iar nu i-a convenit.

Singura solutie posibila pe care o vad aici este incetarea contractului de munca cu acordul ambelor parti la data convenita. Asa ambele parti isi respecta obligatiile la sigur.

Eu depun demisia in baza Art. 81, alin 1, iar nelamurirea consta in Art. 81, alin. 7. Cand si cum esti notificat daca angajatorul are de gand sa renunte total sau partial la preaviz, care e termenul limita in care te poate anunta de la momentul in care ti-ai depus demisia?
E vreo diferenta intre incetarea CIM prin art. 81, alin 1 sau art 55, lit. b privind zilele de concediu, plata acestora in caz de neefectuare, plata salariului etc.?

Daca ambele parti, angajatorul si salariatul, sunt de acord sa incheie contractul de munca incepand cu 10 ianuarie 2024 sau ca depun demisia cu 20 de zile inainte, astfel incat ultima zi sa fie 09.01.2024, observ ca atat articolul 81, alin. 1, cat si articolul 55, lit. b, par sa aiba aceleasi efecte in ceea ce priveste incetarea contractului. Diferenta consta in faptul ca, la articolul 81, angajatorul poate renunta mai repede la preaviz, ceea ce il aduce in sfera articolului 81, alin. 7, si contractul de munca se va incheia mai devreme decat termenul initial stabilit. Practic, deoarece doresc sa asigur respectarea integrala a perioadei echivalente cu preavizul, ar trebui sa optez pentru articolul 55, litera b, astfel incat sa pot alege data la care sa se incheie CIM.
Angajatorul a agreat efectuarea a unor zile de concediu de odihna, in timp ce pentru restul zilelor a mentionat ca se va face plata. Prin urmare, demisia se va realiza unilateral conform Articolului 81, alineatul 1 sau cu acordul partilor conform Articolului 55, litera b?

Inteleg ca pot depune demisia (act unilateral) si pe urma mai trebuie un acord scris realizat de ambele parti pentru efectuarea zilelor de concediu in perioada preavizului? Asta nu mi-e foarte clar.
Buna ziua!

Urmeaza sa-mi depun demisia, iar la noi la firma se accepta ca in perioada preavizului sa se efectueze zilele de CO ramase pentru a nu fi platite, aspect cu care sunt de acord si eu. Mai am 10 zile de CO de efectuat si as dori sa le folosesc.

Insa am o intrebare: As dori ca ultima zi a preavizului, inclusiv, sa fie data de 09.01.2024, deoarece in 10.01.2024 incep la noul loc de munca.

Asadar, este posibil sa predau si sa primesc tot ce este necesar in data de 05.01.2024 (decizie incetare CIM intrand in vigoare cu data de 10 ianuarie 2024, raport revisal, fisa de lichidare etc.), urmand ca in zilele de 8 si 9 ianuarie 2024 sa iau ultimele 2 zile de CO neefectuate? As avea nevoie de aceasta flexibilitate pentru a facilita relocarea mea in Bucuresti, avand in vedere ca noul loc de munca incepe pe 10 ianuarie. Intentionez sa ma mut in weekend-ul din 6-7 ianuarie si n-as dori ca sa-mi fie suspendata activitatea contributiilor pe 8 si 9 ianuarie.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua tuturor si multumesc pentru raspunsuri. Am primit scrisoarea de recomandare fara niciun fel de probleme, insa aceasta nu e semnata olograf/electronic, ci doar s-a trecut numele si functia. Este valida asa? Mi-e cam incomod sa-i cer si semnatura.
în condițiile în care acesta nu știe că vă veți da demisia?


O sa-l anunt despre demisie, bineinteles. In momentul in care primesc scrisoarea de recomandare, eu imi si depun demisia.

In privinta asteptarii, din pacate, asta e cerinta viitorului angajator.

Drept urmare, se poate face o scrisoare de recomandare inainte de semnarea demisiei? Eu sunt dispus sa semnez o declaratie de confidentialitate sau un acord care sa reglementeze modul in care aceasta scrisoare va fi folosita.
Buna seara! Am primit un feedback pozitiv in legatura cu un viitor loc de munca, insa acestia mi-au cerut sa trimit o scrisoare de recomandare de la actualul angajator pana la data de start.

Insa, preocuparea mea este ca pot risca sa raman fara job daca angajatorul actual imi va comunica la final ca politica lor nu prevedere eliberarea de scrisori pentru functii care nu sunt de conducere. Asa ca intrebarea mea este urmatoarea:

Se poate cere aceste scrisoare de recomadnare si inainte de a-mi depune demisia? Eu sunt dispus sa semnez o declaratie de confidentialitate sau un acord care sa reglementeze modul in care aceasta scrisoare va fi folosita.