avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate Diamandi

Activitate Diamandi

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Fiul meu va implini luna viitoare 18 ani. Din ce am inteles trebuie sa il dea el pe tatal lui in judecata, fiind major, ca sa continue sa ii dea pensia de intretinere stabilita de instanta prin hotararea judecatoreasca.
Daca procesul pentru a se stabili pensia alimentara a durat 2 ani jumatate, si acest proces va dura tot atat? Care sunt etapele procesului? Va multumesc!
Detin o cota parte dintr-un teren in indiviziune la care de multi ani doar eu am platit impozitul pe suprafata totala. Ceilalti mostenitori ai pamantului foarte posibil sa fi murit sau sa fi plecat din tara, nu mai stiu nimic de ei. Ca sa pot vinde intreaga suprafata de pamant ce trebuie sa fac? Ce acte imi trebuie in vederea vanzarii? Multumesc.
...termenul de prescriptie calculat incepand de cand avand in vedere ca hotararea definitiva s-a dat in noiembrie 2024 iar fiul meu anul acesta in martie o sa implineasca 18 ani. Eu trebuie sa dau autoritatii executorii exact.

Adrian ALBU a scris:

Nu este prescrisă deoarece termenul de prescripție aplicabil este de 3 ani.

Ministerul Justitiei a zis ca se suspenda prescriptia intre parinti si copilul minor deci nu curge. Incepe sa curga prescriptia cand devine major din ce inteleg de la ei...

Cornel Vasile a scris:

3 ani de la data ramanerii definitive a hot jud

Hotararea judecatoreasca spune ca paratul trebuie sa dea retroactiv pensia din 2022. In functie de aceasta care este termenul de prescriere?

Cornel Vasile a scris:

Codul de procedură civilă
Articolul 701
Suspendarea executării

(1) Executarea silită se suspendă în cazurile în care aceasta este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanță.
(2) Executarea se suspendă și la cererea creditorului urmăritor de către executorul judecătoresc.
(3) Pe perioada suspendării executării, actele de executare efectuate anterior, măsurile de executare dispuse de instanța de executare sau de executor, inclusiv cele de indisponibilizare a bunurilor, veniturilor și conturilor bancare, rămân în ființă, în afară de cazul în care prin lege sau prin hotărâre judecătorească se dispune altfel.
(4) Actele de executare efectuate în ziua soluționării cererii având ca obiect suspendarea, fie și provizorie, a executării silite sunt desființate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare și a contestației la executare.
(5) După încetarea suspendării, executorul, la cererea părții interesate, va dispune continuarea executării, în măsura în care actele de executare sau executarea silită însăși nu au fost desființate de instanța de judecată ori acestea nu au încetat prin efectul legii.

Articolul 706
Termenul de prescripție

(1) Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripție este de 10 ani.

Autoritatea straina care se ocupa de dosarul de executare pentru pensie de intretinere a fostului sot are nevoie de "legislaţia în domeniul prescipţiei, precum şi data exactă de împlinirii termenului de prescripţie, împreună cu orice alte informații referitoare la întreruperea prescripției, dacă cererii nu se aplică niciun termen de prescripție etc."
Hotararea in fond a fost data in iulie anul trecut, cea definitiva a fost data in noiembrie anul acesta ar fiul meu va implini 18 ani in martie 2025.
Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti ce sa le raspund.
Multumesc din suflet!
Când o să împlinească 18 ani în clasa a 11-a fiul meu îl dă în judecată pe tatăl lui pentru plata pensiei până la terminarea studiilor. Atașează adeverință de la școală că este încă elev. Și menționează că are intenția să își continue studiile la facultate.
Cum va formula instanța hotărârea. Îl obligă pe tatăl lui să plătească până la terminarea studiilor sau doar până la terminarea liceului? Ce va trebui să facă fiul meu în primul caz și ce în al doilea caz după ce termină liceul?
Ce va face cu dovada admiterii la facultate, o atașează la dosarul primului proces, sau trebuie să deschidă un proces nou?
Mulțumesc celor care mă vor ajuta să înțeleg procedura.
Iar cand o sa intre la facultate la fel? Alta cerere, alt dosar?

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

După împlinirea vârstei de 18 ani fiul dvs major va trebui sa solicite achitărea pensiei făcând dovada continuarii studiilor .Nu este nevoie sa piardă timp e suficient sa angajeze av sau dacs nu va permiteți sa formuleze cererea și sa solicite judecarea în lipsa..

Hotararea judecatoreasca spune ca paratul trebuie sa ii plateasca reclamantului pensia de intretinere pana la majorat sau pana la noi dispozitii ale instantei.
Problema este ca reclamantul va implini 18 ani in clasa a 11-a. Am facut apel ca ar trebui sa i se dea pana la terminarea studiilor si a fost respins.
Ce pot sa fac pentru ca fiul meu sa nu trebuiasca sa isi ocupe timpul cand implineste 18 ani cu mersul la tribunal pentru a cere sa i se dea pensia macar pana in clasa a 12-a in loc sa invete pentru bacalaureat si admitere la facultate? El vrea categoric sa dea si la facultate si este cel mai bun din clasa.
Pe 11 noiembrie urmeaza sa se dea hotararea de divort prin care se va preciza ca trec la numele anterior casatoriei. Cum trebuie sa procedez? Astept sa ajunga acasa hotararea prin posta si apoi cu ea merg cat de repede, la ce autoritati si cu ce prioritate? Multumesc pentru ajutor!