tzantzaru
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am ajuns aici pentru ca si eu ma confrunt cu o problema similara, doar ca in cazul vecinilor mei e vorba de iarba si mai am si un copil mic in casa. Mirosul ajunge in casa ba prin baie, unde o s-o rezolv cu un ventilator, ba pe balcon.
Imi cer scuze ca ma bag in discutie. Inteleg ca dvs. sunteti angajat , insa ati platit CAS si CASS pentru venituri din drepturi de autor si dupa 23 martie 2018 ? Odata cu OUG 18/2018 , beneficiarii veniturilor din drepturi de autor nu mai sunt obligati la plata CAS si CASS daca au si calitatea de salariat...
On topic : Si eu sunt in aceeasi situatie , doar ca am avut un contract de drepturi de autor one-time pe 30 aprilie 2018 insa de o valoarea destul de mare. Am acceptat asa pentru ca taxele erau mai mici (doar impozit , pentru ca sunt si salariat) iar eu negociasem brutul. Daca stiam ca nu se mai iau in calcul , preferam sa fac sub alta forma , chiar daca incasam mai putin.
Acum pierd aproximativ 1300 lei la indemnizatie...
Am veste mai putin placuta. Mi s-a comunicat de la Agentia de Plati ca incepand cu 01.01.2018 veniturile din drepturi autor se exclud din baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil. Eu observasem in OUG18/2018 care a fost data prin martie ca acest tip de venituri nu mai era incadrat in categoria de venituri din activitati independente (care sunt luate in calcul la indemnizatie) , ci are o categorie cu totul separata. De aceea le-am dat un mail prin aprilie , iar raspunsul a venit acum cateva zile.
Din venitul brut se scade cota forfetara de 40% . Din ce ramane (60% din brut) se aplica impozitul de 16% pe 2017 , respectiv 10% pe 2018 , iar ce ramane este venitul net.
De exemplu pentru 2018 (impozit 10%)
venit brut : 4000 lei
venit net impozabil : 4000 x 0.6 = 2400 lei
impozit : 2.400 lei x 0.1 = 240 lei
venit net : 2400 lei - 240 lei = 2.160 lei.
Desi sotia va incasa 4000 lei (brut) - 240 lei (impozit) = 3.760 lei , baza de calcul pentru indemnizatie va fi 2.160 lei...
Depinde si cum e cu CAS si CASS. Daca sotia inca are si venituri salariale , in anul 2018 , este scutita de plata CAS si CASS pentru venituri drepturi de autor , indiferent de suma , asa cum am calculat eu mai sus.
Sfatul meu este ca sotia sa se inscrie in Spatiul Privat Virtual la ANAF , iar acolo poate sa faca solicitare de adeverinta de venit. Aceasta se genereaza instant pe site. Pe langa adeverinta poate sa solicite si situatia a declaratiilor D112 depuse se angajator , unde vede lunar fiecare venit declarat de acesta.
In acea adeverinta trebuie sa scada din venitul impozabil , impozitul aferent in functie de an , si acela este venitul net luat in calcul.
Avand in vedere modificarile aduse de OUG 18/2018 articolului 67 si anume abrogarea aliniatului 3 prin care drepturile de autor erau incadrate la venituri din activitati independente, iar acum fac parte dintr-o categorie distincta de venituri, aceste venituri mai fac obiectul calcului indemnizatiei crestere copil ?
In legea 111/2010 actualizata nu s-au adus modificari a.i. sa incadreze si aceste venituri in mod explicit , ci au ramas veniturile salariale , veniturile din activitati independente, piscicultura ,
agricultura.
Va rog sa-mi spuneti daca se pot cesiona in cadrul unui contract drepturi de autor fotografii (facute de mine).
De asemenea , conform modificarilor aduse prin OUG 18/2018 la art. 150 si art. 154 din Codul fiscal inteleg ca daca am venituri salariale , nu mai este necesar sa platesc CAS si CASS , ci doar impozitul de venit de 10%.
Acest impozit pe venit se poate retine la sursa de catre societatea cu care fac contractul ? Daca da , in ce conditii ?
Va multumesc mult pentru sfaturile acordate. O parte din informatii mi-au fost confirmare , iar o alta parte sunt noi si din cate observ tot de partea mea , adica a angajatului.
Inca doua intrebari mai am , daca ma puteti ajuta tot dvs. sau unul din colegii dvs. :
1. In cazul in care CIM se incheie cu acordul partilor (asa e in cazul acesta) am inteles ca se considera ca acestea nu mai au pretentii din partea angajatului. Este adevarat ?
2. Mi-a spus cineva ca zilele de concediu neefectuate nu s-ar mai platii la lichidare , in sensul ca angajatorul nu este obligat sa le plateasca. Imi puteti confirma/infirma acest lucru ? In cazul meu nu pot nici sa le efectuez pentru ca vrea sa stau sa invat alti angajati ceea ce faceam eu.
Am intampinat o speta pe care am sa o detaliez mai jos. As fi recunoscator daca cineva ma poate ajuta.
Lucrez in departamentul economic al unei societati. La inceputul anului 2014 s-a schimbat softul de contabilitate si am facut niste cursuri in valoare de 2.600 lei , 5 persoane. La final nu am primit diploma sau vreo certificare. A fost pus si simplu un curs practic cu dezvoltatorul programului soft.
La cateva zile , o colega a demisionat si am fost nevoiti sa preluam noi ceea ce facea ea. Directoarea economica s-a gandit sa ne mai mareasca salariile , dar sa ne puna si o clauza pe 3 ani cu suma de 10.000 lei. In aditional nu se specifica denumirea cursului, durata , costul etc. doar ca urmare a perfectionarii noastre ni se mareste salariul si o clauza separata conform careia daca se inceteaza CIM mai devreme de 3 ani din motivul angajatului , trebuie sa platim suma de 10.000 lei.
Intre timp s-a ivit o oportunitate la mine si am gasit un alt loc de munca unde sper sa fie ok :). Am depus cererea de incetare CIM cu acordul partilor incepand cu 26.01.2016 si a fost semnata si am primit mail ca trebuie sa platesc la plecare suma ramasa neamortizata (raman vreo 14 luni din cele 36) Mai am si 16 zile de CO neefectuate.
Intrebarile mele sunt :
1. Pot pleca fara sa platesc suma solicitata de angajator fara sa suport alte consecinte ? Am discutat cu mai multe persoane si mi-au confirmat ca este o clauza abuziva, pentru ca suma solicitata nu poate depasii valoarea cheltuielilor de scolarizare.
2. Angajatorul imi poate oprii din salariu suma de plata si sa nu-mi mai dea banii pe concediul neefectuat fara sa aiba o hotarare judecatoreasca in acest sens ?
3. In cazul in care refuz sa platesc si angajatorul imi retine banii , ce este de facut ? Ce autoritate trebuie notificata si care sunt demersurile legale ?
Accept si alte sfaturi care ma pot ajuta in aceasta speta.