gheorghe175 a scris:
Sincer nu mai amintesc exact unde am citit ( atunci inca nu am crezut ca se va ajunge pana la divort )
Dar este clar ca se scria despre modificarea legislatiei la nivel european .
Ideea principala era ca parintele nu de la copil ci de la sotie divorteaza si din aceasta cauza nu trebuie sa depinda de fosta sotie in privinta timpului petrecut cu copilul
Să nu uităm că „soţul divorţează de soţie, nu şi de copil”. Practic, respectarea interesului superior al copilului înseamnă a i se asigura acestuia un contact cu părinţii săi cât mai apropiat de cel avut înainte de separarea părinţilor. Orice încălcare a acestui principiu lasă urme adânci asupra copilului şi măreşte tensiunile şi conflictele între părinţi, transformând copilul într-un simplu obiect de răzbunare şi şantaj cum, din păcate, decenii întregi s-a şi întâmplat în România.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2079 (2015) privind „Egalitatea şi autoritatea părintească comună: rolul taţilor”. Cu siguranță suntem în fața unei decizii revoluționare, prin care, se urmărește o schimbare fundamentală menită nu doar la nivelul legislației, ci, mai curând la nivelul practicii judiciare.
Sub acest aspect, al tratamentului “egalitar” dintre părinți, trebuie să recunoaștem că, România are obligația morală de a repara, în multe situații, daunele pricinuite acestor relații, părinte-copil, separați, în baza unei jurisprudențe ce nu a reușit să se adapteze imperativelor legate de aderarea la Uniunea Europeană, prin aceea că, fie, s-au stabilit “programe de vizitare” insuficient adaptate nevoilor concrete pentru încuarajarea relației dintre copil și părinte (de regulă tata), fie, nu s-au luat măsuri prompte și eficiente, pentru înlaturarea unor situații ce impiedicau aceste relații, de exemplu, împotrivirea celuilalt părinte.
În prezent, lucrurile se schimbă radical, deoarece Adunarea Parlamentară pornește și consființește regula fundamentală conform căreia “respectul pentru viața de familie este un drept fundamental consființit în Articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului și de numeroase alte documente juridice internaționale. Pentru un părinte și copilul său, posibilitatea de a fi împreună reprezintă o parte esențială a vieții de familie. Separarea părinte-copil are efecte iremediabile asupra relației acestora. De aceea, o astfel de separare ar trebui să fie dispusă exclusiv de către o instanță de judecată și numai în împrejurări excepționale care să implice riscuri grave la adresa interesului superior al copilului”.
Totodată, amintește faptul că “Autoritatea părintească comună presupune faptul că părinții au anumite drepturi, obligații și responsabilități față de copiii lor. Cu toate acestea, în realitate tații sunt uneori confruntați cu legi, practici jurisprudențiale, precum și prejudecăți care le răpesc dreptul de a avea o relație susținută cu copiii lor. Prin rezoluția sa nr. 1921 (2013) cu privire la ”Egalitatea dintre sexe, reconcilierea vieții personale și profesionale și autoritatea părintească comună”, Adunarea Parlamentară a solicitat autorităților din statele membre să respecte dreptul taţilor de a se bucura de autoritate părintească comună, prin a se asigura că dreptul familiei prevede, în caz de separare sau de divorț, posibilitatea unui înţelegeri dintre părinţi cu privire la custodia comună fizică a copiilor, respectându-se asfel interesul lor superior”.
De asemenea, Adunarea Parlamentară este ferm convinsă că încurajarea autorităţii părinteşti comune ajută la depășirea stereotipurilor de gen cu privire la rolul femeilor și al bărbaților în cadrul familiei și reprezintă pur şi simplu o reflectare a schimbărilor sociologice care au avut loc în ultimii 50 de ani în ceea ce privește modalitatea în care este organizată viața privată şi de familie. SURSĂ ARTICOL:
[ link extern ]