avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Activitate nicoleta4775

Activitate nicoleta4775

Buna ziua
Situatia este urmatoarea: -tata ,refugiat din Bucovina in razboi, decedat in 2001-succesiunea efectuata in 2002 :sotie+3 copii, cota de 1/4 din mostenirea acestuia.
.-conf. legii date abia in 2003 cu privire la acordarea de despagubiri ptr terenurile ramase in Ucraina actuala, sotia deschide proces cu ANRPR,
-prin decizie finala, din 2016 se plateste de stat o despagubire pe terenurile si imobilele respective,care ar fi fost bunuri mostenite de catre defunct de la parinti sai
-copiii au luat la cunostiinta doar in 2016 cand a venit hotararea definitiva-datele si copii ale buletinelor le-au fost cerute sub pretextul ca Asocitia fostilor detinuti politici ,din care facea parte defunctul, intocmeste o situatie a mostenitorilor copii,in vederea unei legi care sa aloce un tip de pensie si lor, nu doar sotului supavietuitor-pensie de care beneficiaza si in prezent sotia acestuia
-despagubirea se aloca defalcat pe 5 ani, titlu de stat avand ca beneficiar doar sotia.
Si acum intrebarile care raman, dupa ce am citit legea si normele de aplicare, :
1.doar sotia are dreptul legal asupra despagubirii ?
2. daca au dreptul si copiii(3 la nr) care este cota parte afiecaruia ?
3.care este calea de urmat: -proces- copii contra mama
-executor judecatoresc in baza actului de mostenitor din 2002
-un act legal tip instiintare (emis de un av. notar sau altceva) care sa-i aduca sotiei la cunostiinta ce se poate intreprinde in continuare,
4. nu se poate amiabil, altfel nu as fi ajuns pe acest site, iar suma nu este neglijabila.
Multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru un eventual raspuns edificator, clar.
puteti, va rog , sa inchideti topicul,. Multumesc pentru timpul acordat, intrebarile punctuale sunt ocolite, prevederi si regulamente si legi generalizate am tot citit de 3 zile încoace, de când a trecut si urmatoarea zi promisa de plata ce s-a soldat doar cu amanare.
foarte adevarat proverbul ""Fara bani, mori cu dreptatea in mana""
nu doresc polemica, ci raspuns clar daca se poate, daca nu, nu. Am citit Codul Muncii actualizat, stiu ca legal se spune ca zilele de C O neefectuate se aduna la venitul din ultima luna , doar in cazul incetarii C M- atunci logic ar fi ca daca se platesc contributii, sa fie considerate si vechime in munca. dar daca nu se dau atunci (din rea vointa ca sa economiseasca si firma) si imi castig acest drept ulterior (ITM, justitie) cum se procedeaza la plata- si catre mine si catre contributii? ca nu mai figurez ca angajata, deci nu-mi da pe stat de plata. Si daca se platesc toate contributiile de ce sa nu fie considerate vechime??
Corecte sunt multe care nu le consider a fi nici eu- de exemplu sa nu mi se platesca nici preavizul pe motiv ca s-au platit, de catre saraca firma, contributiile la stat, ca nu am fost de acord sa semnez o demisie cu acordul partilor, pe loc si mi-am cerut dreptul la preaviz daca tot nu mai au nevoie de mine dupa ce am avut tupeul sa cer si sa efectuez CO când alti angajati nici de 5 sau 6 ani de când au venit, nu si-au luat nici macar 5 zile. { CM incheiat pe 30 ian, data de plata 15 febr. ,amanare peste amanare...
D-le Cismasu ,la asta precis o sa raspundeti ca este CORECT!
Multumesc, dar pentru aceste zile de C O neefectuat, daca contractul s-a incheiat,care este modalitatea de plata? se mai platesc contributii si sunt considerate vechime in munca? sau mi se dau doar mie bani -" in mana" si gata? Sa stiu la ce sa ma astept si ce sa cer exact.
Imi permiteti sa listez raspunsul dvs ??
pentru a combate afirmatia "ce,esti cumva contabila, stii mai bine decat noi,s-a incheiat contractul, pa la revedere" bazata pe faptul ca se stie ca ITM nu-i poate obliga, iar ptr actiune in justitie tebuie timp si bani si multi fosti angajati se lasa pagubasi, multumesc
da multumesc, dar întrebarea ramane. In 365 ale anului 2015 intrau 21 zile c o , este legal sa se calculeze 1,75*11 luni efectiv lucrate, adica 18 zile, cu explicatia ca perioada de concediu nu intra la calcul ca doar nu am efectuat in acest timp programul de lucru? Asta nu inteleg eu. Scuze, daca insist, dar oricine citeste un contract in care se spune ca ai drept la 21 zile co intr-un an intelege ca acestea sunt cuprinse in anul respectiv, conform logicii si limbii romane, nu ca se aduna 21 zile la 365 ale anului. Am la baza matematica dar ,cu toate scuzele, nu inteleg aceasta aritmetica contabiliceasca. Unde-i logica?
contractul a inceput 2oct 2014 si a incetat in 30 ian 2016 dupa efectuarea preavizului in perioada 3-29 ian. Singurul concediu ,in toata perioada este 23nov- 22dec 2015 restul fiind perioada lucrata. Conform actelor contabile ale firmei nu mai am zile de CO neefectuate. Este corect si legal ?? Explicatia lor a fost cea prezentata in primul post. Legile le-am citit, logica nu o inteleg. Multumesc.#-o
da scuze, 23 nov-22dec2015 concediu si 1ian-22 nov 2015 perioada lucrata.. Activitatea a continuat , pentru zilele de 23,24,28,29,30,31 dec.2015. atunci ,inteleg ca 21 zile CO era corect si ca zilele 3,5 (cum se traduce de fapt 3 sau 4 ) de CO restante din 2014 tot restante au ramas ?
Si chiar daca incetam activitatea cum era corect sa mi se refuze 3 zile CO aferent 2015 pentru 5 zile nelucrate in dec 2015 când tot la formula lor este 1,75 zile la luna lucrata :-/
Aceste vizite ale tatalui vor fi considerate tot doar un drept pe care daca vrea, si-l exercita, daca nu, nu va suferi nici o consecinta ? propun ca si tatal sa fie obligat.
1. sa demonstreze ca a petrecut acest timp cu minorul si inainte de despartire pentru a beneficia de acest drept~ asa cum mamele trebuie sa demonstreze ca tatal are serviciu daca doresc, in numele minorului , o contributie materiala
2. preluând o idee a utilizatorului Shomo ~in cazul in care nu vine ~ restrângerea graduala a acestui drept de legaturi pana la decaderea totala din drepturi.
3. aceste ore sa ii fie acordate si mamei in perioadele când minorul este la locuinta tatalui pt mai mult de un week-end. Atunci sa vedeti circ, daca vine fosta/ amanta acasa când e si sotia??Mai mult ca sigur va mai fi un divort si daca sunt in ecuatie si alti minori din casatorii anterioare?? Realizeaza autorul initiativei penibilul situatiei ? fostul/fosta la copilul sotiei/sotului +sotul/sotia cu copilul si fosta/amanta/fostul/fosta. Ce sa mai mentionez starea psihologica a minorilor in cauza.
4.nu fiti rele doamnelor, dupa o luna in care vin, daca vin, sigur 99% vor renunta, in aceste conditii de paritate. Problema e , in fond, ca la ei drepturile nu au atasate si obligatia de a le exercita in favoarea indeplinirii si a dreptului minorului de relationare. Este mai usor sa strigi in gura mare ca n-ai drepturi decat sa-ti indeplinesti obligatiile asumate sau, dupa caz, impuse.
Sunt numeroase tipuri de exceptii ce nu au reglementari la obiect,dar sunt tratate dupa acelasi tipar.[ viol, protectie inadecvata ~ avort refuzat pe motive..diverse,tata necunoscut sau obligat la recunoasterea paternitatii, detinuti etc.~toate înafara casatoriei . PLUS DEZINTERESUL TOTAL.
mai intai ar trebui reglementate temeinic exceptiile si sa se mai gandeasca la modificari când si daca mai ramane cineva si pentru regula lor .
d-na Martonze nu am reusit sa gasesc aceasta dezbatere, initiativa .un link ceva...
Buna seara, desi am citit articolele referitoare la subiect, am ramas cu urmatoarea nelamurire:
conform contractului am 21 zile de concediu anual, care eu inteleg ca se includ in perioada de 365 zile ale anului
in perioada 23.11.2015`~22.12.2016 am efectuat cele 21 de zile concediu la care am dreptul in 2016
Este corect sa mi se spun ca aveam dreptul doar la 21/12 *[10 luni si trei saptamani] adica doar 18 zile conform perioadei lucrate?? 1 ian~22 nov 2016, ca doar in decembrie nu am lucrat ca sa mi se ia in calcul !#-o Multumesc
in plus, pentru nov si dec 2014 nu am luat zile de concediu. cele 3,5 zile unde se incadreaza in 2015?, am dorit sa le efectuez in continuare in 23,24,28 dec 2015 dar mi s-a spus ca le-am luat deja in intervalul si cu metoda mentionata mai sus.
puteati renunta in termen de 14 zile calendaristice.Trebuia sa va informeze de acest drept in cadrul telefonului când v-a facut oferta.Cand va va sosi contractul incheiat ''la distanta " pe hartie mergeti la cea mai apropiata reprezentanta si il puteti anula. Aveti aceasta portita daca va incadrati in termenul amintit.. Sau poate pe mail...verificati . Multe suna bine pana le recitesti cu atentie. La mine a mers, anul trecut.Bafta.--oricum daca nu-i semnat sau raspuns la mail nu e in vigoare .Bafta
da, d-na gi-jane, dar poate va fi mai atent pe viitor, daca tot a intrebat, presupun....
Afirmati :'''' dorim sa-l obtinem: GARANTAREA ACCESULUI LA COPIII NOSTRI!'" perfect!! va doresc sa reusiti atunci când '"SE GARANTEAZA COPILULUI MENTINEREA LEGATURII CU AMBII PARINTI" - chiar daca unul refuza ;pentru ca legile sunt ptr. toti nu doar ptr majoritatile dvs.
In legislatia actuala este doar un drept al necustodianului si Nu-i este garantata copilului.Asta nu ne convine noua, custodienilor si spre deosebire de dvs .nu exista nici o cale juridica -fireasca sau nu- de a actiona. Atat. ORI exista amandoua variantele ori nici una- iata inca un motiv ptr cauza dvs.
Celelalte idei aparute va apartin si va recomand sa va recititi mesaj. dvs. inainte de a mi le atribui ,eu doar v-am raspuns.
Si ma REPET poate ati citit prea repede:"""Este dreptul dvs. sa nu fiti de acord si obligatia dvs de a va abtine de la a acuza o persoana doar ptr. ca nu va convine ce spune.. Ironic mai este faptul ca eu sunt de acord cu ideea dvs. chiar daca privesc din partea total opusa, felicitandu-va ca doriti pastrarea legaturilor cu copilul si incercati o normalizare a acestora in cadrul haosului nostru legislativ"".
Atunci de ce simtiti nevoia sa ma convingeti de contrariu când eu va felicit?

Va mira faptul ca va da dreptate o mama? Daca reusiti in demersul dvs avem si noi precedent ptr a cere egalitate in acordarea acelorasi drepturi ptr copii. Atat, care-i problema dvs cu aceasta dorinta- ca mai sunt si mame cu viziuni diferite fata de cele impotriva carora va luptati? sau nici acest lucru nu vi se pare firesc ??