Puteti inchiria cu acordul bancii creditoare; atentie ca unele banci solicita virarea chiriei in contul curent aferent creditului.
De asemenea, in cazul creditelor Prima Casa este dificil sa obtineti acordul; din cate stiu se solicita inclusiv de la Ministerul de Finante..
Tocmai a fost adoptata legea de cam deputatilor, se refera la toate creditele in derulare si uin executare silita.
ca sa stiti cum stati, solicitati situatia Dvs. la Biroul de Credit (www.birouldecredit.ro).
"4. Cum pot obţine date referitoare la propria persoană de la Biroul de Credit?
Pentru eliberarea situaţiei proprii - Situaţia înscrierii la Biroul de Credit, în temeiul dreptului de acces la date prevăzut de Legea 677/2001, trebuie să adresaţi în scris către Biroul de Credit o cerere datată şi semnată, la care sa anexaţi o copie lizibila după actul de identitate (buletin sau carte de identitate) şi, după caz, dovada plăţii serviciului solicitat. Puteţi trimite această cerere, însoţită de actul de identitate şi daca este cazul de documentul de plată (scanate daca se trimit prin e-mail), la adresa noastră poştală sau la adresa de e-mail*): situatie@birouldecredit.ro.
Numai prima solicitare adresată Biroului de Credit pe parcursul aceluiaşi an calendaristic este gratuită. Începand cu a 2-a cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu suma de 6 lei, dovada plătii urmând să o trimiteti impreună cu cererea. Plata se va face la orice unitate a Băncii Comerciale Române S.A., folosind următoarele instrucţiuni:
- suma: 6 lei
- beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
- cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
- deschis la banca: BCR Lipscani
În cazul în care doriţi să verificaţi dacă sunteţi la a doua cerere în decursul unui an, puteţi solicita o confirmare telefonică de la Biroul de Credit.
Informaţiile solicitate cu privire la propria persoană, prezentate prin “Situaţia înscrierii la Biroul de Credit”, vor fi transmise către dvs. prin Poşta Română sau prin e-mail*), în conformitate cu solicitarea exprimată de dvs., în termenul legal de la data inregistrării cererii.
În cazul în care nu precizați adresa de corespondență (poștală sau E-mail), răspunsul va fi transmis, prin Poșta Română, la adresa de domiciliu ! "
Avand in vedere noua lege a darii in plata, veti putea ceda apartamentul bancii daca sunteti titularul de contract, fara acordul codebitorului. Pe de alta parte, anumite acte le puteti semna si singur, daca discutati cu banca si obtineti un acord de la dept lor juridic.
Ati incercat cu o adresa scrisa in care sa semnalati problema, sa cereti stornarea sumelor retinute necuvenit si la care sa anexati polita si dovada platii primei? eventual depusa la Centrala BancPost...
Desi teoretic este mai sigur pt Dvs, pentru ca vanzatorul nu se mai poate razgandi, trebuie verificat cu banca daca accepta ipoteca vanzatorului; si mai exista riscul ca odata dreptul Dvs. de proprietate trecut in CF, banca sa considere ca nu mai poate acorda credit imobiliar...
In mod normal rambursarea anticipata se face prin scaderea sumei rambursate din sold, banca nu este obligata sa modifice si alti parametri ai contractului, in speta perioada de rambursare. Deci din acest punct de vedere nu cred ca se incalca vreo lege...interesanta oricum gaselnita ING cu 'accelerarea creditului'.
Iar comisionul de acordare este si el foarte legal si poate fi oricat, cat timp banca vi l-a prezentat in timpul procesului de ofertare.
Opinia mea (nefiind jurist, doar avand ceva experienta cu bancile) este ca un proces ar fi bani pierduti; incercati sa mai negociati cu banca, eventual printr-o adresa scrisa la care sa primiti raspuns.
1. comparati rata existenta cu cea pe care o veti avea dupa conversie: cresterea ROBOR este un risc real, dar la fel poate creste si cursul CHF/RON, iar in general riscul valutar este mult mai mare decat cel de dobanda dupa cum s-a vazut in anii tulburi.
In plus trebuie sa luati in calcul si scaderea soldului odata cu reducerea de 20% parca anuntata de OTP.
Daca ramaneti pe CHF avantajul ar fi sa scada cursul CHF/RON (greu de anticipat) sau sa ii puteti da in judecata pentru inghetarea cursului (in functie si de tipul de contract pe care il aveti).
2. Chiar daca semnati conversia veti beneficia de LDP; evident legea e avantajoasa daca soldul creditului depaseste substantial valoarea garantiilor imobiliare.
3. Probabil ca in faza actuala nu aveti sanse; banca a facut o oferta generala tuturor clientilor si nu o va submina negociind individual decat poate pentru sume de peste 500.000 EUR (am avut personal experienta Volksbank-Banca Transilvania cu oferta de conversie).
Odata cu LDP insa disponibilitatea bancilor spre negociere va fi alta...
Daca doriti o discutie in detaliu va rog mesaj privat.
S-a rezolvat...se pare ca cineva nu prea stia clar ce si cum...oricum m-au pus sa trec in actul constitutiv 'consultanta' in paranteza dupa obiectul de activitate 6619...
sper sa rezolv odata...#-o
Ca mostenitor si garant ipotecar practic, aveti evident dreptul la o copie a contractului. Insistati, faceti o cerere scrisa pentru a primi un raspuns scris.
Mai ales ca banca va trebui probabil sa faceti un act aditional la contractul de credit prin care sa se evidentieze noua structura a garantilor ipotecari..