avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Activitate MBog90

Activitate MBog90

Buna ziua stimata comunitate !

Va scriu deoarece ma aflu intr-o situatie noua pentru mine, fiind tanar si neexperimentat in anumite situatii cum ar fi mosteniri si tot ceea ce deriva din acestea !
Va prezint urmatoarea situatie. Bunica mea (din partea tatalui) s-a nascut in Jud. Gorj, comuna Pestisani si a venit in Bucuresti, dupa al doilea razboi mondial. A mostenit de la mama ei o padure in muntii din apropierea comunei. In fiecare an (o data pe an), bunica mea primea o suma de la Obstea comunei, pentru faptul ca avea aceasta padure.
Tatal meu,care ar fi trebuit sa mosteneasca el primul drepturile bunicii, in calitate de fiu, a decedat fulgerator in 2015, in urma unor probleme mari de sanatate, pe care nu le supraveghease atent.
Bunica mea a murit in Octombrie 2018, la 82 de ani. Practic tot ce avea, insemnand doua case, le-am mostenit eu, ca nepot, fiindca tatal meu a decedat asa cum am spus. Casele reprezinta un apartament in Bucuresti si o casa in comuna Pestisani, jud. Gorj.
Si acum revenind la banii de la padure ai bunicii. Cand am facut succesiunea in primavara lui 2019, totul a mers bine, insa la notar am aflat si am fost socat sa mi se spuna, ca in sistem exista inregistrat un testament intocmit de bunica mea in Decembrie 2017, fara ca eu sa stiu de existenta acestuia si de intocmirea lui; prin care padurea de care v-am spus mai sus, o lasa mostenire unui nepot din Pestisani, caruia bunica ii venea matusa.
Practic i-a lasat mostenire padurea efectiv fara ca eu sa stiu absolut nimic. Dupa cum v-am spus, am aflat dupa 1 an si 4 luni de acest lucru.
In aceasta vara am fost sa vizitez una din casele mostenite, care se afla in comuna Pestisani.
Am fost informat de Obstea comunei Pestisani, ca trebuie sa ridic suma de bani de la padurea bunicii, care am aflat ca de fapt sunt niste dividende si ca mai corect spus bunica avea niste actiuni pentru padurea precizata, pe care aceasta le-a lasat mostenire mai departe asa cum am precizat mai sus. Prin urmare am inteles si eu mai bine cum sta treaba cu acesti bani (v-am spus ca e ceva nou pentru mine). De la Obste am mai aflat totodata ca era vorba de circa 7,5 hectare de padure.
Eu am ridicat de la Obste, in August 2019, suma de 1828 RON, ca dividende pe anul 2018; fiindca bunica a trait in acel an si am aflat ca eu ca nepot direct, trebuie sa primesc in 2019 acesti bani conform legii. Insa dividendele pe anul 2019, care vor fi ridicate in 2020, vor fi ridicate de catre mostenitorul din testament, adica eu nu mai am dreptul.
Avand in vedere situatia precizata, va rog sa imi spuneti ce Declaratie trebuie sa completez pentru plata impozitului, pe aceste dividende si ce alte acte trebuie sa mai prezint catre Autoritatile fiscale, pentru plata.
Imi cer scuze daca am postat in sectiunea gresita si daca prezentarea situatiei este un pic stangace !

Va multumesc !

Mesajul de mai sus poate fi privit ca o continuare a situatiei din discutia pe care eu am deschis-o:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Buna ziua,

Doresc sa va aduc in atentia dvs. o problema, la care va rog sa imi oferiti un sfat/cateva sfaturi pentru a sti cum sa procedez va rog !
Eu sunt doctorand in anul IV la o Universitate de stat din Romania si recent (in ultimele doua luni) am sustinut un examen pentru angajare ca ACS (Asistent de Cercetare Stiintifica) intr-un institut de stat cu profil agricol. Am promovat examenul si am fost angajat cu contract de munca, iar data de angajare a fost 8.10.2018, adica astazi.
Doresc sa mentionez ca postul de ACS pentru care am sustinut examen si am fost angajat prin promovarea acestuia este pe perioada determinata de 4 ani (2018-2022) si presupune munca de cercetare in laborator pe un proiect stiintific, ca sa fiu mai precis denumirea postului este ACS in horticultura.
Problema pe care o ridic este urmatoarea: in anul 2016, in luna Martie, am implinit 26 de ani. La acea vreme era o lege conform careia si persoanele fara venituri trebuie sa se inscrie la ANAF, prin completarea formularului 604 si sa plateasca CASS din trei in trei luni obligatoriu. M-am inscris in aprilie 2016 la Registratura ANAF Bucuresti Sector 1.
La acea vreme eram anul I la doctorat pe loc bugetat cu bursa de studii. Nu aveam nici un venit, decat bursa de studii care am inteles ca e neimpozitata, eu fiind intretinut de parinti atunci. Bursa de studii se acorda la Doctorat doar in primii trei ani, dupa care daca se completeaza cererea de prelungire cu 2 ani, doctorandul nu mai primeste bursa de studii. Practic cand cineva sustine admitere la Doctorat, i-se precizeaza ca exista conform Legislatiei Invatamantului din Romania, trei categorii de locuri: locuri cu taxa, locuri bugetate fara bursa si locuri bugetate cu bursa. Eu am fost pe cel de al treilea tip de loc, cel cu bursa. Eu cel putin asa cunosc, poate s-a mai schimbat ceva intre timp, insa nu cred.
Anul acesta, in anul IV de Doctorat bursa a fost oprita, nu mai primesc bursa, dar sunt angajat si urmeaza sa sustin si Teza de Doctorat.
Intrebarile mele sunt:

1. Ca sa actualizez statutul meu, adica persoana cu venituri, prin faptul ca am fost angajat, trebuie sa ma duc personal si sa completez si sa depun vre-un formular la dansii acolo la ANAF, sau declara direct angajatorul, in cazul meu institutul ?

2. Pot sa depun formularul si online va rog ? Va rog sa imi spuneti ce formular trebuie sa completez,ca tot urmaresc prin mass media si sunt tot felul de schimbari in ultima perioada.

Am discutat si cu expertul juridic al institutului, la care lucrez incepand de astazi si mi-au spus ceva de Revisal, ca am fost inregistrat pentru plata obligatiilor catre stat, din salariu, dar m-a sfatuit totusi sa dau un telefon la ANAF ca sa fiu sigur ca totul este in regula si ca sa stiu daca mai trebuie sa fac ceva in ceea ce priveste aceasta problema.

Va rog sa ma ajutati si pe mine si va multumesc pentru raspuns !

Buna seara,

Am o intrebare va rog ! Un student care nu inregistreaza venituri impozabile (salarii,etc.); decat bursa de studii, primeste cu ocazia aniversarii zilei de nastere/nume, sau de Craciun/Pasti o suma de 100-300 RON cash de la parinti, drept cadou. Respectivul student se duce la banca unde are contul de student pentru ai depune in cont. Ce documente trebuie sa intocmeasca ? Trebuie sa declare suma si sa plateasca impozit pe banii primiti ? Va multumesc !
Multumesc inca o data !

Raspunsul imi era util pentru intelegerea unui articol din Codul Fiscal.
Mutumesc ! :)
Buna seara,

Va deranjez cu o intrebare va rog. Nu vreau sa para stupida, dar ma intereseaza urmatorul aspect: Daca sunt imputernicit pe un cont cu depozit al mamei mele (salariat), dobanda depozitului se considera venit si pe numele meu, sau nu ? Imi cer scuze daca intrebarea mea este aiurea, dar imi este util raspunsul dvs..

Va multumesc !
Buna ziua,

Va scriu deoarece doresc cateva lamuriri in ceea ce priveste plata CASS de catre persoanele fara venituri. Vreau sa va prezint mai intai situatia mea. Sunt doctorand in anul I (am inceput in oct. 2015) al unei facultati de stat acreditate dintr-o universitate din bucuresti, pe loc bugetat cu bursa, forma de invatamant zi, cu frecventa. Doctoratul este de trei ani (oct. 2015- oct. 2018). Nu am nici un venit pe numele meu, decat aceasta bursa, care am citit ca nu se impoziteaza (daca nu ma insel este vorba de Art. 42 din legislatia ANAF). De asemenea doresc sa precizez faptul ca pentru a fi admis la doctorat pe un loc cu bursa trebuie sa nu figurez ca angajat si deci persoana cu venituri. In rest sunt intretinut de unul din parinti care este salariat. Studiile superioare de licenta si masterat le-am realizat in cadrul aceleiasi facultati, acestea fiind acrediate. Licenta si masteratul s-au desfasurat pe o perioada de 6 ani (oct. 2009-iul.2015), dupa terminarea liceului in iul. 2009. Mentionez ca si in acesti sase ani am fost intretinut tot de catre parinti (de ambii parinti, apoi numai de unul singur). Pe data de 24.03.2016 voi implini varsta de 26 ani si doresc sa stiu urmatoarele va rog:

1. Ce acte trebuie sa completez pentru plata CASS ? Am inteles ca ar fi vorba de formularul 604 daca nu gresesc.
2. Unde pot efectua plata ?
3. La ce interval de timp trebuie efectuata plata ?
4. In perioadele dintre doua programe de studii, sa zicem liceu-licenta, sau licenta-master, adica de la terminarea unuia si inceperea altuia, perioada iul.-oct., trebuia sa platesc CASS ?

Va multumesc !
Răspuns la discuția CASS persoane fara venituri
Buna ziua,

Sunt un nou utilizator al acestui forum. Va scriu deoarece doresc cateva lamuriri in ceea ce priveste plata CASS de catre persoanele fara venituri. Vreau sa va prezint mai intai situatia mea. Sunt doctorand in anul I (am inceput in oct. 2015) al unei facultati de stat acreditate dintr-o universitate din bucuresti, pe loc bugetat cu bursa, forma de invatamant zi, cu frecventa. Doctoratul este de trei ani (oct. 2015- oct. 2018). Nu am nici un venit pe numele meu, decat aceasta bursa, care am citit ca nu se impoziteaza (daca nu ma insel este vorba de Art. 42 din legislatia ANAF). De asemenea doresc sa precizez faptul ca pentru a fi admis la doctorat pe un loc cu bursa trebuie sa nu figurez ca angajat si deci persoana cu venituri. In rest sunt intretinut de unul din parinti care este salariat. Studiile superioare de licenta si masterat le-am realizat in cadrul aceleiasi facultati, acestea fiind acrediate. Licenta si masteratul s-au desfasurat pe o perioada de 6 ani (oct. 2009-iul.2015), dupa terminarea liceului in iul. 2009. Mentionez ca si in acesti sase ani am fost intretinut tot de catre parinti (de ambii parinti, apoi numai de unul singur). Pe data de 24.03.2016 voi implini varsta de 26 ani si doresc sa stiu urmatoarele va rog:

1. Ce acte trebuie sa completez pentru plata CASS ? Am inteles ca ar fi vorba de formularul 604 daca nu gresesc.
2. Unde pot efectua plata ?
3. La ce data trebuie efectuata plata ?
4. In perioadele dintre doua programe de studii, sa zicem liceu-licenta, sau licenta-master, adica de la terminarea unuia si inceperea altuia, perioada iul.-oct., trebuia sa platesc CASS ?

Va multumesc !