Buna ziua,
De trei saptamni s-a deschis la parterul blocului in care locuiesc un fast-food tip shaormerie. Mentionez ca parterul blocului este spatiu comercial din constructie care in prezent este in proprietatea privata a unei persoane.
Acest fast-food este deranjant prin mirosul neplacut pe care il emana pana aproape de miezul noptii pt. ca nu respecta nici orarul de functionare. Acesta shaormerie este dotata cu o hota simpla care evacueaza mirosul exact in zona dormitoarelor blocului.
Era obligatoriu ca pt. functionare, shaormeria sa obtina acordul vecinilor de la etajul 1 ?
In conditiile in care exista si o lege a mirosurilor, se poate face ceva ca sa putem trai in conditii civilizate si sa putem sa ne aerisim locuintele cu aer fara miros de ulei ranced?
Va multumesc.
Buna ziua,
Am urmatoarele nelamuriri:
1. cf. Legii 230/2007 art.25,lit.c:
“ proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza”
Intrebare:
• un membru al familiei (sotia sau fiul) care il reprezinta pe proprietar (sot) in adunarea generala trebuie sa aiba imputernicire scrisa si semnata de catre proprietar (sot)?
2. cf. Legii 230/2007 art.25,lit.d:
“un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza”
Intrebare:
• daca in Statutul Asociatiei de Proprietari ai blocului in care locuiesc este precizat ca:
“un membru al asociatiei poate reprezenta cel mult un membru absent prin imputernicire scrisa”
In acest caz ce se aplica; Legea 230/2007 art.25 lit.d sau Statutul Asociatiei de Proprietari?
In carnetul de munca este corect inregistrat insa eroarea este in datele transmise de angajator prin declaratiile nominale lunare. Acesta eroare se intinde pe o perioada de 5 luni.Casa de pensii mi-a dat un raspuns ambigu; m-a trimis la Casa de pensii a municipiului ca sa cer un alt defasurator cu sumele contributive si perioadele aferente.
Oare angajatorul mai poate corecta ceva daca a raportat eronat?
Va multumesc.
Buna ziua,
Sunt pensionata anticipat partial cu penalizare din anul 2013. Acum indeplinesc conditiile pt. pensionarea pt. limita de varsta. Verificand datele din documentul privind activitatea in munca am constatat niste erori la perioadele si sumele contributive incepand cu luna iunie 2001 in urma unui transfer in alta companie. Mentionez ca aceleasi date sunt insa corect inregistrate in carnetul de munca. Am aflat ca din 1.04.2001 s-a luat in calcul ceea ce s-a inregistrat electronic la CNNP. Cum pot corecta aceasta inregistrare electronica eronata astfel incat macar pensia pt. limita de varsta sa fie calculata corect ?
Multumesc.
Buna ziua,
In timpul verificarii actelor in vederea pensionarii, am sesizat o greseala de inregistrare cronologica in carnetul de munca :
1. data angajarii la Institutul X: 01.09.1975;
2. reincadrat dupa efectuarea stagiului militar: 14.07.1976;
3. plecat in armata: 27.09.1975;
4. lasat la vatra: 30.06.1976;
5. trecut in functia de analist la baza: 19.06.1977.
Cronologic corect ar fi fost:
2. plecat in armata: 27.09.1975;
3. lasat la vatra: 30.06.1976;
4. reincadrat dupa efectuarea stagiului militar: 14.07.1976;
Considerand ca aceasta eroare poate influenta calculul vechimii in munca, va rog sa-mi spuneti cum se poate verifica si,eventual, corecta inregistrarile din carnetul de munca in conditiile in care acesta a fost scanat de catre ITM.
Blocul in care locuiesc este din 1980. Pana in prezent au fost doar 2 verificari tehnice ale instalatiei de gaze cand ar fi trebuit sa fie una la fiecare 2 ani.
Unele blocuri noi au senzor de gaz dar nu au electrovalva (cazul blocului in care s-a mutat fiul meu in 2015). Acest senzor este foarte sensibil si multi si l-au dezactivat ca sa poata gati, face curat sau zugravi in bucatarie. In tara asta multe lucruri se fac de forma nu de utilitate; vezi "butonul de panica" care este pe post de bibelou.
Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?
Faptul ca nu ni s-a cerut acordul pt. prelungirea contractului de inchiriere de catre presedintele de bloc , nu este un abuz? Presedintele de bloc se foloseste de niste semnaturi vechi de peste 5 ani pt. inchirierea unor spatii comune inclusiv a uscatoriei de la ultimul etaj. Toate acestea in conditiile in care chiriasii sunt rai platnici.
Buna ziua, de peste 5 ani spatiul comun de la intrarea in bloc este inchiriat unui mic magazin care comercializeaza: paine, bauturi racoritoare, inghetata dar si bere si bauturi spirtoase ceea ce atrage ca un magnet toti betivii din imprejurimi. Acestia consuma bauturi alcoolice in fata blocului si organizeaza petreceri pe trotuar pana la miezul noptii. Daca li se atrage atentia asupra zgomotului produs raspund obraznic si devin violenti. Ei sustin ca sunt pe spatiul public si pot face ce vor. In plus, patronul magazinului le tine partea.
Acordul pt. infiintarea unui mini magazin in spatiul comun de la intrarea in bloc a fost obtinut in urma cu 10 ani de la jumatate plus unu din locatarii blocului dar atunci nu erau astfel de probleme. Aceste probleme au aparut de cand este acest propietar de magazin care le da bautura pe datorie. Contractul cu magazinul a fost prelungit pana in 2019 de catre presedintele blocului fara sa intrebe pe nimeni mai ales ca exista restante mari la plata chiriei magazinului. Se pare ca presedintele blocului are niste avantaje personale de la acest magazin.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face pt. a scapa de acest magazin si unde ma pot adresa pentru a stopa aceste petreceri de pe trotuarul din fata blocului.