avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Activitate TeodorG

Activitate TeodorG

Buna ziua

Acum aproximativ un an, i-am cerut angajatorului (sefei sucursalei din Ro a multinationalei la care lucrez) sa-mi permita trecerea la regimul de lucru cu norma partiala, dupa o perioada destul de istovitoare la serviciu. Sefa din Romania a fost de acord si a mentionat ca in cateva luni ma asteapta sa revin la regimul de lucru cu norma intreaga.

Intre timp lucrurile s-au schimbat, firma a inceput sa mearga mai prost, proiectele s-au imputinat... asa ca nu am mai cerut sa trec la norma intreaga. Compania mama a suferit si ea schimbari (a fost vanduta), asa ca ne-am trezit cu alti sefi.

In Decembrie 2018, am cerut pana la urma sa fiu trecut inapoi pe norma intreaga (chiar daca situatia in firma nu s-a imbunatatit dramatic). Un director (din USA) m-a anuntat ca, deoarece nu este cerere suficienta pentru jobul meu, nu pot sa revin acum full-time. De atunci a trecut mai mult de o luna si nu se arata vreun semn ca se va schimba situatia.

Intrebarea intrebatoare e... ce pot face in situatia asta, inafara de a-mi cauta alt loc de munca? E vreun mod prin care pot "constrange" angajatorul sa-mi redea norma intreaga?

Multumesc
Buna ziua

Lucrez pe un proiect de cercetare, finantat din fonduri europene (Instrumente Structurale 2014-2020). In vara am fost convinsi sa semnam un act aditional la CIM, in care se specifica un numar minim de articole pe care trebuie sa le publicam pana la sfarsitul anului, fara a se specifica ce se intampla daca nu este atins acest indicator

Acum o saptamana, directorul de proiect ne-a trimis un email prin care ne instiinteaza ca neatingerea nr minim de lucrari publicate (indicatorul din actul aditional la CIM) va duce la neaprobarea pontajului pe luna Decembrie.

Mie imi suna foarte putreda aceasta abordare si as vrea sa stiu daca este legala ori nu.

Multumesc.
Buna ziua

Anul trecut, cu iuresul finantarilor Startup Nation, am deschis o firma (in Galati). La scurt timp insa (si inainte de a o inregistra la ANAF), am decis sa ma mut din oras, la mare departare. Nu am mai facut nimic cu firma.

A trecut peste un an de atunci, timp in care am trecut doar de cateva ori pe acasa (sediul social) si am gasit tot felul de avize de la posta, dinspre judecatorie catre aceasta firma.

Nu stiu ce ar trebui sa fac acum, eu tot fiind la distanta. Orice ajutor e binevenit.
Nu, nu am semnat niciun contract pentru vizionare.
Buna seara

In cautarea unui apartament de inchiriat, zilele trecute am vizionat un apartament prin intermediul unui agent imobiliar ce m-a anuntat inainte ca practica un comision de 50% din chirie. A venit si proprietarul iar la finalul vizionarii am avut impresia ca proprietarul e mana in mana cu agentul imobiliar.

Astazi am semnat un contract standard (nedeclarat la ANAF), direct cu proprietarul iar el a spui ca ii va declara agentului imobiliar o valoare mai mica, astfel incat sa platim comision mai mic. Mai mult, a sugerat sa ii las lui comisionul de 50% pentru agentul imobiliar (plecat din localitate), el urmand sa i-l dea mai tarziu.

Am refuzat si am spus ca ii voi plati comisionul doar daca agentul imi da o factura/chitanta.

Intrebarea mea e in ce conditii sunt obligat sa ii platesc comisionul acestui agent imobiliar, avand in vedere ca nu am semnat niciun contract de (pre)vizionare cu el, iar contractul de inchiriere e doar intre mine si proprietar.

Mersi
Buna ziua

O cunostinta ma intreaba daca, avand deja un CIM cu norma intreaga la un angajator (domeniu IT), poate semna un al doilea CIM cu alt angajator (o universitate), tot cu norma intreaga, postul fiind finantat din fonduri europene.

Al doilea angajator i-a pus in vedere ca nu poate depasi 12h/zi (deci nu poate avea doua norme intregi) iar autoritatea care verifica proiectele finantate din fonduri europene poate decide sa nu mai ramburseze angajatorului contravaloarea salariului, in acest caz angajatorul avand optiunea de a-l executa silit pe angajat.

Orice sfat este binevenit.

Multumesc.
Buna seara

Sotia este in concediu de crestere al primului copil (concediu de 2 ani, copilul nascut in iulie 2014) iar zilele trecute ni s-a nascut cel de-al doilea copil.

As dori de data aceasta sa intru eu (tatal) in concediu de crestere a copilului pentru cel de-al doilea copil.

As avea nevoie de indrumare pentru a intelege:
1) daca se poate ca cei doi parinti sa fie in paralel in CCC (si sa primeasca indemnizatii) pentru doi copii diferiti
2) ce indemnizatii vom primi in lunile de suprapunere a concediilor pt cei doi copii
3) daca sunt sanse reale ca legea pt modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, trimisa la Presedintele Romaniei spre promulgare, are sanse sa fie pusa in aplicare in viitorul apropiat.

Multumesc