avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Activitate crin84

Activitate crin84

Mai este obligatorie intocmirea planului de formare profesionala daca nu exista CCM la nivel de unitate ? Ce presupune acest plan si ce amenzi risca angajatorul daca nu il are ?
Aceasta intrebare este foarte pertinenta si o adresez si eu : cum evidentiem in pontaj un program partial si inegal de lucru ? Noi de exemplu avem un angajat cu part-time cu 2 ore, dar nu am specificat intervalul orar pentru ca acesta este inegal si flexibil. Uneori e nevoie sa vina si sta la munca 8 ore si nu mai vine restul saptamanii, Alteori vine 3 zile pe saptamana cate 2-3 ore in functie de cum avem nevoie de el. Per total la sf de luna isi face norma de 2ore* zile lucratoare, dar ce program de lucru ( impus de noua legislatie ) sa ii trec eu acum in contract ? E absurd, atata timp cat este un program inegal si flexibil sa ii stabilesc eu un orar predefinit . Cum credeti ca ar trebui procedat in cazul asta ? Chiar este un subiect sensibil pentru multi din cate observ.
Va multumesc !
Răspuns la discuția Condica de prezenta obligatorie
La toate controalele de la ITM pe care le-am avut ni s-a cerut evidenta orelor de lucru lucrate . Fara nici o problema sau eroare, de fiecare data le-am prezentat pontajul zilnic al angajatilor si Centralizatorul lunar pe firma cu toti angajatii ( pe care bineinteles il intocmesc electronic zilnic direct cu orele " colectate" intern). Acest pontaj il printez la sf de luna si fiecare angajat/ superior il aproba si semneaza . Doar ca incepand cu August voi introduce cele 2 linii - ora venire/ora sfarsit program pt a fi in acord cu noile regelmentari.
Răspuns la discuția Condica de prezenta obligatorie
Evidenta orelor de munca prestate = pontaj zilnic si lunar. Doar ca in acesta vor aparea 2 noi linii - ora incepe/ ora sfarsit ( eventual si Pauza). Asta este obligatoriu pentru o firma, nu Condica de prezenta care ar fi un act viabil doar pentru angajatii care au un loc de munca stabil si zilnic pot semna de venire/ plecare. Pentru restul, modul de "colectare" a orelor de lucru( telefon/sms/ rapoarte de activitate etc) depinde de politica interna a societatii, nu este o regula impusa de ITM. Ei cer foarte clar evidenta orelor lucrate zilnic , respectiv pontajul zilnic al angajatilor. Cred ca este foarte logic sa fie asa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partea de Relatii de munca - CIM, revisal, transmitere la Itm este relativ simpla. Dar o sa vedeti cat de complicat este tratamentul fiscal al salariului. Intocmirea , depunerea ( doar online ) a decl 112 pentru taxele achiatate va obliga sa alergati foarte mult, de fapt aproape sa va infiintati o firma : - va obtineti CIF/CUI; inregistrati la Registrul Comertului ( fara un CIF nu se valideaza decl 112 ), va obtineti de la un furnizor autorizat semnatura digitala, pe care apoi o valideaza Anaf-ul..., abia apoi puteti completa si declara in 112 veniturile din CIM.
ca sa nu mai zic ca desi lucreaza 2 ore, taxele i le platiti la salariul minim pentru 8 ore ( chiar daca efectiv ea lucreaza part-time).
Legiuitorul a scris doar pe hartie ca o pers fizica poate fi angajator, pentru ca in realitate trebuie sa alergi exact ca si pentru o firma.
Deci practic devii persoana juridica, ca sa poti angaja si declara legal veniturile .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact acest tip de act aditional am facut si eu salariatilor pentru o perioada de 6 luni ( un job extern). Continutul suna " modificarile intra in vigoare de la data de .....pana la data de......, perioada agreeata de ambele parti fiind de 6 luni. " Fiind un act aditional clar si agreeat prin semnare de ambele parti produce efecte atat pentru modificarile intitiale de salariu/loc de munca atc cat si pentru modificarile ulterioare la revenirea in tara . Consider ca alte aditionale reprezinta doar irosirea hartiei, clauzele au fost clare de la inceput si asumate de ambele parti.
buna ziua
Am un CIM care se incheie cu acodrul partilor, ultima zi lucrata vineri 31.03 , decizia de incetare incepand cu 01.04. Tinand cont ca 01.04 pica sambata , cand trebuie sa declar in revisal incetarea ? Vineri in ultima zi lucrata sau luni ?
Răspuns la discuția Accident intersectie semaforizata
Atata timp cat nu ati plecat pe verde de la semafor, ci ati fost pe cedeaza trecerea trebuie sa i-o cedati. Poate celalalt a trecut pe galben ca sa nu incurce intersectia cu o eventuala oprire in mijlocul ei. Din punctul meu de vedere ati fi cam vinovat sau in cel mai bun caz culpa comuna.
buna ziua,
Daca un salariat implineste in data de 05.06.2017 varsta de 65 de ani, ca angajator sunt obligat sa ii incetez contractul conform Art 56(1)c incepand cu data de 06.06.2017 ?? sau trebuie sa astept sa vina decizia lui de pensionare si pana atunci sa il tin la lucru ?
Răspuns la discuția Discriminare la locul de muncă
dar de ce vreti sa va legati de discriminare ? Din cate inteleg eu, nu mai este cale de intors la acest loc de munca. Ori ramaneti si suferiti in continuare sau va adaptati noilor conditii, ori va cautati un alt loc de munca. Insa daca tot trebuie sa plecati, puteti sesiza institutiile competente ( ITM) cu privire si la alte aspecte care sigur nu sunt prea legale in magazinul dvs. Va dau doar cateva sugestii : nerespectarea programului de lucru si al orelor suplimentare, nu mai zic de acordul scris ca sunteti de acord cu un anumit program de lucru, ore suplimentare ; lipsa evaluarii obiective anuale si a stabilirii indicatorilor de performanta pentru fiecare salariat, nerespectarea programarii concediului de odihna , suprasolicitarea fizica si depasirea atributiilor din fisa postului semnata ( Apropos, aveti fisa postului semnata ?)
Ganditi-va ca discriminarea este foarte greu de demonstrat , dar alte aspecte ce tin de relatiile de munca trebuiesc foarte clar mentionate in contractul de munca, regulament intern etc