avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate mceltare

Activitate mceltare

Doresc sa fac o cerere de restituire teren in baza legii Legii nr. 123/2023
si as vrea sa stiu daca am sanse de restituire dat fiind ca terenul pe care il mostenesc era inscris in GAC (gospodaria agricola de productie ) si nu CAP (cooperativa agricola de productie) iar legea spune astfel :

(2^1) Deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel:
a) dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale;
b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane și nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta.


Judecatorii pot interpreta ca este vorba de terenuri colectivizate in general , chiar daca nu se specifica in clar ca este vorba de Gospodaria Agricola de productie sau am sanse de recuperare ?
Doresc sa stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga vanzatorul unui autoturism de la 1 feb 2017.
Din cate stiu etapele sunt:
1.se semneaza un contract de vanzare cumparare care trebuie copiat in alte 4 exemplare.formularul se ia de la administratia financiara iar pe cele 5 exemplare se pune stampila la administratia financiara.
2.Vanzatorul pastreaza un exemplar -copie la care ataseaza un alt formular de la administratia financiara de scoatere de pe rol si le depune tot la administratia financiara.
3. Vanzatorul scrie pe talon "instrainat la data de ..."si inmaneaza toate actele cumparatorului.

Mai sunt si alti pasi pe care trebuie sa ii parcurga vanzatorul?Mai trebuie sa mearga la Inmatriculari/Radieri la Pipera?
A existat cumva o lege , intre anii 1945-1960 , care sa permita cetateanului care avea pamant intr-o localitate si care din anumite motive s-a mutat intr-o alta localitate sa transfere suprafata de teren detinuta in localitatea unde a locuit initial in localitatea unde s-a mutat ulterior(mai aproape de resedinta)?
Din cate am inteles s-au efectuat astfel de stramutari/transferari de teren
In STATUTUL din 28 septembrie 1977 al cooperativei agricole de productie se mentioneaza:

ART. 8
În cazul cînd un cooperator - prin cãsãtorie sau din alte motive - îşi stabileşte domiciliul în alta localitate, el poate deveni membru al cooperativei pe baza cãreia se muta.
Pentru aceasta, este necesarã aprobarea adunãrii generale a cooperativei agricole de unde pleacã, precum şi a aceleia în care cere sa între. Cooperatorul îşi pãstreazã toate drepturile prevãzute în statut, iar cooperativa de unde a plecat este obligatã sa transfere cooperativei în care a fost admis contravaloarea partii sale sociale.


Asa ceva caut si pentru GAC -Gospodaria Agricola Colectiva , pana in anul 1960 cand a avut loc transferul.
Nu am gasit informatia in Statutul GAC si nici in HCM-uri sau Buletine oficiale din 1949-1960.
In 1949 au aparut primele GAC-uri
Bunicul meu s-a transferat in anul 1959 de la o Gospodarie agricola Colectiva la alta Gospodarie Agricola Colectiva .
Detin acte doveditoare de la Arhivele Nationale in care cele doua GAC-uri au fost de acord cu transferul.Detin acte doveditoare ca in GAC-ul de unde a plecat a intrat cu 5 ha.
Nu reusesc sa dovedesc insa ca la transfer s-a transferat cu cele 5 ha.
Unde pot gasi procedura de transfer dintr-un GAC in altul?In Buletinele oficiale ale vremii?
In statutul GAC aparut in anul 1953 nu apare aceasta procedura.
Eu am interpretat ca se refera la
condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta
adica la conditiile din oferta , dat fiind ca in formularul de oferta de vanzare este trecuta si o rubrica numita
Conditiile de vanzare sunt urmatoarele
Am facut o oferta de vanzare teren extravilan la pretul X si am primit de la primarie raspuns ca terenul este liber de vanzare.
Intre timp am gasit un alt cumparator si m-am inteles cu el sa vand terenul la un pret mai mare (X + 10%).
Pot vinde terenul acum la un pret mai mare(X + 10%) folosind raspunsul primariei ca terenul este liber de vanzare la pretul X sau trebuie sa fac din nou o oferta de vanzare catre primarie la pretul mai mare (X+10%)?
In lege nu este specificat decat ca nu am voie sa vand la un pret mai mic sau in conditii mai avantajoase decat cele din oferta



(7) Dacă, în termenul de 30 de zile prevăzut la art. 6 alin. (2), niciunul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege şi de normele metodologice, urmând ca vânzătorul să înştiinţeze în scris primăria despre aceasta. Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. (1) ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.