Prietena mea are un credit bancar unde plateste 40% din salariu,si pe langa mai are 5 IFN-uri care-i duc gradul de indatorare la peste 150% ....Acuma cum era de asteptat nu a putut plati toate ratele avand intarzieri mari ... .As dori un sfat cu ce este de facut in cazul de fata? Si de asemenea in cazul in care unul sau mai multe ifnuri aplica executarea silita(3 din ifnuri deja au vandut creditele la valori duble fata de sumele acordate) ,cum se procedeaza in cazul bancii ? Ca banca deja isi ia cei 40% la timp,insa in cazul executarii silite cum se va proceda ?
De asemenea nu stiu cum este posibil ca un IFN sa stie ca ai grad de indatorare peste 100% insa ei au acordat creditele ? Si unul din IFN-uri nu au inregistrat creditul de 10000 lei la biroul de credit la momentul acordarii,insa au vandut creditul cu 15000 lei dupa ce au incasat 3-4 rate ....
Buna seara !
Din cauza starii de urgenta,respectiv COVID,majoritatea firmelor de transport persoane si-au intrerupt activitatea,ajungand in situatia de a nu mai avea decat o singura alternativa sau doua ...Si anume auto-stop sau apelarea la unele persoane...Insa nu stiu daca le pot folosi...Pentru ca nu cunosc legislatia sau daca cele doua alternative sunt permise ...Am adeverinta de la angajator si declaraie pe propria raspundere ...
Buna seara! Am o mica intrebare catre cei care cunosc legile si ma pot ajuta.
Daca se intampla un eveniment pe durata drumului spre lucru sau la intoarcerea de la lucru cu masina de ocazie,de gen abuzare sexuala,molestare etc... Intra in accident de lucru? Precizez ca in protectia muncii este inscris traseul,respectiv timpul aproximativ de deplasare.Si poate fi tras cineva la raspundere in cazul in care un eveniment de natura sexuala pe durata deplasarii ?
Buna seara!
Am o mica intrebare in legatura cu un amic care are probleme cu bancile/ifnurile....Am sa explic situatia cat pot de scurt.
El provine de la o casa de copii si in momentul de fata are o situatie complicata.
Totul a plecat de la buletinul lui care a juns pe mana la niste excroci,acestia achizitionand diverse obiecte,credite online,etc...
Anul acesta a inceput sa fie executat silit respectiv poprire pe salariu incepand cu luna februarie.A facut cum era de asteptat plangere penala,si a gasit pe cineva care sa-l reprezinte ... Pana in momentul de fata nu sa inaintat foarte mult cazul ...
Asa ca am decis sa intreb pe forum aici,cam ce se poate face in cazul asta ?
Cat dureaza un proces penal in cazul asta?
SI exista vre-o posibilitate legala de a anula porpirile intrucat creditele/achizitile au fost facute de alta persoana ?
P.s el find din centrul de plasament are si ceva probleme de sanatate si nu prea are discernamant .. ...Intreb pentru ca nu prea stie nici el si nici cei cunoscuti de el ce este de facut ...
Buna ziua.
Am si eu o nelamurile pe baza legala legata despre naveta spre locul de munca si invers.
Daca in timpul navetei cu o masina de ocazie,se intampla un incident,cine se face vinovat? Adresez aceasta intrebare pentru o persoana de gen feminin,care din cauza planificarii de la munca este nevoita sa faca naveta cu ocazie ... Si ar dori sa stie din punct de vedere legal in caz de un eveniment (accident,tentativa de viol etc...) cine se face vinovat ?
Adica din punct de vedere legal angajatorul poate fi tras la raspundere ?
Buna seara!
Am si eu o intrebare:
Acuma cateva zile o prietena de a mea a fost obligata,amenintata si batjocorita de catre angajatorul ei,fortando sa semneze demisia ca daca nu o sa-i faca referate,ca o sa o acuze de furt,ca o sa le spuna parintilor despre niste credite(care cred ca normal sunt informatii confidentiale) etc... In ziua respectiva a cedat presiuni(din cate spune ea au mai fost incercari) si in urma semnari demisiei i sa facut rau si a necesitat sa se duca la spital unde i sau facut niste analize,si i sa administrat o perfuzie ca sa se calmeze.
Eu personal cunosc putin mai mult legislatia,insa am nevoie si de un raspuns mai complet,cam ce ar trebui facut in cazul acesta ?
Pai si ei nu sunt deschisi la discutie decat cand o sa fie consultanta cu fiecare in parte .... Deaia nu stim ce sa facem 100% .... Ca suntem tineri cam toti si avem oportunitati mai bune decat locurile de munca ce ni se ofera de actualul angajator ... Insa muncim de 5-10 ani chair mai mult in compania asta ... Si nu vrem sa plecam asa dintr-o data ... Noi ne gandim sa luam 1-2 avocati care sa ne reprezinte,si sa cerem salarii compensatorii sau somaj (care dupa spusele lorf este scos din discutie) ...Scopul nostru ii sa ne gasim de munca in alta parte,insa dureaza ceva timp pana se fac angajarile unde vrem noi ... Oricum cum am zis practic si legal daca angajatorul actual ofera alternative (angajarea in alta parte,posibil chiar in alt judet sau oras) putem sau nu sa cerem salarii compensatorii ... Ca nu vrem sa ramanem si fara servici si fara bani ....
Pai daca angajatorul refuza sa ne dea in somaj? Ca ei sunt un grup impartit in 2 parti ... Ca ei au nevoie de oameni in celalant grup de magazine ... Cel in care lucram urmeaza sa fie inchis / vandut ... De acea vreau sa stiu cam ce as putea face in cazul asta ... P.S suntem un grup de mai multe persoane in aceasi situatie si ne gandim sa apelam la un avocat .... Am zis sa intreb aici inainte sa ma duc la un avocat,sa stiu cum se zice lectia pe derost :)) Cine stie poate gasesc chiar pe aici unu...
Buna ziua,in momentul de fata lucrez la o companie privata,care in urma cu 2 spt nea informat ca incepand cu 31.12.2016 o sa fie ultima zii de lucru la actualul loc de munca.... Pana in momentul de fata am avut 2 sedinte in care ni sa explicat ca in decurs de cateva zile/saptamani un reprezentat de la resurse umane si unu al companiei vor veni sa discute cu noi cam ce am dori sa facem mai departe ... Din primele discutii ei nu vor sa ne piarda ca angajati si vor sa ne trimita la o alta retea care face parte din acealasi grup ... De asemenea ni sa spus ca cand o sa vina persoana de la resurse umane,o sa fim intrebati cam ce dorim sa facem mai departe ... De asemenea pe baza discutiei ce o sa o avem,o sa ni se ofere solutii / alternative .... Intrebarea este daca eu refuz solutiile / alternativele oferite de companie,pot cere salarii compensatorii ? Pentru ca ei urmaresc sa ne trimita la alte companii din acelasi grup,inclusiv in alte orase judete ... De asemenea somajul este scos din discutie pentru ca lor nu le-ar conveni cu atatea locuri de munca disponibile,sa bage lumea in somaj .... Deci cam ce alternative as putea avea in acest caz ? Ca mie putin frica in caz ca refuz alternativele,ca nu o sa raman cu nimic ...