avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1909 soluții astăzi
Forum Activitate adrianfltm

Activitate adrianfltm

e pe varianta cu demisie de comun acord, adică imediat, a 2-a zi.
Am vreun avantaj în a sta în fără plată ( și ulterior demisie ) în loc să îmi dau demisia direct ?
Buna ziua,

Aș dori să îmi iau concediu fără plată, pentru 1-2 luni ( sau cât permite regulamentul intern al firmei unde lucrez.. ).

Sunt oarecum obligat de angajator - fără plată sau demisia.
Care ar fi diferența între a fi în Fără Plata și demisie ?
Pt primele 1-2 luni, în fără plată am asigurare medicală ?
Bună ziua,
Lucrez la inginer ( nu am nici un fel de atribuții de conducere, șef de echipă etc ) la o firmă din România ( prezentă în mai multe orașe din țară cu secții de producție diverse piese ). La această firmă lucrez de aprozimativ 6 ani, ca angajat direct, începând cu 2011, contract pe perioadă nedeterminată.

De 2-3 ani încoace am intrat într-un oarecare conflict cu șeful meu direct, în sensul că eforturile mele nu sunt recunoscute, oricât de mult m-aș strădui - rezultatul fiind că în ultimii 3 ani nu am primit nici un fel de mărire salarială pe motiv că nu mă ridic la standardele necesare. Ok, asta e..

Acum 2 luni mi-au comunicat ( șeful meu direct + șeful de departament ), precum că din cauza mea, a apărut o întârziere de o săptămână la livrarea către client a proiectului în care eram implicat ( eu am făcut ceva greșit și nu am livrat la timp partea mea ) dar și slaba planificare a șefului direct = asta ei nu ar recunoaște..

Atunci m-au întrebat ce facem în continuare.. Poate că am greșit, dar le-am spus că îmi caut de lucru ( adevărul e că am stat prea mult la această firmă și sunt sătul de ei, atitutdinea lor.. ) și voi căuta să plec din firmă.

Între timp am fost scos de pe acel proiect ( ar exista un email de la șeful proiectului care cere expres scoaterea mea de pe proiect ca neconform.. ), eu am mers în continuare la lucru, am primit puține sarcini de făcut și de nivel destul de scăzut. Le-am făcut, nu am avut nimic de comentat.

Au trecut 2 luni de atunci, am fost pe la mai multe interviuri, încă nu am găsit ce caut..

Azi fost din nou chemat la o discuție în care mi s-a cerut demisia sau să le dau un termen, gen "data de 15 iulie anul curent", de la care eu să îmi dau demisia indiferent dacă îmi găsesc altceva în altă parte sau nu. Temerea lor ar fi că, citez, "ajungem în decembrie și tu tot n-ai plecat".

Zilele viitoare voi avea din nou ședință cu ei în care trebuie să le comunic care este data la care îmi voi da demisia.

Alternativele oferite de ei ar fi:
1. îmi dau demisia - "îți pun foaia cu demisia în față și ai 2 minute să o semnezi"
2. să schimb departamentul din cadrul firmei, prin participarea la interviuri cu șefi ai acelor departamente. încerc să merg pe această cale, dar nu se realizează imediat - depinde ce posturi sunt libere, să aranjez discuția / interviul.
3. să mă pună într-un alt post cu sarcini de nivel slab încadrat cu jumătate din salariul de acum

Dacă nici una din variantele de mai sus nu funcționează am fost amenințat că voi avea o viață grea, că mi se vor da sarcini "corespunzătoare nivelului meu - poziție, salariu de încadrare" astfel încât să fiu forțat să plec

Eu îmi doresc să plec de la aceasă firmă mai tare decât își doresc ei să scape de mine.

Bănuiesc că la întâlnirea cu ei, zilele viitoare, m-ar putea pune să semenz ceva angajament că până în data de "15 iulie eu îmi dau demisia " sau ceva de genul ăsta.
Un asemenea angajament nu aș dori să semnez, evident.

Problema e că am auzit recent e o situație "ciudată" în care s-a falsificat semnătura unui coleg:
proaspăt absolvent de facultate, din ceva greșeală a departamentului de HR a fost încadrat cu un salariu mai mare decât era prevăzut.. "Soluția" lor a fost să se facă o foaie, cu semnătura lui. făcută de ei, în care spune că este de acord cu salariul mai mic. El semnase, în cadrul firmei, ceva hârtii oficiale înainte de momentul descris mai sus ( a fost angajat de probă, ca student, part time .. )

Sindicat în firmă nu există, deoarece au avut grijă să existe reprenzentanți ai salariaților - mai ușor de manipulat..
Pt fiecare secție de producție din fiecare oraș unde e prezentă firma există un asemenea reprezentant al angajaților. Ultimele alegeri pt repr angajaților, au fost șmenuite ca să iasă cine trebuie = o persoană care în ultimii 2-3 ani a dovedit că nu a făcut nimic pt angajați..

Ce pot face eu mai departe ?
se plătește în funcție de suprafața cotă parte, dar ea nu e suprafața apartamentului.
supr cotă parte = câțiva mp de sub bloc. este specificată în contractul de cumpărare al aparatmentului.
fiecare din proprietari are o supr, nu neapărat identică cu restul vecinilor.
apartamentul unde stau eu e de 80 mp, dar supr cotă-parte e de vreo 5-6 mp.
Câteva detalii aș mai dori
- În ce termen angajatorul este obligat să "repare" problema ?
- Dacă nu o face în termenul respectiv, fac o sesizare la ITM și i se face o vizită ?

Mulțumesc
anual, la firma la care lucrez ni s-a cerut, conform legislației din domeniul muncii, să declarăm traseul pe care venim de acasă la lucru și retur ( traseu într-o zi obișnuită ) - asta s-a întâmplat până în 2016 ( inclusiv ).
Traseul îl scriam în acel caiet binecunoscut ( unul era pt protecția muncii, celălalt cu normele privind Paza și Stingerea Incendiilor ).

Am colegi ce lucrează în fabrică dar sunt alte locații / puncte de lucru. Eu lucrez la birou. clădire de birouri situată în mijlocul orașului, alături de alți colegi, noi fiind considerați personal TESA.

De anul acesta, au introdus o aplicație online, iar în acea aplicație eu ( și nimeni altcineva ) nu pot introduce orice traseu.
Colegii ce lucrează în fabrici ( alte locații / puncte de lucru decât unde sunt eu ) pot alege din meniul aplicației diverse puncte din oraș de unde îi ia autobuzul firmei ce îi duce la lucru, respectiv îi aduce înapoi.

Problema e cu noi, ceilalți, ce nu lucrăm în fabrică, personalul TESA.

Noi, în acea aplicație online, suntem obligați să declarăm că venim cu mașina și nu avem vreun traseu anume sau fix - altă opțiune nu există. Asta, deși doar 20 % din 250 colegii de birou vin cu mașina la lucru.
Dacă nu selectez că aș veni cu mașina - celelalte opțiuni cu trasee cu stații de autobuz nefiind concordante cu adresa locuinței mele - nu am nici o altă opțiune traseu.
Dacă nu selectez una din opțiuni, oricare ar fi ea, nu pot merge mai departe în aplicație și să cer zile de concediu, ore de învoire sau alte lucruri similare ( toate acestea se cer și se aprobă prin respectiva aplicație online ) - accesul în aplicație e permis doar după ce declari traseul cu "mașina" - implicit greșit, cum am arătat mai sus.

Este ilegală sau doar ciudată această situație ?
Bună ziua,,
Eu sunt din Timișoara și, mai nou, primarului nostru i-a venit o idee .. năstrușnică

<<Timișorenii vor plăti o taxă de reabilitare termică. Nu toți, ci doar cei care au beneficiat de fonduri europene și de fonduri de la bugetul local pentru anveloparea blocurilor. Reprezentanții primăriei au stabilit deja și cum se calculează.>>

Eu personal, nu am beneficiat de anveloparea blocului în care locuiesc.
Aș dori să știu care e valoarea juridică a acestor demersuri / intenții.
Ce pot face cei vizați de asemenea măsuri ?

Taxa va fi achitată de fiecare proprietar care a beneficiat de finanțare, iar valoarea acesteia va fi stabilită în curând de către specialiștii primăriei. În următoarea ședință de consiliu local, aleșii vor avea pe mese un proiect de hotărâre pentru instituirea acesteia.

Taxa de reabilitare termică poate fi instituită dacă sumele avansate de către administrația publică locală, pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/ asociațiilor de proprietari, nu au fost recuperate decât parțial, conform OUG 18/2009. Prin această impunere, reprezentanții municipalității vor, de fapt, să recupereze banii puși de primărie pentru eficientizarea energetică a blocurilor. Mai exact, lucrările executate au fost plătite de Primăria Timișoara, iar noua taxă reprezintă cota proprietarilor.

„Taxa se datorează de către fiecare proprietar al imobilelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Cuantumul taxei va fi fundamentat printr-un referat întocmit de către compartimentul de specialitate din cadrul aparatului propriu al primarului, în funcție de sumele avansate de către autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, de cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale și după caz și în baza documentelor și a constatării proprii ale compartimentului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Conform documentației care va ajunge pe mesele aleșilor municipali, „sumele avansate de către autoritățile administrației publice locale pentru finanțarea cotelor-părți indivize aferente părților comune ale imobilelor se vor recupera de la beneficiari prin intermediul taxei, în termen de maximum zece ani de la data recepției la terminarea lucrărilor, eșalonarea sumei de recuperat cu titlu de taxă, ce fac obiectul deciziei de impunere, se va face pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care se emite decizia de impunere”.

Taxa ar urma să se achite anual, în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. Decizia de impunere prin care se stabilește taxa devine executorie în condițiile legii, la expirarea fiecărui termen de plată, se mai arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre. Cei care nu achită Taxa de reabilitare termică la timp riscă să plătească majorări de întârziere.

Dacă imobilul este proprietate individuală, a fost reabilitat termic cu fonduri europene și cu bani de la primărie și se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane se aplică mai multe reguli: în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate asupra imobilului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează taxa corespunzătoare cotei părți deținute, iar în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate nu sunt determinate, atunci cotele părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară.

În Timișoara au fost reabilitate 50 de blocuri prin Programul Operațional Sectorial 2007-2013, municipalitatea reușind să ducă la bun sfârșit cinci proiecte pe fonduri europene, în valoare de 44 de milioane de lei. Pentru fiecare bloc în parte, UE a acoperit 60% din valoarea lucrărilor, iar 40% s-au împărțit între asociația de proprietari și primărie. Locatarii trebuiau să contribuie în funcție de venituri: de la 10% până la 30%, restul până la 40% fiind acoperit de municipalitate.


link la articol - [ link extern ]
Bună ziua,

În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și mucegai pe un perete interior.
Cauza este coloana de apă rece ce trece prin acel perete, coloană ce alimenteaza cu apă 2 vecini de sub mine ( parter + demisol ) și 2 vecini de deasupra.
Fiind perioada Revelionului și nefiind o situație f urgentă, am amânat 2 săptămâni reparația.
Clădirea e veche, aproximativ 100 ani vechime.
Țevile erau din plumb pe vremea aceea.
Astăzi nu prea există mijloacele tehnice pt a cârpi / lipi țevi de plumb.

Trebuie spart peretele, în interiorul apartamentului meu, pt a avea acces la coloana de apă și înlocuită, ulterior reparat zidul / astupată gaura din perete.

Odată spart peretele se scoate toată țeava, ce este se află la nivelul apartamentului meu dar și spre etajele superioare ( nu știu exact cum se procedează cu țeava de la etajele inferioare, aflate sub mine, dar este altă poveste ). A mai fost o avarie identică în urmă cu 4-5 ani și s-a cârpit ce s-a putut cârpi dar mult nu a prea ținut - de aceea și nevoia de a înlocui toată coloana de apă.

Problema ce se pune acum - cheltuielile cu reparația coloanei de apă sunt suportate DOAR de proprietarul apartamentului sau de asociația de locatari ?

Întrebând președinta asociației, am obținut un punct de vedere, ea discutând cu comisia de cenzori a asociației, cum că, defecțiunea ține strict de apartament și cheltuielile cu reparația cad strict în sarcina proprietarului / chiriașului, că așa ar spune legea -:
"iar legea spune că eventualele pierderi cauzate de spargerea țevii ar trebui suportate de apartaemntul la nivelul căruia se află spargerea".

Președinta asociației a fost în apartament anterior, împreună cu un alt membru al asociației, și au văzut problema. Petele de mucegai, datorate apei ce iese din țeava fisurată ( din interiorul peretelui ) sunt la înălțimea de 0.5m - 1- 1.5 și chiar și mai sus, pe perete, în interorul apartamentului meu.

Coloana aceasta de apă eu o văd ca fiind infrastructura blocului, ca și acoperișul, liftul etc. Dacă suport eu ( chiriaș / proprietar ) singur toată reparația ar însemna că, la un moment dat, pot lua țeava din zid și plec, mă mut. Cam absurd, cred..

Întrebare - ce spune legea ?

Vă mulțumesc anticipat !
Am o întrebare

lucrez la o firmă ce are în jur de 5-10 mii angajați în mai multe locații din Ro, atât cu producție fizică propriu-zisă cât și realizare programe de calculator, suport IT, etc.
firma este o filială a firmei mamă, prezentă și în Franța, Germania, US etc

de vreo 2 ani nu se mai dau fluturași de salariu pe hârtie ci în format electronic ( adică printr-o aplicație accesibilă în intranet numai din interiorul firmei )- tot ok..

ce mi se pare f ciudat e că nu se pot vedea fluturașii mai vechi de 5 luni
adică acum, ian 2017, pot vedea pt luna septembrie 2016, dar în aprilie 2017 nu mai pot accesa fluturasul aferent lunii septembrie 2016, deși există acum ( ian 2017 )
aveți idee ce ar spune legislația despre asta ?

Acum ceva vreme am întrebat la HR despre sitauția aceasta ciudată dar am primit un răspuns f evaziv .. probabil ei ascund ceva, nu știu exact ce anume dar posibil ceva ilegal

Vă mulțumesc pentru răspunsurile voastre.