As vrea sa cumpar un teren de marime si pret modest, insa cred am intrat intr-o situatie dificila.
Titlul de proprietar inca apartine unei persoane decedate.
Mostenitorii sunt: 1. fiica proprietarului, 2. nepoata proprietarului (tatal, celalalt mostenitor direct, decedat). Aceste doua persoane, dupa ani de cearta, nu mai sunt capabile sa discute in mod civilizat; de fapt, nepoata locuieste in strainatate si vine in Romania o data pe an cel mult.
Fiica proprietarului ar fi de acord sa-mi vanda terenul, dar in lipsa nepoatei nu putem intocmi schimbarea titlului de proprietar.
Doua anecdote relevante: Fiica deja a vandut o casa in aceeasi situatie de mostenire, fara ca titlul de proprietar sa fie clarificat. Ea sustine ca a platit o suma de bani nepoatei, nepoata nu admite, dovada nu exista. Dar nepoata nu a facut un demers juridic. Plus, fiica a platit cheltuielile de spital si ulterior de inmormantare pentru fratele si mama ei. Acest fapt conteaza sau nu?
Ce putem face in aceasta situatie? Nu vad nici o speranta ca aceste doua sa se intelege. Ar fi un contract de vanzare-cumparare semnat de un notar public posibil si valabil in acest caz?
Va multumesc pentru considerare.
In sfarsit un raspuns competent si inteligibil! Situatia mea este "resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii". Totusi, as avea nevoie sa aflu daca divortul este posibil si daca 1. nu exista dovada ca sotul ar fi de de acord cu divortul si 2. nu sunt martori care pot dovedi un motiv temeinic pentru divort?
Va mulltumesc.
Situatia actuala: casatorie incheiata in Canada, transcrisa in Romania; domiciliu comun in Canada. Legea canadiana: pot divorta in Canada daca am trait un an separat si am stat in Canada cel putin 12 luni inaintea depunerii cererii pentru divort.
Intrebare: Daca eu stau un an separat in Romania (bineinteles stabilind domiciliu in Romania in mod oficial, repatriere, buletin etc.) atunci criteriile canadiene pentru divort sunt implinite. In acest caz, daca invoc instanta romana cu divortul, acesta va fi acceptat sau tot va fi respins cu motivul incompetentei juridice? (legea 150/1992 daca nu ma insel)
Poate sun putin confuz, dar problema este ca nu inteleg ce inseamna incompetenta juridica pe baza ultimului domiciliu comun: 1. "Nu putem trata acest caz de divort, punct. Adresati-va sistemului juridic canadian", sau 2. "Nu putem trata acest caz de divort pana cand criteriile canadiane nu sunt implinite". In cazul 1, dupa un an petrecut in Romania nu mai exista un loc pe glob unde pot divorta. In cazul 2, dupa acest an cererea de divort va fi acceptata in Romania. Care speculatie este corecta? Va multumesc.
Daca eu stau un an separat in Romania (bineinteles stabilind domiciliu in Romania in mod oficial, repatriere, buletin etc.) atunci criteriile canadiene pentru divort sunt implinite. In acest caz, daca invoc instanta romana cu divortul, acesta va fi acceptat sau tot va fi respins cu motivul incompetentei juridice?
Poate sun putin confuz, dar problema este ca nu inteleg ce inseamna incompetenta juridica pe baza ultimului domiciliu comun: 1. "Nu putem trata acest caz de divort, punct. Adresati-va sistemului juridic canadian", sau 2. "Nu putem trata acest caz de divort pana cand criteriile canadiane nu sunt implinite".
Cum se schimba situatia daca stau in Romania un an cu loc de munca si adresa in buletin, deci pot dovedi ca am relatii mai strinse in Romania decat in Canada?
Radu, am aceeasi problema ca si tine, si as vrea sa stiu cum au iesit lucrurile cu divortul. Tot ceea ce am reusit sa aflu pana acum este urmatoarea lege: daca ultima resedinta comuna a sotilor a fost intr-o alta tara (Italia, in cazul tau, nu? Canada, in cazul meu), atunci exclusiv organele judiciale de acolo sunt competente sa incheie divortul. Totusi, sper ca nu este asa, intrucat si aici se aplica un termen lung de separare, si as vrea sa divortez din Romania dace se poate. Deci, ce s-a intamplat cu cazul tau? Are cineva competent un raspuns?
Am nevoie de indrumare intr-un caz destul de special. M-am casatorit in Canada cu un cetatean canadian acum 3 ani, si casatoria a fost inscrisa in Romania prin ambasada. Lociesc in Canada de 8 ani si am cetatenie canadiana pe langa cetatenia romana. Am niste motive foarte temeinice din cauza carora m-am hotarat sa divortez, dar sotul meu nu vrea sa coopereze deloc. Mentionez ca motivele amintite sunt recunoscute de catre legea romana, dar nu catre legea canadiana. Conform legilor canadiene, ar trebui ca "simplu" sa stau separata in Canada un an intreg inainte sa cer divortul propriu-zis. Problema este ca as prefera sa gasesc o cale sa ma mut inapoi in Romania si sa incep divortul de acolo, fiindca in Canada nu pot primi suport emotional necesar in aceasta perioada foarte grea. Stiu ca in principiu divortul trebuie facut din Canada daca aici am avut ultimul domiciliu comun cu sotul. Totusi, exista vreo cale sa incep procesul de divort din Romania cand ma mut acasa? Va multumesc foarte mult pentru raspuns.