avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate dan2

Activitate dan2

Dupa decesul sotului (in 1960), vaduva se recasatoreste in 1963. In urma casatoriei a ramas un copil.
In 1980 are loc decesul mamei fostului sot, .Conform L.18/1991, acesteia (mama fostului sot) i se reconstitue dreptul de proprietate asupra unui teren agricol.
Intrebare: vaduva (fosta nora) recasatorita are drept succesoral sau doar copilul rezultat din casatorie (nepotul decedatei)?
Ce articol din codul Civil sau alta reglemantare lamureste acest lucru?
Va multrumesc de raspuns.
Răspuns la discuția mostenire
Aveti dreptate, corect era sa complectez ca proportiile se refera la partea tatalui. Deci acestea reprezinta 2/18 si respectiv 1/18 din total. Conform notarului reglementarea se face la dezbatewrea succesiunii pentru intreaga suprafata de teren in cauza, cand ar urma sa se reglementeze totul.
Pe de alta parte si pentru cealalta ramura de mostenitori apa inscris un decedat, situatie similara cu aceasta a mea.
Situatia creata se datoreste numai prefecturii care a eliberat certificatul, lund tot ce a gasit in acte: mostenirtorii directi (decedati), sotiile si copii. Asta este situatia.
Problema este daca situatia este rezolvabila de notarul care va dzbate succesiunea bunicii asa cum mi s-a spus.
Discuție mostenire
Bunica, fosta proprietara de teren agricol, a decedat in 1958. Tatal meu, unul dintre copii, a decedat in 1946, iar mama s-a recasatorit in 1947.
In anul 2005 a fost retrocedat terenul detinut de bunica, pe actul de proprietate fiind trecut si tatal (decedat) si mama (recasatorita inaintea decesului bunicii).
In vederea succesiunii am fost indrumat sa fac intai succesiunea dupa tatal meu (acesta a decedat in Bucuresti, Bunica la Ploiesti). Dupa decesul tatalui meu nu s-a facut nicio succesiune, neexistand nimic de impartit.
Notarul caruia m-am adresat in anul 2005, cand s-a eliberat titlul de proprietate, a intocmit actul de succesiune acordandu-mi mie 2/3 din teren, mamei 1/3 si trecand si restul mostenitorilor existenti pe certificatul de proprietate (inclusiv mama si cu mine, fiecare cu 1/6 din total).
Faptul ca a trecut si pe mama pe actul de mostenire in urma tatalui (repet, ca la data decesului bunicii mama era recasatorita) se rezolva la dezbaterea succesiunii bunicii.
este corecta procedura notarului, s-au voi avea surprize?
Multumeasc pentru raspuns..
Familia este compusa din sot, sotie si doi copii, unul din copii locuind cu parintii in apartamentul proprietate comuna a parintilor. Celalat copil este stabilit de mult timp in strainatate.
Daca sotul lasa prin testament partea sa din casa (1/2) in totalitate copilului care locuieste cu parinti, cum se va face impartirea avand in vedere ca sotia si celalat copil sunt totusi mostenitori rezervatari (in cazul ca ridica pretentii).
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Decedata a lasat un testament, sarind complect unicul mostenitor legal (fiu).
1. Notarul poate face in acest caz succeiunea tinand seama de drepturile mostenitorului rezervatar?
2. Un cabinet de avocatura poate dezbate o succesiune? Actele de mostenire eliberate de acesta sunt valabile?
Doamnelor va multumesc. Ramane sa discut cu varul meu si sa alegem calea care i-ar conveni in primul rand lui.
Suntem cate doi urmasi (mama+fiu) pentru fiecare din cei doi urmasi directi (decedati demult) ale fostului proprietar (decedat).
Dupa L.18/1991 titlul de prprietae a fost dat inclusiv pe numele urmasilor directi care apareau destul de clar in actele depuse ca sunt decedati.. In fine, mai greu, dar situatia s-a rezolvat prin uccesiunea dupa proprietarul de drept, bunica noastra decedata.
De notat ca cerere de restituiream depus doar noi, nepotii, in numele celor 4 mostenitori in viata, cu actele doveditoare. Asa cum am aratat nu a fost nicio problema la eliberarea titlului de proprietate, in afara de nominalizarea si a celor decedati.
Pentru o diferenta de teren, dupa aparitia L.1/2000, am facut doar eu cererea in numele tuturor mostenitorilor, depunand si actele necesare. De data aceasta surpriza a fost totala, actul de proprietate fiind emis doar pe numele meu.
Pana acum nu au fost probleme cu impartirea drepturilor de la arenda, insa chiar noi, fiii, suntem in varsta si avem urmasi. Daca ei nu vor recunoaste situatia reala? din acest motiv as dori sa clarific legal situatia terenului respectiv.
Intrebari:
A. Pot lasa prin testament 1/2 din teren ( intre timp mama a decedat) partea cuvenita varului meu, cealalta fiind normal impartita mostenitorilor indreptatiti (sotie+2 copii)?
B. Prin justitie se poate cere rectificarea actului de proprietate daca acesta a fost emis in anul 2004?
B1-Cine ar trebui sa introduca actiunea, eu sau varul meu si la ce instanta?
B2- care ar fi costurile in acest caz (nu ma refer la onorariul de avocat)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns la discuția mostenitor rezervata
Sfat forte bun: voi merg epe calea testamentului, mai ales ca dupa mine vor ramane unele bunuri care ar putea naste discutii, celalt copil pe care il am fiind din a doua casatorie. Asa as putea poate sa echilibrez drepturile fiecaruia ca sa nu se ajunga la procese (frate, frate, dar....)
inca odata, multumesc de sfat.
Răspuns la discuția mostenitor rezervata
Multumesc pentru raspuns. Tatal meu a decedat de mult timp, sunt unicul mostenitor.
Nu am nimic contra, in aceasta situatie, sa cedez partea mea fiicei mele (nu nepoatei), cu drept ul meu de a locui mai departe in casa in discutie. Este posibil?
Sunt unic mostenitor (fiu) al mamei mele care la indemnul fiicei mele a lasat mostenire in totalitate bunurile dupa deces (in fapt o casa) in favoarea nepoatei minore.. Actul a fost incheiat intr-un moment cand mama mea, in varsta de 94 de ani, cu scleroza avansat si dementa senila, fara sa stiu nimic.
Pana la decesul mamei , timp de peste 7 ani, acesta a fost in ingrijirea familiei mele, situatie cunoscuta de martori inclusiv despre starea mintala a mamei mele.
Intrebare: care este dreptul meu de mostenitor in acest caz? Pot deschide eu succesiunea, bineinteles fara a omite pe fiica mea?