avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Activitate simonarosu90

Activitate simonarosu90

Buna ziua.Ce autorotate se ocupa de aplicarea legii7/2023 si catre ce institutie trebuie sa ma adresez pt beneficii?
Am o problemă cu plata unui concediu medical.In data de 06.01.2021 m am internat în spital la urgenta cu fractura bimaleolare.Fiind ieșite din articulatia glezna atât tibia cat si astragalul s a intervenit chirurgicală si s a montat implant de osteosinteza cu placa si șurub si implicit imobilizarea piciorului. Până pe data de 14.01 la externare, am avut certificat medical cod 06 că urgenta medico-chirurgicală,din 14.01 până în 31.01 cod 01 ,ambele cod diagnoștic 931(inițial si in continuare).Pt luna februarie fiind piciorul imobilizat am primit certificat cod 01 perioada 01.02-28.02 în continuare. Mentionez ca întrunesc stagiul de cotizare de 6 din ultimile 12 luni. Problema este ca angajatorul se confruntă cu probleme financiare pe perioada de iarnă fiind firma de construcții și nu dispune de bani pt plata concediului.Zice să aștept până deconteaza CASS, însă vor să depună actele în termenul de 90 de zile.Ma deranjează faptul că nu au bani dar așteaptă 3 luni să depună actele.Lichidarea pe ianuarie trebuia făcută pe 15.02 însă nu am primit nimic. Am trimis catre CASS sesizare pt corpul de control însă nu am primit raspuns încă.Eu trebuie să merg periodic la control ,am de facut examene radiologic care sunt contra cost si nu am luat bani de 2 luni. Ce as putea sa fac în cazul ăsta.Cat am de primit având în vedere că salariul brut este 3000 lei net 2369 lei.Va multumesc.
Bună ziua!Sunt persoana cu dizabilități grad accentuat și as dori sa știu dacă este posibil sa primesc acea pensie minima având în vedere ca sunt anumite persoane care se afla în situația mea și beneficiază, evident nici ele nu au lucrat deloc. Se anunțase ca echivalează indemnizațiile pt dizabilitati la nivelul pensiei minime dar a rămas doar vorbe. Exista o modalitate de a beneficia și ce acte ar fi necesare. Va mulțumesc..
Am o problema mai delicata și as dori un răspuns mai precis care ar fi demersurile pe care trebuie sa le fac.

Sunt într-o relație de concubinaj de 11 ani, din care am un copil în vârstă de 10 ani. Eu sunt persoana cu dizabilități grad accentuat. Anul trecut am rămas însărcinată, născând în luna octombrie, acel copil având filiația stabilita decât după mine în urma nașterii. Având probleme de sănătate și neputând sa îngrijesc un copil nou născut mi am dat acordul pt instituirea măsurii de protecție, plasament.

Având în vedere ca eu renunțat atât la drepturile cât și obligațiile părintești, din contra am avut cezariana și a fost nevoie de 20 zile de spitalizare, doresc sa elimin de la orice drept de moștenire ce i-ar reveni după urma mea în calitate de mama naturala.

Având în vedere ca acest copil se afla în plasament la un fratele meu cu care ma aflu în litigiu de 4-5ani cu sprijinul primăriei și DGASPC pt a obține drepturile copilului în caz ca pățesc ceva. Pot menționa ca prin instituirea acelei masuri este plătit de către stat și nu prestează gratuit.

Doresc excluderea acelui copil de la orice drepturi deoarece nu mi-am dorit acel copil și nu am primit nimic în urma nașterii, din contra mi-am pus viata în pericol. Care ar fi procedura și actele necesare?
Cei de la primărie au trimis către DGASPC ca vor reintegrarea minorului în familie, însă în familia cui? Dacă eu nu doresc acel copil!Având în vedere ca este sub 1 an le am sugerat sa caute sa fie adoptat,dar nu vor. Am inpresia ca se mănâncă niște bani la nivel local.
Am o problema cu cei de la primărie. Sunt persoana cu dizabilități grad accentuat, sunt într-o relație de concubinaj de peste 10 ani cu o persoana cu care avem un copil în vârstă de 9 și 6 luni. Părinții mei fiind decedați, eu am rămas în casa dar mai am un frate care dorește sa dezbata moștenirea. Problema este ca noi ne am hotărât sa plecam dacă își dorește sa rămână însă să mi întoarcă banii pe ce mi se cuvine însă el a intervenit la primărie și acum primăria îmi hartuieste familia, amenințând-ma ca ma duce la azil, a venit cu Dgaspc sa mi sperie copilul, cu scopul ca bărbatul meu sa plece iar eu având infirmitate și nu pot munci sa le solicit eu institutionalizarea. Am înțeles ca au întocmit anchete sociale în care l au trecut pe el ca reprezentant legal însă eu nu am nici o treaba cu el și nu contribuie cu nimic la întreținerea mea. As dori o părere și unde sa ma pot adresa chiar cu o plângere penala.
As dori sa aflu cum interpretati dvs Legea 277/2010 din punct de vedere juridic mai precis art.2 alin.3 "(3) Se considera familie in intelesul prevederilor alin. (1) si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintrei ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala." deoarece intra in contradictie cu art 48 alin.1 din Constitutia Romaniei "1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor." Dupa parerea mea este neconstitutional. De aceea as dori si opinia unui specialist, fiindca ma confrunt cu o problema la serviciul social din localitate unde mi se invoca acest articol de lege . Chiar daca este neconstitutional pana se ia o decizie in acest sens si evident se retrage,este considerata lege valabila. Dupa parerea mea legiuitorul lucreaza din butoane chiar daca uneori incalca legea fundamentala.
Sunt persoana cu handicap grad accentuat pe perioada permanenta cu pierderea totala a capacitatii de munca avand o indemnizatie lunara de 250lei +100 buget complementar (suma ce nu este luata in calcul la stabilirea veniturilor ca si alocatia de stat sau cea complementara).Am in intretinere un copil de 8 ani elev , practic pe cei 250 lei suntem 2 persoane ,adica un venit de 125 lei/pers.Am solicitat primarei acordarea unui ajutor social pana la valoarea venitului minim garantat pt 2 persoane in cuantum de 255 lei primind un raspuns negativ din partea institutiei pe motiv ca nu am drept dar nu mi s-a oferit nici o explicatie dar in schimb sunt obligata sa le platesc impozite.Eu stiam ca statul este obligat sa acorde VMG cetatenilor insa si cetatenii apti de munca au la randul lor obligatii.As dori sa stiu daca am dreptul, deoarece cei de la AJPIS mi-au spus ca trebuie ca primaria sa faca dosar deoarece dosarele se intocmesc de catre serviciul social de domiciliu iar cel judetean le pune in plata.As dori sa stiu daca este specificat undeva ca nu as avea drept la completarea veniturilor pana la cuantumul prevazut de lege.Va multumesc
Am o problema la care as solicita si eu cateva lamuriri deoarece mi se pare ceva ilegal si as dori chiar parerea unor specialisti in domeniu. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat pe perioada permanenta cu pierderea definitiva a capacitatii de munca. Primaria m-a obligat sa platesc impozitul pe cladire si terenul aferent chiar daca conform legii 448/2006 sunt scutita sub pretextul ca nu este imobilul in proprietatea mea , acesta fiind pe numele parintilor chiar daca ei nu mai traiesc si eu si fiul meu suntem singurii care domiciliem acolo. Din cat m-am documentat Codul Fiscal spune clar ca , "Orice persoana care are in proprietate imobil in Romania este obligat la plata impozitului", atunci daca nu este in proprietatea mea nu vad scopul solicitarii platilor.Sa presupunem ca mi se solicita ca fiind mostenitor insa eu avand inca un frate care si el are drept egal cu mine cu toate nu-si are domiciliul acolo , nu vad de ce nu este somat si el de catre primarie sa-si platesca impozitul pe cota parte ce i revine ca drept. In urma efectuarii platii am constatat ca pentru taxa de salubritate mi s-a perceput niste sume care nu sunt in concordanta cu hotararile de consiliu mai precis s-a hotarat ca salubritatea sa fie in 2017 -46,47 lei/an/pers iar in 2018 49 lei/an/pers iar in chitanta in mi s-a specificat sume de 54 si 55 lei ca fiind taxe de salubritate ceea ce imi da de gandit ca este un fel de inselaciune din partea primariei sau adaugand pe la fiecare cate 5-10 lei scuteste anumite persoane care le face anumite servicii.Astept si parerea dvs si in cazul unor reclamatii unde as putea sa ma adresez?
chiar nu s-a confruntat nimeni cu aceasta situatie? Nu se poate gasi o solutie?
Am o intrebare pt cei care lucreaza in domeniu sau pentru cei care s-au mai confruntat cu astfel de situatii.Am un copil sub intretinere care beneficiaza atat de alocatie cat si de alocatia de sustinere a familiei(alocatia complementara) fiind incadrata ca alocatie monoparentala deoarece nu sunt casatorita.In urma cu 3 luni aceasta a fost modificata din alocatie monoparentala(1parinte-1copil) in alocatie complementara pe familie(2parinti-1copil) reducandu-se cuantumul de la 107 lei la 82 , eu fiind in continuare o persoana necasatorita insa copilul este recunoscut si este trecut cu ambii parinti. Cei de la social din cadrul primariei au spus ca legea 277/2010 considera familie inclusiv uniunea consensuala si spune ca tatal copilului ar figura cu domiciliu la adresa mea , ma rog nu stiu prin ce mijloace deoarece nimeni de la primarie nu vor sa-mi dea nici un detaliu.Pot sa va spun ca acest lucru s-a intamplat dupa ce am avut niste divergente cu unii salariati din cadrul primariei iar acestia au considerat sa se razbune.Pot sa mai adaug ca sunt o persoana cu dizabilitati grad accentuat si nu beneficiez de nici o facilitate din partea primariei,inclusiv ancheta sociala care din cate stiu se face la domiciliu refuza sa se deplaseze si sunt nevoita sa merg cu taxi pe care l platesc din banii mei.Am incercat sa vorbesc la AJPIS si mi s-a comnicat ca este dispozitie de primar si sa ma adresez la primarie.As dori daca cineva este in masura sa-mi dea cateva sfaturi cu privire la aceasta situatie si chiar eventual unde ma pot adresa pt o eventuala plangere.Va multumesc.