Dupa o cerere de indreptare eroare instanta care a majorat in "minus" pensia alimentara a copilului bolnav a solutionat astfel:
Admite cererea de îndreptare a erorii materiale formulată de reclamantă. Dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în sentinţa civilă nr. ......în sensul că, în loc de "obligă pârâtul să plătească minorului ..... pensie de întreţinere în cuantum de 419 lunar" se va înscrie în dispozitiv menţiunea "obligă pârâtul să plătească minorului .... pensie de întreţinere în cuantum de 495 lei lunar". Dispune îndreptarea din oficiu a erorii materiale privind calea de atac menţionată în dispozitiv. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.
Acum avem un procent de 16,644% deci o majorare de 0,644% fata de sentinta data de Judecatoria din Iasi (16%). Nu inteleg de ce instanta nu a majorat in procente asa cum am cerut in cerere, deoarece in cateva luni procentul va scadea tot sub 16%, deoarece salariul este in continua crestere. Ce trebuie sa fac sa revin la procent de 16% deoarece aceasta majorare in suma fixa este o bataie de joc de moment ce ceilalti 2 copii din celelalte casatorii au fixata pensia in procente iar calculul se face la acelasi contabil?
Multumesc pentru raspuns! Desigur ca procentul nu era la fel pentru toti copii (18% pentru primul copil de 19 ani, 16% pentru al doilea copil de 7 ani si 16% pentru copilul de 1 an ). In monentul de fata suma stabilita de Instanta din Barlad reprezinta doar 14% pentru copilul de 7 ani, procent mai mic decat pentru copilul de 1 an. Sotul meu are salariul foarte variabil de la o luna la alta. In ultimele 6 luni salariul a variat de la 2200-3900 ron astfel ca amandoi am fost de acord ca pensia sa fie data in procente (sotul a facut si un recurs pentru a se stabili pensia in %).
La ce instanta trebuie sa fac recurs? Se poate direct la Iasi?
Sa inteleg ca daca la anul iese din intretinere copilul student exsotul va fi obligat sa plateasca pensie de intretinere cuantumul maxim stabilit de lege de 25% pentru 1 copil cel de-al treilea copil nu va fi luat in considerare deoarece se afla momentan in intretinerea sa? La mine nu s-a intamplat acest lucru, cand s-a nascut al doilea copil s-a micsorat cuantumul la primul copil de la 25% la 20%, deci s-a tinut cont de al 2-lea copil desi eram casatoriti. Dupa divort al doilea copil a primit numai un procent de 13% deci ceea ce a mai ramas pana la 1/3. Este normal acest lucru ca un copil cu nevoi speciale sa benificieze din ceea ce a mai ramas deoarece cererea a fost depusa ulterior?
Nu este vorba aici de ce fac mamele si tati deoarece nu cunoasteti in profunzime problema ci de niste copii nevinovati.
Nu inteleg, daca pentru 1 copil a platit la cota maxima, pentru 2 copii la cota maxima, de ce nar fi si pentru 3 copii la fel? Cand ai un copil student, un copil cu nevoi speciale si inca un copil de 1 an abandonat ar trebui sa se retina la cota maxima cat permite legea, caci daca ar simti la buzunar nu ar mai avea chef sa-si mai faca de cap. Legile din Romania sunt prea blande pentru asemenea tati. Oare cati parinti nu cheltuiesc mai mult de 1/2 din salar numai pentru un singur copil?
As dori sa stiu daca la recalcularea pensiei alimentare se iau in considerare toti copiii din toate casatoriile s-au numai la cei care plateste deja pensie. Exsotul meu are 3 copii din 3 casatorii. Cu ultima sotie mai este casatorit dar va divorta in curand. Am cerut majorarea pensiei la al 2-lea copil deoarece nevoile unui copil de 7 ani si cu handicap sunt mai mari decat unui copil de 1 an . Exsotul meu mi-a spus ca nu se poate ca deja este la maxim admis de lege pentru doi copii de 1/3. Intrebarea mea este: cota maxima pentru 3 copii este de 1/3 sau 1/2.
Avem urmatoarea situatie: X are 3 copiii cu 3 sotii. Primul copil (student) primeste pensie de intretinere 18% din venit. Al doilea si al treilea 16% din venit.
Exista posibilitatea o eventuala marire a pensiei de intretinere pentru al doilea copil avand in vedere ca este cu cerinte speciale (gr. I handicap)?
Va multumesc!
Faceti o cerere pentru suspendarea c.i.m, anexati certificatul de handicap si Legea 448/2006 (unde se specifica ca aveti dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap de la 3-7 ani si cu 1/2 norma pana la 18 ani). Dupa semnarea cererii de catre conducerea societatii mergeti la primarie la "asistenta sociala" pentru intocmirea actelor necesare.