Buna ziua!
Din pacate chiar daca perioadele sunt trecute in cartea de munca si vizate de ITM, asta nu inseamna ca angajatorul v-a platit contributia aferenta pentru pensie. De asemenea este posibil sa existe date lipsa neraportate de angajator catre Casa de pensii. In lipsa unui alt act probatoriu, cum este contractul individual de munca semnat cu angajatorul respectiv si pe care Casa de pensii v-il solicita, va trebui sa platiti contributie individuala pentru cele 5 luni vechime necesare (aproximativ 5063 lei), pentru a va putea pensiona anticipat sau sa va angajati inca 5 luni.
In perioada 1990-2005 si nu numai, foarte multi angajatori isi tineau salariatii fara contract sau nu le plateau taxele si apoi se inchideau firmele prin faliment.
Sper sa va fie de folos informatia si va doresc o zi frumoasa!
Buna ziua,
In lipsa unui nou certificat emis si eliberat de Comisia de Expertiza va trebui sa va reintoarceti la serviciu, desigur, daca nu doriti, ulterior va puteti da demisia si ramane in continuare acasa langa copil.
Sper sa va fie de folos informatia,
Zi placuta in continuare!
Buna ziua!
Conform codului muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 zile, vezi art. 145. Conform art. 147 anumite categorii de salariati mai primesc inca 3 zile de concediu(cei care lucreaza in conditii grele, vatamatoare, periculoase, nevazatorii, persoanele cu handicap, etc).
Anumiti angajatori acorda zile suplimentare de concediu de odihna in functie de vechimea in munca sau de vechimea in cadrul companiei, insa acest beneficiu este stipulat expres in Regulamentul Intern sau in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate, ramura. Subliniez ca este un beneficiu acordat, menit sa stabilizeze salariatii in cadrul companiei si nu o obligatie.
Acordarea zilelor de concediu de odihna suplimentar, pentru angajati, in functie de vechime nu este obligatorie pentru angajatorii din mediul privat.
zi frumoasa si sa va fie de folos informatia!
Buna ziua,
Potrivit LG. 161/2024 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Lg. nr. 53/2003 - Codul Muncii : Femeile gravide, Lausele si cele care alapteaza, (......) nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Puteti inainta o solicitare catre angajator in care sa mentionati acest art. 128 alin 2 din Lg. 53/2003 atasand si dovada eliberata de medic din care sa reiasa ca sotia inca alapteza.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Cel mai simplu ar fi sa va adresati Casei de pensii de care apartineti cu o solicitare scrisa la care atasati Cartea de munca si copia acesteia alaturi de alte adeverinte de vechime dobandite pana in prezent. Acestia va vor transmite care este data la care puteti sa va depuneti dosarul de pensionare anticipata. Daca data depunerii dosarului de pensie anticipata este prea indepartata, puteti opta pentru pensia medicala daca indepliniti conditiile speciale ale acesteia si daca din bolile pe care le aveti si din istoricul medical reiese ca nu mai puteti lucra.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Nu prea stiu cam la ce te referi.... ai dat putine informatii.
1) cele 20 zile concediu medical pentru alte boli nu iti pot afecta ca si perioada cele 126 zile pentru concediul medical de maternitate (cod 08, prenatal 63 + postnatal 63);
2) d.p.d.v al indemnizatiei .... aici este discutabil. Ca sa intelegi Indemnizatia pentru concediul medical maternal se calculeaza la media zilnica a veniturilor salariale (brute) pe ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda primul medical maternat (cod 08). si acum incepen o serie de " daca" :
a) daca ai avut concediul medical in acele 6 luni care constituie baza atunci te vor influenta in calcularea valorii indemnizatiei aceasta fiind mai mica daca concediile medicale anterioare au fost platite cu procent de 75% sau mai mare daca concediile medicale anterioare au fost platite cu procent de 100%.
b) daca concediile medicale anterioare au fost acordate anterior celor 6 luni, atunci nu te vor afecta decat la calculul indemnizatiei acordate de stat pentru concediul de crestere si ingrijire copil.
Sper sa-ti fie utile informatiile,
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca fisierele rvs. sunt generate din aplicatia Revisal a ITM, atunci da, ultimul fisier rvs. generat la finalul zilei incorporeaza toate modificarile din acea zi. Daca insa folositi o aplicatie inclusa in programul de administrare si salarizare personal, va trebui sa luati legatura cu furnizorul acestuia pentru clarificari.
Sper sa va fie de folos raspunsul meu,
zi frumoasa!
Buna ziua,
Termenul pentru dosarele de indemnizatie aprobate in trecut a ramas de 30 zile. Insa cum legea noua a aparut, iar normele de aplicare .....inca se lasa asteptate, corect ar fi sa suni la AJPIS-ul unde ai depus dosarul si sa soliciti informatii suplimentare. Din practica, fiecare are opinia lui.....
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Conform legislatiei, concediul maternal are 126 zile calendaristice, impatite in 63 inainte de nastere si 63 dupa. Insa anterior concediului maternal(prenatal) salariatei i se poate acorda concediul de risc maternal, in anumite conditii ce tin de starea de graviditate si de felul muncii prestate, care se elibereaza de obicei de medicul de familie sau de medicul specialist. Durata acestuia se poate acorda pentru maxim 120 zile calendaristice(1 septembrie -17 octombrie).
Din punctul meu de vedere, concediul de risc maternal, chiar daca presupune o indemnizatie de doar 75% din media veniturilor salariale pe ultimele 6 luni, este o varianta mult mai buna decat zile invoire platite sau orice varianta de acord.
Zi frumoasa!