avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Activitate Lili Radulescu

Activitate Lili Radulescu

Răspuns la discuția Accident traseu. Concediu medical
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concediul medical se calculeaza in baza Ordinului MS nr. 15/2018.
Urgentele medico-chirugicale, cod indemnizatie 06, se platesc 100%, primele 5 zile lucratoare.
Pentru boala obisnuita (cod indemnizatie 01), se plateste cu 75%, zilele in continuarea codului 06, din fondul CASS - casa de sanatate.
Pentru accident de traseu (cod indemnizatie 02), se plateste 80%, zilele in continuarea codului 06, din Fondul pt accidente de munca - Casa de pensii teritoriala.
Dumneavostra nu veti primi plata concediului medical 100% decat primele 5 zile lucratoare, indiferent de situatie, apoi 80% (in cazul in care se stabileste ca ati suferit in accident de munca de traseu), sau 75% (pentru boala obisnuita).
Indiferent de situatie, plata concediului medical se calculeaza in functie de stagiul de cotizare din ultimele 12 luni la brutul dvs,. din care se scade doar contributia pentru pensii (nu si contributia la sanatate, nici impozit). Veti primi mai multi bani net, decat daca ati fi lucrat :)
Răspuns la discuția Accident de munca
Sanctionarea persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului se mentioneaza in capitolul o)
Exemplu:
o) Propuneri pentru sanctiuni administrative si disciplinare:
o.1) Comisia de cercetare a evenimentului produs in data de 2017, ora 08:00, victima fiind Ion, angajat la Societatea X S.R.L., in functia de dulgher, propune sanctionarea angajatului Ion cu avertisment scris, pentru incalcarea prevederilor mentionate la Capitolul k).
o.2) Comisia de cercetare a evenimentului produs in data de 2017, ora 08:00, victima fiind Ion, angajat la Societatea X S.R.L., propune sanctionarea conducatorului locului de munca Popescu, cu reducerea salariului de baza cu 10% pe 1 (o) luna, pentru incalcarea prevederilor mentionate la Capitolul l).
Răspuns la discuția Accident de munca
Cauza producerii accidentului o constituie expunerea lucratorului, din vina sa, prin deplasare in zone cu pericol de accidentare, fara luarea/respectarea unor masuri de securitate. Aici trebuie sa intariti cu citate din instructiunile si reglementarile legale incalcate.
Alta cauza care a concurat la producerea accidentului o constituie neluarea masurilor impotriva accesului controlat in zona cu risc ridicat si specific. In mod normal, acea zona trebuia sa fie imprejmuita si semnalizata, iar lucratorii sa beneficieze de o instruire suplimentara cu privire la modul de lucru in zona respectiva.
In alta ordine de idei, daca victima facea parte din echipa care trebuia sa decoperteze, nu puteti spune ca s-a dus acolo din proprie initiativa, ci avea acea sarcina de munca. Puteti spune, cel mult, ca s-a deplasat in zona cu risc, inainte de luarea tuturor masurilor tehnice impotriva prabusirii podinei. In acest caz, trebuie sa reiasa din declaratii ce fel de masuri de protectie s-au propus si cand urmau sa fie realizate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am intrebat la ITM, si am primit urmatorul raspuns: in luna iunie, lucratorul va fi pontat nemotivat, fara transmitere in revisal. Daca, pana pe data de 5 iulie nu se prezinta cu certificat de concediu medical, incepem procedura de cercetare disciplinara. Totodata, intocmim o nota de constatare, in care sa se mentioneze ca lucratorul nu a prezentat CM si nici nu s-a prezentat la lucru, ca motivare pentru transmiterea in revisal a suspendarii CIM.
Daca nu se prezinta nici la convocarea pentru cercetare disciplinara, i se va inceta CIM.
FIAM-ul va cuprinde doar perioada de la data producerii evenimentului, pana la ultima zi de CM.
Buna ziua. Va rog sa imi dati macar un sfat, cu privire la urmatoarea situatie: angajatul unei firme, sufera un accident de munca. Se intocmeste dosarul de cercetare si se depune la ITM, spre avizare.
Intre timp, angajatul dispare de la domiciliu, de doua saptamani. Familia nu mai stie nimic de el (familia insemnand doar o sora, care il acuza ca i-a furat bani din casa), iar telefonul il are inchis. Nu a solicitat firmei adeverinta pentru a beneficia de concediu medical in continuare, nu a adus concediu medical pentru luna in curs (iunie). La data prezenta, nici nu mai poate lua concediu medical, in continuarea celui din luna mai, si nu mai avem continuitate in calcularea zilelor de incapacitate temporara de munca, necesare pentru completarea FIAM.
Avand in vedere ca obligatia angajatului este de a prezenta angajatorului, pana pe data de 5 a lunii, concediile medicale din luna anterioara, nici contractul individual de munca nu il putem inceta.
Totusi, daca pana pe data de 5 iulie nu se prezinta cu concediul medical pentru luna iunie (ceea ce este putin probabil), cum putem trece in pontaj toata luna iunie? Zile nemotivate nu putem, decat cu 3 zile in urma, pentru concediu de odihna nu a facut nicio cerere (oricum, are doar 9 zile)...
Răspuns la discuția Accident muncă
[ link extern ]

[ link extern ]

Decizia data de CEJ, in 2015, se refera numai la angajatii care nu au un loc de munca fix, si isi incep activitatea plecand de la domiciliu, spre primul client. Este vorba despre cei care presteaza anumite activitati la domiciliul persoanelor fizice sau la sedii de firme, cum ar fi: agenti de vanzari, specialisti in instalatii electrice, de gaze, de cablu etc.
In aceeasi categorie ar trebui sa fie si lucratorii din domeniul constructiilor, care nu au loc de munca fix, ci pe santiere temporare si mobile. Un angajat in constructii, spre exemplu, nu poate intocmi o declaratie de traseu, atata timp cat locul sau de munca se poate schimba de mai multe ori, pe durata unei luni.
In aceste cazuri, in contractul individual de munca, locul de munca este mobil, ceea ce presupune aplicarea clauzei de mobilitate si a indemnizatiei corespunzatoare, conform prevederilor din Codul Muncii.
Codul muncii, la art. 111, prevede: "Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare."
Nu este prevazut si timpul de deplasare al lucratorului mobil de la domiciliu catre locul de munca.
De acord cu cele mentionate de dl. Popa.
Problema este la stabilirea caracterului evenimentului. Avand in vedere ca nu aveti documente medicale care sa certifice o perioada de incapacitate temporara de munca (certificat medical) mai mare de 3 zile calendaristice de la data producerii, chiar daca se face comunicarea si cercetarea acestui eveniment, el va fi incadrat ca accident usor. La accidentul usor nu se intocmeste FIAM, iar angajatorul nu se va inregistra cu acest accident.
Puteti, totusi, face o adresa catre ITM, dar, mai mult ca sigur, aceasta problema o puteti rezolva in instanta.